Cross-border met je webshop, elk land is anders

Waar je op moet letten bij ‘Europees gaan’

Wat twintig jaar geleden nog vrijwel ondenkbaar was, is inmiddels toegankelijk voor iedere vooruitstrevende ondernemer. Met je webshop de grens over gaan. Het internet heeft met een grote klap de mogelijkheid gecreëerd om je producten niet alleen online in Nederland te verkopen, maar in heel Europa. Daarnaast biedt de Europese regelgeving en steeds verdere samenwerking en eenwording ook veel mogelijkheden. Bijvoorbeeld door de invoering van IBAN, Europese bankrekeningnummers en natuurlijk de vrije markt voor personen en diensten.

Voor iedereen die gelooft dat zijn of haar webshop uniek is en flink marktaandeel in het buitenland wil veroveren, is er dus een wereld te winnen. Toch zitten er wel wat haken en ogen aan het openen van een webshop in het buitenland. In dit artikel laten we de praktische en administratieve kant daarvan buiten beschouwing en kijken we vooral naar de (technische) aandachtspunten bij het opzetten van een goedlopende webshop in een ander Europees land. Voor verder lezen van deze blog vragen wij ongeveer twee minuten van je tijd.

Stijl van Communicatie

Europa is namelijk een bijzonder continent. Aan de ene kant wordt vooral op zakelijk gebied veel samengewerkt, maar cultureel gezien zijn alle lidstaten enorm divers. Nederlanders zijn bijvoorbeeld nuchter en direct, terwijl Italianen en Spanjaarden veel meer op de emotie afgaan. Directe vertaling van je Nederlandse webshop is dus vaak niet aan te raden. De stijl en het taalgebruik van je webshop moeten cultureel worden aangepast. Daarvoor moet je op zoek naar bijvoorbeeld een Italiaan die niet alleen goed kan vertalen, maar ook instaat is om er een eigen draai aan te geven en die een goed gevoel voor marketing en communicatie heeft. Het beste kun je op zoek gaan naar iemand die al een goedlopende webshop in Italië heeft en die jou kan adviseren over stijl, taal, cultuur en natuurlijk de promotie, zoals zoekmachine optimalisatie.

Ook technisch zitten er een aantal haken en ogen aan het opzetten van een nieuwe webshop. In principe heb je twee opties. De eerste is het opzetten van een volledig nieuwe webshop, vanaf een nieuwe server. Dit heeft als voordeel dat het de meeste vrijheid biedt. Je kunt de nieuwe webshop volledig anders stijlen en schrijven en aanpassen aan je doelgroep. De andere optie is dat je een zogenaamde `clone` maakt van je Nederlandse webshop. Daarbij kopieer je jouw site en herschrijf je deze in bijvoorbeeld het Italiaans. Dit is meer statisch, maar is technisch wel veel makkelijker en sneller te realiseren. Daarmee is het ook veel goedkoper, plus makkelijker te onderhouden. Je hoeft namelijk maar één server bij te houden. Pas je de producten aan, dan verandert dit gelijk op alle websites. Overigens is het technisch niet moeilijk om een optie te creëren waarbij je het productaanbod niet simultaan laat lopen. Met Magento 2 kunnen we je hiermee goed ondersteunen. 1 database en één storefront per land/taal

Nederland eerst!

De grootste valkuil bij het opzetten van een nieuwe webshop in het buitenland is dat je dit doet vanuit enthousiasme, terwijl jouw Nederlandse webshop zich nog niet heeft bewezen. Het is altijd het beste om een succes te kopiëren en niet een idee. Alles wat je in Nederland namelijk hebt geleerd, kun je vaak ook direct toepassen op een webshop in een ander Europees land. Vooral als dit land cultureel gezien dicht bij Nederland ligt. Denk hierbij aan landen als Duitsland, Denemarken en België. Een andere valkuil is dat een dergelijk project altijd moeilijker is en meer vereist dan je vooraf bedenkt. Helemaal als het de eerste keer is dat je een webshop in een ander land opzet. Het is belangrijk om een internetbureau te kiezen die ook past bij je budget. IQ Leads helpt meerdere MKB bedrijven met hun online activiteiten over de grens. Maar we kunnen dit niet alleen, we doen dit samen. Ook jij zal er de benodigde tijd in moeten willen steken.

Voor de rest is ‘Europees gaan’ een fantastisch avontuur, dat ook heel goed veel profijt, ervaring en plezier kan opleveren. Voor meer informatie kun je uiteraard contact met ons opnemen.