Cross border: Verover Europa via online marketplaces! -deel 2

In deel 1 van deze serie heb je al kunnen zien dat er buiten het populaire Amazon, Zalando, Bol.com of Ebay ook binnen Europa interessante online marketplaces zijn met een groot en loyaal klantenbestand zoals de bedrijven Allegro, DaWanda, Cdiscount, Otto en Fnac. In deze blog zullen wij opnieuw 7 online marketplaces in Europa aan je voorstellen, die interessant zijn om bij het uitbreiden van je shop op Europees niveau.

Vendez en France!

Interesse om je business naar Frankrijk uit te breiden? Dan zijn er veel online marketplaces om uit te kiezen. Heb je een webshop op het gebied van fashion of interieur dan moet je bij La Redoute en Spartoo zijn. Vraag een Fransman of hij La Redoute kent en het antwoord zal volmondig ja zijn. La Redoute is namelijk een grote naam in Frankrijk. Zij zijn met 9.2 miljoen maandelijkse bezoekers en 10 miljoen gebruikers, de grootste online website in Frankrijk op het gebied van fashion en interieur, zij kunnen je dus een groot netwerk bieden en dat niet alleen in Frankrijk. LaRedoute is naast Frankrijk ook nog eens in 26 andere landen actief. Net als LaRedoute heeft ook Spartoo je een enorm groot netwerk te bieden, met haar 14 miljoen bezoekers per maand en de verkoop van meer dan 1000 merken in 30 landen.

Geen webshop op het gebied van fashion of interieur maar toch geïnteresseerd om je e-commerce richting Frankrijk uit te breiden? Dan is PriceMinister wat voor jou! Het platform heeft een zeer gevarieerd productaanbod en richt zich niet op één industrie. PriceMinister behoort met haar 11 miljoen bezoekers per maand, meer dan 22 miljoen actieve gebruikers en haar 30.000-50.000 transacties per dag tot een van de grootste e-commerce platforms in Frankrijk. Een online marketplaces met een enorm bereik en dus zeker de moeite waard om te overwegen wanneer je naar Frankrijk wilt uitbreiden.

Er zijn uiteraard bij alle marketplaces wel enkele eisen waar je aan moet voldoen om te kunnen verkopen. Zo dien je bij LaRedoute je producten zelf naar het Frans vertalen en dien je ook een Franse klantenservice aan te bieden. Bij Spartoo moet je je producten binnen 2 à 3 dagen te kunnen leveren. Om te mogen verkopen op PriceMinister moet je als verkoper zelf in staat zijn je producten te verschepen naar Frankrijk en moet je een Engels sprekende klantenservice aanbieden. Daarentegen biedt het bedrijf je een e-commerce consultant die gespecialiseerd is in jouw vakgebied en wordt je dus volledig geholpen in dit proces.

Snel uitbreiden binnen Scandinavië

Wil je snel je activiteiten binnen Scandinavië uitbreiden? Dan is Fruugo iets voor jou. Fruugo is een van origine Finse online marketplace. Dit nog relatief jonge bedrijf, opgericht in 2010, heeft de laatste jaren een snelle groei doorgemaakt en is inmiddels actief in 32 landen. Fruugo biedt een gevarieerd productaanbod aan, van elektronische producten en beautyproducten tot sport en leisure producten. De kans is dus groot dat je jouw producten ook kwijt kunt binnen een van de categorieën van Fruugo. Wanneer je verkoopt via Fruugo biedt het platform je verschillende voordelen. Zo vertaalt het bedrijf voor al haar klanten de producten automatisch in 11 verschillende talen. Daarnaast beschermen zij haar verkopers tegen fraude. Een ander groot voordeel aan Fruugo is dat je als verkoper enkel een 15% fee hoeft te betalen als je daadwerkelijk ook een product hebt verkocht. Hierdoor zit je dus niet vast aan een maandelijkse fee en is het mogelijk om snel je producten te lanceren met een laag risico en een lage investering.

Een ander ook zeker niet te vergeten online marketplace binnen Scandinavië is Coolshop. Dit van origine Deense platform is één van de grootste marketplaces binnen Scandinavië. Wat ooit begon als een Deense e-commerce site dat voornamelijk video games en consoles verkocht is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest innoverende en groeiende bedrijven binnen de Deense e-commerce. Ze opereren inmiddels in 7 landen, hebben 2 miljoen maandelijkse klanten en bieden net als Fruugo een gevarieerde productaanbod aan. Een voordeel van beide marketplaces is dat er vrijwel geen eisen bekend zijn waar verkopers aan moeten voldoen. Je kunt dus zonder veel vereisten, snel je verkoopactiviteiten in Scandinavië uitbreiden.

Verover Rusland

Wanneer je richting Rusland wilt gaan uitbreiden is Ozon, vaak gerefereerd naar als de Russische Amazon, een online marketplace waar je niet om heen kan en zeker moet overwegen. Ozon is namelijk een van de bekendste en snelgroeiende online marketplaces in Rusland en is met meer dan 16 miljoen klanten in haar database en een omzet van 700 miljoen een van de, al dan niet de grootste online marketplaces binnen Rusland. Naast dit grote klantenbestand en de hoge omzet heeft het bedrijf nog eens dagelijks 850.000 unieke bezoekers. Ozon biedt een gevarieerd productaanbod aan, de kans is dus groot dat Ozon een interessante marketplace voor jou is! De enige eis waar je als verkoper aan dient te voldoen is het vertalen van je producten naar het Russisch en je kunt gaan beginnen met Rusland te veroveren.

Waar een klein land groot kan zijn

Naast de buitenlandse marketplaces hebben we ook binnen Nederland een relatief grote online marketplace, namelijk het platform VidaXL. Het bedrijf dat ooit begon met het verkopen van producten in Nederland heeft inmiddels haar netwerk uitgebreid met 27 landen. Zo verkopen zij naast Europa ook in Australië en de Verenigde Staten. Daarnaast heeft het bedrijf nog eens 3.5 miljoen unieke bezoekers per maand en een omzet van 178 miljoen. VidaXL biedt heeft een erg gevarieerd productaanbod en biedt naast haar eigen producten ook andere producten aan. Een enorm geschikt en interessant platform is wanneer je snel je producten op grote schaal wilt gaan verkopen.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen zien zijn er, naast de grote namen zoals Amazon, Ebay, Wish, Zalando en Bol.com, tal van interessante online marketplaces binnen Europa om je e-commerce mee uit te breiden. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen bij het uitbreiden van je webshop binnen Europa? Neem contact met ons op.