Design kleuren voor beginners

Na het lezen van deze blog weet jij voldoende om te beginnen met design kleuren voor webdesign. Naar mijn mening één van de belangrijkste onderwerpen voor web designers. Het doel is niet om je alles over dit onderwerp te leren, maar je een introductie te geven. Een goede fundering voor aanstormende webdesigners. Of mensen die zelf aanpassingen willen doen op hun website, maar geen idee hebben welke kleuren ze hiervoor moeten gebruiken.

Kleurgebruik wordt vaak een beetje onderschat. Dit terwijl je heel veel kunt bereiken door de goede design kleuren te gebruiken. Een website waarbij kleurgebruik goed wordt toegepast ziet er natuurlijk beter uit. Maar design kleuren kunnen ook een psychologisch effect hebben. Met de verkeerde kleuren kun je het verkeerde gevoel bij je klanten achterlaten. Dan vinden ze je ineens onbetrouwbaar of nemen ze je niet serieus.

Zoals je merkt is het kiezen van de juiste design kleuren en het juiste kleurenschema super belangrijk.

In principe maken alle kleurencombinaties deel uit van de kleurentheorie. Dit is de interactie tussen kleuren die een contrast zijn, elkaar aanvullen of elkaar levendiger maken.

Complementaire kleuren

Hoe zien we kleuren in verhouding tot andere design kleuren. Wanneer kleuren aan twee uiteinde van het kleurenspectrum zitten zoekt het oog graag een middenweg. Hierdoor wordt het ontwerp automatisch visueel aantrekkelijker.

In plaats van dat het oog dus voor twee uiterste kleuren kiest, zoekt het oog een middenweg.

complementaire_kleuren

Er zijn twee algemeen toegepaste manieren om complementaire kleuren te vinden: triadisch en tetradisch kleuren spectrum.

Contrast

contrast

Contrast zorgt voor minder belasting voor het oog en helpt om de aandacht van een gebruiker te focussen op één doel. Hierdoor ontstaat er automatisch een onderscheidt tussen twee elementen. Een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk zwarte tekst op een witte achtergrond of visa versa.

Als je twijfelt over de manier waarop je meer contrast op je website kunt creëren, ga dan altijd uit van de volgende stelregel: donkere tekst op een lichte achtergrond.

Wanneer contrast op een mooie en vooral duidelijke manier wordt toegepast kan dit grote invloed hebben op de gebruiksvriendelijkheid van je website. Hou daarnaast in gedachte dat grote lappen tekst niet de plaats zijn om creatief om te springen met contrast.

Door contrast te gebruiken kun je ook de aandacht van een bezoeker naar een bepaalt punt op de website sturen. Wanneer je website een donkere achtergrond heeft, zorg er dan voor dat je belangrijkste content op een lichte achtergrond plaatst. Hierdoor wordt de aandacht gemakkelijk naar dit element getrokken.

Levendigheid

levending

Bepaalt in grote mate de emotie dat je 0ntwerp opwekt. Lichtere kleuren zorgen ervoor dat je bezoeker opgewekt en energieker wordt. Dit is vooral toepasbaar bij advertenties en wanneer je een emotionele reactie probeert op te wekken.

Donkere kleuren daarentegen zorgen voor ontspanning en dat bezoekers zich op andere dingen kunnen focussen.

Pas op: Hele felle kleuren vereisen meer mentale rekenkracht van je bezoeker. Pas hier dus mee op!

Al die theorie is natuurlijk fantastisch, maar hoe bepaal je nou de ideale design kleuren voor je website?

Voor het uitkiezen van een goed kleurenschema zijn echt honderden manieren bedacht. De volgende drie worden globaal gezien het meest toegepast:

  • Triadisch
  • Verbindend
  • Analoog

Triadisch
triadisch

Bestaat uit drie kleuren die precies tegenover elkaar liggen in een kleurenwiel. Een triadisch kleurenschema is super gemakkelijk te maken:

  1. Pak een kleurenwiel en kies daar één kleur uit;
  2. Teken een gelijkzijdige driehoek vanaf het punt (de kleur) die je bij stap 1 hebt gekozen;
  3. De drie punten die zijn gecreëerd vertegenwoordigen de kleuren die je kunt gebruiken op je website.

Op deze manier weet je zeker dat de verschillende kleuren bij elkaar passen.

Tetradische Kleurenschema

tedradisch

De ontwerper kiest bij deze manier twee kleuren uit. Vervolgens trekt hij een lijn naar de andere kant van de cirkel. De kleur die daaruit komt, is de kleur die complentair is aan zijn gekozen kleur.

Analoog Kleurenschema

analoog

Gebaseerd op een zorgvuldige selectie van kleuren die binnen hetzelfde gebied van de cirkel liggen. De kleuren verschillen hierdoor van levendigheid. Dit betekent dat de emotie die wordt overgedragen aan de bezoeker ook zal verschillen, maar zich binnen hetzelfde kader beweegt.

In de praktijk

Een van de lastigste dingen aan het werken met design kleuren, is dat kleuren die aanvankelijk totaal niet bij elkaar lijken te passen, plots perfect matchen wanneer deze in een design worden gegoten.

Wanneer ze samen zijn gevoegd in een ontwerp komt hun visuele harmonie pas naar voren. Het enige dat ik hierover kan zeggen is, vertrouw in de bovenstaande kleuren theorieën en pas kleuren op deze manieren toe.

Wanneer je de kleuren in een design hebt gegoten kun je vervolgens kleine aanpassingen doen.

Dit zal je uiteindelijk een hoop tijd, stress en moeite schelen. Dit alles vaak met een beter eindresultaat. Daarnaast verbetert het werken met diverse kleuren je ontwerp vaardigheden, omdat je kleuren steeds meer gaat zien als verfijnde en geavanceerde technieken om je ontwerpen te verbeteren.

Samenvattend

  • Het kiezen van kleuren die aan de tegenovergestelde zijde van een kleurenwiel liggen creëert visuele harmonie voor je ogen;
  • Een hoog contrast tussen verschillende elementen maakt tekst makkelijk leesbaar en stuurt de aandacht van de lezer;
  • Des te feller de kleuren des te meer mentale energie de kleuren verbruiken.

Meer weten over web design en de impact van kleuren op jouw bezoeker? Neem dan eens contact op met één van onze website designers.