De beste WordPress SEO plugins

Wordpress SEO plugins

Maar liefst 38% van alle websites gebruikt WordPress. Doordat WordPress ondertussen de standaard is op CMS gebied is dit CMS erg geschikt om goed te kunnen scoren in Google. Er zijn tal van WordPress SEO plugins te vinden, waarmee jij je SEO super gemakkelijk kunt verbeteren. Via deze blog ga ik dieper in op WordPress SEO plugins en geef je tips over:

 • Optimale SEO WordPress instellingen
 • WordPress plugins installeren en optimaliseren

In deze blog ga ik ervan uit dat je WordPress gebruikt.

De WordPress SEO plugins instellingen optimaliseren

Log in op je WordPress omgeving en navigeer naar de ‘instellingen’ tab. Binnen deze tab zie je de optie: ‘algemene instellingen’. Wanneer je hierop klikt zie je twee velden die vragen om de websitetitel en de ondertitel.

Wordpress SEO Plugin algemene instellingen

Plaats je belangrijkste zoekterm in het websitetitel veld. In de ondertitel plaats je eerst weer het belangrijkste zoekwoord gevolgd door een korte omschrijving van je website. Gebruik voor de websitetitel niet meer dan 60 letters en probeer de ondertitel onder de 160 letters te houden. Om het aantal letters te tellen kun je het best een tool gebruiken, zoals: www.charactercountonline.com.

Later in mijn blog zal ik een aantal WordPress plugins aanraden waarbij de meta beschrijving en titel van je website kan worden gevuld. Soms negeert Google deze tools echter en haalt hij de titel en beschrijving uit de algemene instellingen.

De websitetitel bevat standaard de tekst: ‘just another WordPress blog’. Wanneer je deze instellingen niet aanpast, kan het zo zijn dat Google deze titel gebruikt om jouw website te omschrijven.

Sommige klanten van ons zien dat Google hun website heeft geïndexeerd met een Meta beschrijving en titel die zij niet zelf hebben geschreven. Wanneer wij inloggen op hun website komt het meestal door de niet ingevulde algemene instellingen.

Permalinks

De volgende instelling die wij gaan optimaliseren voor WordPress SEO zijn de permalinks. Deze vind je ook onder de algemene instellingen.

Klik op de radio box naast de optie: ‘berichtnaam’. Dit is de allerbeste optie voor zoekmachineoptimalisatie.

De standaard permalink instelling biedt geen pagina informatie aan zoekmachines. De berichtnaam instelling zorgt ervoor dat de links opgebouwd worden door de titels van je blogs en pagina’s. Wanneer ik bijvoorbeeld een blog zou schrijven met de titel: hoe schrijf je een blog:

 • De standaard permalink instelling bouwt de link dan als volgt op: https://www.iq-leads.nl/?p=123
 • De berichtnaam instelling doet het als volgt: https://www.iq-leads.nl/blog/hoe-schrijf-je-een-blog/

Ik hoef jou natuurlijk niet uit te leggen dat de tweede optie de pagina veel beter beschrijft.

WordPress SEO plugins installeren

Doordat WordPress het populairste CMS platform is zijn er duizenden en duizenden plugins te vinden. Wij hebben de allerbeste SEO plugins voor jou geselecteerd:

 • Add Meta Tags
 • All-in One SEO Pack
 • CommentLuv
 • Google XML Sitemaps
 • Related Posts Thumbnails
 • Shareaholic
 • WP Sitemap Page
 • WP Smush

Om deze plugins te installeren navigeer je naar de plugins optie en vervolgens op ‘nieuwe plugin’. Zoek onze aanbevolen plugins, klik op installeren en vervolgens op activeren.

Installeer alle plugins. Ik zal je laten zien hoe je ze goed instelt en optimaliseert.

Add meta tags

Navigeer terug naar de algemene instellingen. Onder deze tab vind je nu de optie: ‘metadata’. Dit is de net geïnstalleerde plugin.

Wanneer je erop klikt word je naar een pagina gestuurd waar je drie dingen in moet vullen:

 • Front Page Description
 • Front Page Keywords
 • Global Keywords

Voer bij de optie: ‘Front Page Description’ eerst je belangrijkste zoekwoord in. Zoekmachines geven de eerste woorden in je beschrijving voorrang. Vervolgens wil je het zoekwoord nog minimaal één keer in je beschrijving tonen.

Gebruik voor de optie ‘Front Page Keywords’ dezelfde techniek. Plaats de belangrijkste zoekwoorden vooraan en plaats je overige zoekwoorden erachter. Hou er rekening mee dat deze optie in het verleden veelvuldig is misbruikt door spammers, dus deze optie is enigszins afgewaardeerd en meta keywords zijn allang niet meer zo belangrijk als dat ze ooit waren.

Spam deze optie dus niet vol met honderd zoekwoorden. Kies 10 zoekwoorden die jij het belangrijkst vindt en voeg deze toe als Global Keywords.

De optie ‘site-wide META tags’ kun je leeg laten. De plugin vult deze optie automatisch. Scroll naar beneden, hier kun je drie opties aanklikken. Zorg ervoor dat de volgende opties zijn aangeklikt:

website-seo-proof-ranking-factors

All-in one SEO pack

Deze plugin lijkt op de Meta Tags plugin. Klik aan de linker bovenkant van je scherm op de all-in one SEO tab om de algemene instellingen aan te passen. Voor deze plugin moet je de volgende informatie invoeren:

 • Home title: vul de belangrijkste zoekterm in
 • Home Description: Gebruik de meta beschrijving die je ook bij de meta tag plugin hebt gebruikt
 • Home Keywords: gebruik dezelfde zoekwoorden als bij de meta tag plugin

Wordpress SEO plugin seo instellingen

Wanneer je naar beneden scrollt zie je een aantal extra opties. Met de meeste opties hoef je niets te doen. Er zijn een aantal net toegevoegde opties die je leven een stuk makkelijker maken.

De optie ‘webmaster verification’ is hier een goed voorbeeld van. Hier kun je de verificatie code invullen voor Search Console, Bing webmaster tools en pinterest site verification.

WordPress seo plugins website vertificatie

In Google Search console kun je gedetailleerde informatie vinden over websitebezoek. Voordat je hier gebruik van kunt maken geeft Search console je een verificatie code om vast te stellen dat jij de eigenaar van de website bent. Deze plugin heeft een optie om deze code in te voeren, zodat je niet door de HTML van je website hoeft te speuren.

De All-in On SEO plugin biedt ook een optie waar je de Google Plus profiel informatie kunt invoeren. Ook deze optie is vooral handig voor jou als webmaster. Hierdoor hoef je deze informatie niet handmatig toe te voegen in je HTML code.

Wanneer je deze informatie hebt ingevoerd, scroll je helemaal naar beneden en klik je op de knop ‘update opties’.

Navigeer vervolgens weer terug naar de ‘instellingen’ tab. Zoals eerder gezegd moesten we nog even terugkomen bij deze optie.

Klik op ‘algemene instellingen’. Voer bij de ‘Site Title’ optie weer jouw belangrijkste zoekterm in. Bij ‘Tagline’ vul je dezelfde informatie in als in de ‘ondertitel’ optie. Zoals beschreven is dit je back-up omschrijving, wanneer Google de informatie uit de andere opties niet wil gebruiken.

Voer dus bij alle plugins exact dezelfde zoekwoorden in. Zo weet je zeker dat Google altijd het zoekresultaat toont dat jij getoond wilt hebben.

Commentluv

Wordpress SEO plugin commentluv

Onder instellingen klik je op de optie ‘CommentLuv’, zorg ervoor dat de plugin is geactiveerd. Verder is het niet nodig om iets te veranderen aan de instellingen van de plugin. Wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd scroll je naar beneden en klik je op ‘update settings’.

CommentLuv zorgt ervoor dat wanneer iemand een reactie achterlaat op jouw blog en ze hun website URL invoeren, deze automatisch hun meest recente blog post toont. Dat is waarom wij zo van CommentLuv houden. De plugin zorgt letterlijk voor ‘Luv’ tussen jou en de mensen die op je blog reageren. Zij promoten jouw blog door erop te reageren en jij die van hun door een backlink.

Super makkelijk intern linken

Wanneer je deze plugin voor SEO wilt gebruiken moet je op elke reactie reageren vanuit de betreffende blog pagina en niet vanaf je WordPress dashboard. Wanneer je vanaf de blog pagina reageert kun je namelijk zelf ook gebruik maken van de SEO mogelijkheden die CommentLuv biedt.

Je kunt zelfs kiezen welke blog je onder jouw reacties wilt tonen. Je hebt hierbij keuze uit de 10 meest recentste blogs. Dat werkt als een trein want je kunt per reactie steeds een andere blog promoten. Dit biedt de volgende voordelen:

 • Je linkt automatisch door je website heen zonder je tekst te vullen met links
 • Wanneer mensen op links klikken, blijven ze langer op je website

Wanneer mensen langer op je website blijven, zal Google je website hoger indexeren. Google wil gebruikers namelijk kwalitatieve content bieden en één metric om dat te meten is de duur van elk bezoek.

Sommige SEO bedrijven adviseren om links in de ‘body’ van je tekst te plaatsen. Wij raden dat enigszins af om de volgende redenen:

 • Mensen raken geïrriteerd door blogs die helemaal vol staan met links
 • Bezoekers raken eerder van je blog af door op een link te klikken

Wanneer je toch in de body van je tekst wilt linken naar andere pagina’s , plaats dan maximaal één link per 100 woorden. Spam je content niet vol met links en zorg dat de links in een nieuwe tab openen.

Google XML Sitemaps

Onder de instellingen tab vind je de optie: ‘XML-Sitemap’. Dit is waarschijnlijk de laatste optie die je aan moet passen binnen de instellingen tab.

Deze plugin gaat automatisch een Sitemap voor je opbouwen, die uiteraard bevorderlijk is voor je WordPress SEO. Klik op de link:’Sitemap bouwen’ of ‘bouw mijn eerste Sitemap’.

Wordpress seo plugins Basisinstellingen

Related posts Thumbnails

Deze plugin gebruikt hetzelfde principe als CommentLuv. Aan het einde van je blog, toon je drie ‘Related Posts’ .

Wordpress SEO plugins Gerelateerde posts

De plugin is ontworpen om mensen op je website te houden en ervoor te zorgen dat ze meer blogs gaan lezen. Wanneer je voor elke blog post unieke categorieën en tags aanmaakt, moet je de plugin op ‘random’ instellen.

Hierdoor worden blog posts niet op basis van categorie getoond, maar totaal willekeurig. De andere optie toont blogs op basis van categorie en tag, wanneer je voor elke blog een unieke categorie en/of tag aanmaakt, kan het voorkomen dat er onder sommige blogs geen ‘related posts’ worden getoond.

Shareaholic

Wordpress SEO plugin Social sharing

Deze ‘social sharing’ plugin zorgt ervoor dat mensen super gemakkelijk jouw blogs kunnen delen op hun social media kanalen, zoals: Facebook, Twitter, Tumblr en Pinterest. Uiteraard hoef je niet perse deze plugin te gebruiken, als je gebruikers maar de mogelijkheid geeft om jouw content te delen.

Dit is belangrijk! Als Google ziet dat jouw website veel gedeeld wordt op social media kanalen, word je automatisch hoger geïndexeerd. Google vindt websites die gedeeld worden en waar veel naartoe gelinkt wordt, namelijk veel belangrijker dan websites waarbij dit niet gebeurd.

WP Sitemap page

Een HTML sitemap zorgt ervoor dat bezoekers zich gemakkelijk door jouw website kunnen navigeren. Een sitemap is een opsomming die alle pagina’s op de site toont en hier naartoe linkt.

Websitebezoekers kunnen gebruik maken van een sitemap wanneer ze een bepaald onderwerp niet kunnen vinden via het menu of zoekfunctie. Door een sitemap te gebruiken weet je zeker dat zoekmachines moeiteloos elke pagina op je website kunnen vinden.

Sitemaps zijn extra handig bij websites met dynamische content, nieuwe websites of websites met veel oude/gearchiveerde content waar niet juist naartoe wordt gelinkt.

Nadat je de plugin hebt geactiveerd klik je op ‘create a page’. Noem de pagina vervolgens ‘Sitemap’ en plak deze shortcode op de pagina: [wp_sitemap_page].

Publiceer de pagina en plaats een link naar deze pagina in de footer van de website.

WP Smush

Wordpress SEO plugin WP Smush

Een website met veel en/of grote afbeeldingen kunnen je website vertragen. Een trage website rankt slechter dan een snelle website. Om te zorgen dat een trage website nooit aan de afbeeldingen kan liggen installeer je de plugin WP Smush. Deze plugin comprimeert automatisch de afbeeldingen wanneer je deze uploadt. Wanneer je de plugin voor de eerste keer installeert kun je deze meteen gebruiken om bestaande afbeeldingen te comprimeren.

WP Smush vind je onder de media optie in WordPress. Klik vervolgens op WP Smush. Hier zie je een optie: ’Bulk smush’. Deze optie comprimeert automatisch alle bestaande afbeeldingen op je website. Vervolgens toont de plugin hoeveel kleiner de afbeeldingen zijn geworden.

Meer informatie over WordPress SEO plugins?

Meer weten over WordPress SEO plugins? Nog een vraag over één van de beschreven plugins? Aanpassingen of opmerkingen? Laat het me weten in de reacties of neem contact op met één van onze WordPress SEO specialisten

Zelf al druk bezig met SEO? Vergeet vooral niet goed gebruik te maken van Google Analytics voor het verhogen van je conversies! Download onze white paper: “Google Analytics voor beginners” en verhoog je conversies!

Gratis E-book! (1)