Cross border: Verover Europa via online marketplaces! -deel 1

Al eens gehoord van “Allegro”, “DaWanda” of “Cdiscount”? Niet? Wees gerust je zult niet de enige zijn die nog nooit van deze online marketplaces heeft gehoord. Zou ik je vragen of je al eens van Amazon of Ebay hebt gehoord, dan is het antwoord volmondig JA!. Dit komt omdat deze van amerikaanse origine, online marketplaces zo immens populair zijn geworden dat zij over heel de wereld bekend zijn. Binnen Europa zijn er veel online marketplaces met een groot en loyaal klantenbestand die misschien net iets beter op je productaanbod aansluiten en waar je voorheen nooit aan gedacht zou hebben. In deze blog maak je kennis met 5 Europese varianten om je shop op Europees niveau uit te breiden.

Oost-Europa veroveren?

Interesse om je e-commerce activiteiten uit te breiden naar Oost-Europa? Dan is Allegro iets voor jou. Hoewel Amazon en Ebay in bijna elk Europees land domineren, is Allegro nog steeds dé leading online marketplace binnen Polen en erg populair in andere delen van Oost-Europa. Allegro bezit meer dan 50% van het marktaandeel in de Poolse e-commerce markt en heeft meer dan 14 miljoen transacties per maand samen met meer dan 20 miljoen geregistreerde gebruikers. De Poolse e-commerce markt is erg interessant om je in te verdiepen. De afgelopen jaren groeide de Poolse e-commerce markt al flink, waarbij de groei zelfs boven het Europees gemiddelde lag. Voor 2021 is zelfs verwacht dat naast de huidige 19.2 miljoen e-commerce gebruikers er nog eens 1.4 miljoen gebruikers bijkomen op de Poolse e-commerce markt. Interessant dus om in te investeren.
Doing business online

Allez en France

De Franse e-commerce markt, met een waarde van 57 biljoen euro is net als de Poolse markt interessant om eens nader onderzoek naar te doen als je je webshop activiteiten buiten de Nederlandse landsgrenzen wil uitbreiden.

Eén van de grootste online marketplaces binnen Frankrijk en zeer interessant wanneer je je business in Frankrijk wilt uitbreiden is Cdiscount. Deze online marketplace heeft ongeveer 16 miljoen actieve gebruikers en het aantal dagelijkse website bezoeken ligt op 900.000 bezoekers per dag. Naast een groot netwerk biedt het platform ook een gevarieerd productaanbod aan met maar liefst 40 categorieën. Er is dus een grote kans dat Cdiscount een goede optie is voor jouw webshop. Het kanaal biedt je de mogelijkheid om gebruik te maken van hun fulfilment service, waarbij zij zorg leveren over het gehele verkoopproces zoals opslag, verpakking, het verzenden van de producten en zelfs de klantenservice. De kosten voor deze service variëren per categorie en het gewicht van je producten. Kies je voor de fulfilment service, dan wordt dit dus allemaal voor je gedaan en is er weinig waar je je als verkoper nog druk over hoeft te maken en kun je je dus volledig op het verkopen van producten focussen.

Naast Cdiscount is Fnac ook interessant wanneer je je webshop activiteiten naar Frankrijk wilt uitbreiden. Zij zijn na Amazon en het eerder genoemde Cdiscount de 3e meest bezochte e-commerce website in Frankrijk. Dit is terug te zien in haar customer base van meer dan 20 miljoen en haar meer dan 15 miljoen unieke bezoeken per maand aan de website. Fnac richtte zich voorheen op elektronica, maar zij hebben hun productaanbod uitgebreid naar o.a. fashion en huis & tuin spullen. Naast de Franse markt opereert Fnac ook in Portugal, Spanje en België. Vind je Fnac interessant voor jouw webshop, maar heb je geen idee waar te beginnen? Fnac biedt verkopers sales, marketing en technische ondersteuning aan, je zult dus volledig ondersteunt worden tijdens het elk proces.

Online marketplace for doing business

Liever naar Duitsland?

Is jouw webshop meer gericht op fashion en lifestyle en wil je de Duitse markt te betreden, dan is Otto zeker de moeite waard om je in te verdiepen. Otto staat na Amazon op plek 2 als grootste online marketplace in Duitsland. Het bedrijf stond eerst vooral bekend als offline brand, maar zij verkopen nu ongeveer 90% via haar online marketplace en hebben 9 miljoen actieve gebruikers. Om je producten te verkopen via Otto heb je een minimum van 100 producten nodig. Daarnaast vereisen zij dat je je productbeschrijvingen in het Duits vertaalt. Net als het online platform Cdiscount, biedt ook Otto een gelijke service aan waarbij het volledige verkoopproces inclusief distributie uit handen wordt genomen voor de verkoper.

Heb je een webshop met handgemaakte producten zoals sieraden en tassen en wil je een meer creatief publiek bereiken, dan moet je zeker een kijk nemen op DaWanda. Dit van origine Duits platform, richt zich echt volledig op handgemaakte producten. De website heeft meer dan 200 miljoen page views per maand en meer dan 5 miljoen shoppers. Hoewel DaWanda ooit in Duitsland begonnen is, bedienen zijn nu ook de Engelse, Nederlandse, Spaanse, Italiaanse, Poolse en Franse markt. Naast zij aan e-commerce doen, bieden zij ook een social platform waar gebruikers en verkopers elkaar creatief kunnen inspireren en motiveren.

Naast deze 5 alternatieven zijn er natuurlijk nog veel meer online marketplaces wanneer je je webshop op Europees niveau wilt uitbreiden. Zo is er nog Fruugo, La Redoute, PriceMinister, Spartoo, Coolshop, VidaXL, en Ozon en zullen besproken worden in de deel 2 van deze reeks. Er is daarnaast nog natuurlijk ook het populaire Amazon, Ebay, Wish, Zalando en Bol.com.
Online marketplace

Conclusie

We hopen dat je na het lezen van deze blog hebt kunnen zien dat er zoveel meer mogelijkheden zijn buiten het populaire Amazon, Ebay, Wish, Zalando en Bol.com. Zo zijn er waarschijnlijk online marketplaces die beter bij je productaanbod aansluiten, waar je voor het lezen van deze blog nog nooit van gehoord had.

Nog even een snelle maar zeker belangrijke tip wanneer je besluit je met je e-commerce activiteiten buiten de Nederlandse landsgrenzen te gaan. Vertaal en lokaliseer je content, dit om eventuele culturele botsingen te vermijden. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen bij het uitbreiden van je webshop binnen Europa? Neem contact met ons op.