11 Google zoektips die jou (zoek)werk besparen!

Google ZoektipsJij denkt dat je Google goed kent? Ik denk dat je in deze blog nog een aantal Google zoektips gaat vinden die je nog niet kent! Wist jij bijvoorbeeld dat je door een paar kleine toevoegingen aan je zoekopdracht veel betere zoekresultaten kunt krijgen?
Zelfs de meest ervaren Googlers gebruiken (nog) niet alle Google zoekopties. Zie deze blog met Google zoektips daarom als een Google handleiding voor de grootste zoekmachine van Nederland!

1. Wat betekent dit woord?

Stel je bent op zoek naar de definitie van een woord. De Dikke van Dale is verleden tijd en Google heeft nu de toekomst.

De oplossing: Type: “define:” gevolgd door het woord (plausibel) dat je wilt opzoeken en GOOGLE toont je direct de betekenis.

Google Zoektips

2. Zoeken naar een woord in de exacte woordvolgorde

Je bent op zoek naar de herkomst van een quote, maar wat je ook intypt, het resultaat voldoet niet aan je wensen.

De oplossing: Zet je zoekwoorden tussen aanhalingstekens, bijvoorbeeld “just do it”.

Google Zoektips

3. Bepaalde (zoek)woorden uitsluiten

Stel je bent op zoek naar een recept, zonder gist als ingrediënt.

De oplossing: je typt bijvoorbeeld in “brood recepten” gevolgd door het min-teken (-) met daaraan geplakt het woord gist. Wel belangrijk: na het woord plaats je een spatie, dan het min-teken gevolgd met het uitsluitingswoord zonder spatie.

Google Zoektips

4. Zoek binnen een website

Stel je hebt iets gelezen op de website www.iq-leads.nl, maar je kan het niet meer vinden.

De oplossing: maak gebruik van het woord: “site:” in je zoekopdracht gevolgd door de naam van de website en datgene waarnaar je op zoek bent, bijvoorbeeld naar “tips” op de website van IQ Google.

Google Zoektips

5. Een valuta omrekenen

Stel je gaat op reis en je wilt weten wat de Euro in Zuid Afrika (Rands) waard is.

De oplossing: typ “euro” in gevolgd met “to” en “rand” in de GOOGLE zoekbalk

Google Zoektips

6. Zoeken op een titel

Stel je bent op zoek naar een foto van Mark Rutte.

De oplossing: type in “intitle:” gevolgd door de naam van jouw idool. Let op dat je de zoekopdracht zonder spatie na “intitle:” typt.

Google Zoektips

7. Wiskunde

Ja, GOOGLE kan je helpen met Wiskundige formules.Stel je wilt weten hoeveel 19% van 1.521 euro is?

De oplossing: je typt “19% of 1521” in de zoekbalk.

Google Zoektips

8. Stel een timer in

Stel je bent flink aan het surfen en als je niet als ik ben vergeet je op zo een moment de tijd weleens. Je vergeet zo een film, de was of het eten, dus ben je op zoek naar een timer die je waarschuwt. Ook hiervoor heeft GOOGLE een oplossing.

De oplossing: type “set timer for” gevolgd door de tijd in uren, minuten of seconden.

Google Zoektips

9. Op zoek naar vergelijkbare websites

Stel je bent met een bepaald website bezig en je zoekt vergelijkbare websites.

De oplossing: gebruik de term “related:” gevolgd door de website. (zorg dat je geen spaties in de zoekopdracht typt).

Google Zoektips

10. Op zoek naar informatie over een bepaalde website

Persoonlijk gebruik ik GOOGLE vaak om informatie over iets op te zoeken.  Via een simpele zoekopdracht aanpassing kun je veel specifiekere informatie krijgen. Je kunt bijvoorbeeld informatie opvragen over je eigen website.

De oplossing: Type“info:uw website” bijvoorbeeld voor IQ Google. Let er wel op dat je geen spatie typt tussen “info” en je zoekwoord.

Google Zoektips

11. Zoeken naar pagina’s die linken naar jouw website

Linkbuilding is zeer belangrijk voor zoekmachine optimalisatie (SEO). Het uitbouwen van jouw linkbuildingprofiel is een continu proces. In GOOGLE kun je deze vorderingen gemakkelijk behouden.

De oplossing: type “link:” gevolgd door de naam van de website, zonder spaties tussen “link:” en de naam van de website.

Google Zoektips

Dat waren zomaar even 11 makkelijke Google zoektips voor het zoeken naar jouw antwoord in de Google zoekmachine. In Nederland maakt meer dan 96% van de internetters gebruik van Google voor het vinden van hun antwoord. Een aantal ervaren Googlers zullen zeker een aantal van de hierboven genoemde Google zoektips kennen, maar ik hoop de gemiddelde lezer hiermee een stuk verder te hebben geholpen.


Wil je meer handige tips & trucs voor jouw website of SEO inspanningen? Kijk eens naar onze andere blogs of download hieronder het handige (GRATIS) e-book: “25 website must haves” welke je helpen meer resultaat te boeken in de Google zoekmachine door het toepassen van de juiste website optimalisatie voor SEO! Heb je nog meer vragen over SEO of andere zaken waar wij van IQ Leads je mee kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Download e-book: 25 Website Must Haves