Vijf belangrijke afwegingen voor het maken van een site

Website maken

Wil je graag een site maken om ervoor te zorgen dat jouw organisatie op het internet vindbaar is of wil je jouw producten en diensten ook via het internet aan gaan bieden? Of heb je al een werkende website, maar wil je graag een nieuwe website laten maken? In alle gevallen zal je een aantal keuzes moeten maken. In deze blog behandelen we vijf afwegingen die belangrijk zijn wanneer jij een site wilt (laten) maken.

1. Waarom wil ik een site maken?

De eerste vraag die je je dient te stellen wanneer je een site maakt is ‘Waarom wil ik ik een site maken?’. Het is hierbij belangrijk om zo uitgebreid mogelijk antwoord te geven op deze vraag. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je straks je site kunt laten maken. Je wilt bijvoorbeeld géén site maken om wandelschoenen te verkopen, maar je wilt een site maken om betaalbare kwalitatief hoogwaardige warme en waterdichte wandelschoenen te verkopen die geschikt zijn voor het lopen van een alpine tocht.

2. Welk budget heb ik voor mijn site?

piggy-bank-calculator-426x260Een site maken kost geld. Des te uitgebreider je wensen zijn, des te meer geld een website zal kosten. Daarom is het van belang om van te voren te bepalen hoeveel budget je beschikbaar hebt voor je website. Daarnaast is het verstandig om te bepalen wat je straks allemaal met je website wilt doen en een top tien met de belangrijkste functies te maken. Je weet dan welke functies je zou moeten laten vallen wanneer je budget niet toereikend blijkt te zijn. Houd daarbij het antwoord op de vraag ‘Waarom wil ik een site maken?’ steeds in je achterhoofd.

3. Wil ik mijn site zelf ontwerpen of niet?

Wanneer je creatief bent aangelegd spreekt het je misschien aan om je eigen site te ontwerpen. Dat kan natuurlijk, maar denk er daarbij wel aan dat je rekening moet houden met een heleboel factoren die uiteindelijk het succes van je site bepalen. Je zou het wellicht zo snel niet denken, maar het succes van je website wordt onder andere bepaald door de volgende factoren:

  • De (menu)structuur;
  • De gebruikte design kleuren;
  • Het gebruikte lettertype;
  • De geschiktheid voor andere browsers;
  • De usability (de gebruiksvriendelijkheid en mate van leesbaarheid);
  • De uitstraling van je website.

Een goede tussenweg tussen het volledig zelf ontwerpen van een website en het laten ontwerpen door een designer lijkt het gebruik van een gratis website template, maar dat is het niet. Een gratis webdesign heeft namelijk een heleboel nadelen die de prestaties van jouw website uiteindelijk niet ten goede komen. Zo is een gratis template niet uniek, sluit deze vaak niet aan bij je huisstijl of gewenste structuur en zijn de technische mogelijkheden vaak beperkt. Wanneer je zelf niet de kennis hebt om een volledige website te ontwerpen, trap dan dus niet in de valkuil van een gratis webdesign.


colored-paint-roller-vector_275-43444. Hoe uniek moet mijn design zijn?

Een ontwerper heeft vaak verschillende templates die hij gebruikt als basis voor andere ontwerpen. Houd er daarbij rekening mee dat elke aanpassing die je wilt doen extra geld kost. Over het algemeen geldt: hoe unieker het design, hoe hoger de kosten. Natuurlijk wil je wel dat je website onderscheidend is van concurrenten, maar kijk daarbij naar de juiste balans. Het is bijvoorbeeld zonde wanneer je de mogelijkheid om bezoekers zich aan te laten melden voor de nieuwsbrief laat varen omdat je budget is opgegaan aan het samenstellen van een uniek design.

5. Hoeveel informatie wil ik op mijn site plaatsen?

Je wilt natuurlijk dat de bezoekers van je site de juiste informatie kunnen vinden. Te veel informatie kan echter weer een averechts effect hebben. Je wilt namelijk niet dat je bezoekers worden overspoeld door informatie en daardoor uiteindelijk je site weer verlaten. Ook hierbij is het dus belangrijk om de juiste balans te vinden. Een tekstschrijver kan helpen wanneer je moeite helpt met goede websteksten schrijven. Verder is het ook bij het bepalen van de juiste informatie weer van belang antwoord te geven op de vraag ‘Waarom wil ik een site maken?’

Een site maken? IQ Leads helpt!

IQ Leads helpt je bij het maken van een webdesign. Wij kijken samen met jou naar jouw wensen en komen zo tot de beste oplossing. Wij kunnen een volledige site maken waarbij we jou al het werk uit handen nemen, maar we kunnen ook samen met jou aan de slag. Jij roept, wij draaien! Neem dus snel contact met ons op voor meer informatie.