De belangrijkste Google Updates van 2017

Regelmatig check je de statistieken van je website. Je houdt de ranking in de gaten en doet je best om zelf op die befaamde eerste pagina van Google te komen. Tot je ineens ziet dat je verkeer wel heel erg is afgenomen. Sterker nog je ziet het zoekresultaat van je website nergens meer terug. De paniek slaat toe! Waarschijnlijk terecht. De kans is namelijk groot dat jouw website een Google penalty heeft ontvangen. Om ervoor te zorgen dat dit jou niet overkomt is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de laatste Google updates.

Dat is geen gemakkelijke klus, want wist je dat Google haar algoritme meer dan 500 keer per jaar aanpast? Ik ga je in deze blog niet vermoeien met 500 updates, maar noem wel de laatste belangrijke updates van 2017.

De overgang naar een veilig web

google update 2017

Geen officiële update, maar wel een hele belangrijke. Google chrome geeft vanaf januari dit jaar aan wanneer een website niet veilig is. Wanneer een website geen SSL certificaat heeft wordt deze als onveilig bestempeld. Daarnaast is het hebben van een SSL-certificaat sinds vorig jaar een ranking factor. Heb je wel een SSL-certificaat? Dan wordt je website uiteraard als veilig aangeduid. Dit zie je terug in het groene slotje naast de URL-balk.

Afstraffing Interstitials

Open je een website, zit je op de content van de website te wachten, wordt je ineens overspoeld met vreemde advertenties. Dit soort advertenties worden interstitials genoemd. Doordat de missie en visie van Google totaal ingaat tegen het gebruik van interstitials is Google sinds dit jaar begonnen met het afstraffen van dit soort websites.

Uiteraard snapt Google dat advertenties nodig zijn om een website te kunnen onderhouden. Websites die op dit moment gebruik maken van interstitials kunnen zonder risico overstappen op banners. Hierbij geeft Google zelf de kanttekening dat de banners niet alle content van de website moeten vullen.

Mocht je op de website een pop-up hebben voor cookies of leeftijdscontrole dan ontspring je de dans en word je niet getroffen.

Google Fred Update

google update fred

Hoewel Google nooit een update aankondigt en ook niet echt publiceren, worden er door de webmaster community bijzondere namen bedacht voor deze updates. Na de (hopelijk) bekende Panda, Penguin en Hummingbird updates hebben we er een nieuwe creatieve vondst bij, namelijk de ‘Fred update’ (ja dit is letterlijk een referentie naar ’s werelds bekendste holbewoner). Wordt je website geraakt door één van deze updates? Dan kun je maar liefst 50-90 procent van je organische bezoekers verliezen. De update moet ervoor zorgen dat laag kwalitatieve websites worden afgestraft. Hiermee wil Google de bekende ‘private blog netwerken’ opsporen en eindelijk verwijderen uit de zoekresultaten. Door gebruik van dit soort websites worden er namelijk zoekresultaten op grote schaal beïnvloedt. Niet altijd met een goede uitkomst. De kans is groot dat in de komende maanden een boel van dit soort websites uit de zoekresultaten zullen verdwijnen.

Meer weten?

Natuurlijk kunnen wij niet alle updates in één blog opsommen. In onze nieuwsbrief delen wij elke maand de belangrijkste updates, nieuwtjes en slimme how-to’s. Met deze tips kun jij op een slimme manier stijgen, zonder tegen een Google penalty aan te lopen. Mis jij nog een update en wil je deze heel graag delen? Laat het me weten in de comments!