Domein naam: to SEO or not to SEO?

domein naamWanneer je een website gaat beginnen is het eerste wat je nodig hebt een domein naam. Een domein naam is wat je intypt als je naar je website gaat, dus bijvoorbeeld www.mijnwebsite.nl. Deze moet je niet willekeurig kiezen, je moet rekening houden met de volgende punten.

Domein naam voor SEO

De Google zoekmachine kijkt momenteel nog naar de woorden in je domein naam: als die de zoekwoorden van de search bevat, dan kom je hoger in de zoekresultaten te staan. Het speelt dus mee in je SEO. Wanneer je bijvoorbeeld www.annaschoenen.nl hebt, kom je hoger in de zoekresultaten te staan bij de zoekterm schoenen dat wanneer het www.annaswinkel.nl is.

Focus niet teveel op die keywords

Hoewel op dit moment je SEO nog enigszins beïnvloed wordt door je domein naam, heeft Google aangegeven dat dit steeds minder zwaar zal wegen en uiteindelijk helemaal niet meer meetelt. Het is goed dat Google hiermee bezig is, want een domein naam zegt verder eigenlijk helemaal niks over je website en de kwaliteit ervan.

Het zou oneerlijk zijn als een waardeloze website hoger in de zoekresultaten komt te staan dan een kwalitatief goede website, alleen maar omdat die een passende domein naam heeft. Voor een goede SEO moet je meer focussen op onder andere goede SEO teksten, linkbuilding en pagespeed.

De juiste domein naam voor jou

Met betrekking tot SEO is het belangrijker om goede content te plaatsen dan dat de juiste woorden in het balkje staan. Dit is hartstikke fijn, want nu kan je een domein naam kiezen die echt bij jouw bedrijf past en waar je enthousiast over wordt, in plaats van eentje die niet helemaal lekker klinkt maar dan toevallig wel de juiste keywords bevat.

Kies een domein naam die in ieder geval:

  • Beschrijvend is
  • Een sterke merknaam bevat
  • Jou enthousiast maakt om er een mooie website van te maken

Misschien is het overbodig om te zeggen, maar kijk heel goed uit voor spelfouten! Het kan iedereen gebeuren, maar een spelfout in je domein naam kan leiden tot een lagere kwaliteitsscore van Google. Dit leidt er dan toe dat je lager in de zoekresultaten komt te staan.

Extensie

domein naamJe kan ook kiezen wat er achter je domein naam komt te staan: .nl, .eu, .com en ga zo maar door. Als je alleen in Nederland actief bent, maak dan gebruik van de .nl en claim eventueel ook de .com, zodat je concurrent die niet kan inpikken. Mensen in Nederland onthouden .nl nou eenmaal beter. Als mensen gaan zoeken op jouw merk vullen ze automatisch .nl in, het zou zonde zijn als ze daardoor bij een concurrent of een rare website terecht komen.

Met of zonder streepjes/voorzetsels?

Als je eindelijk een perfecte domein naam hebt gekozen, is het vervelend als je ziet dat die al bezet is. Veel mensen gaan dan kijken of die met streepjes ertussen of een voorzetsel ervoor nog wel vrij is. Dit is niet verstandig want dan ben je eigenlijk reclame aan het maken voor je concurrent. Wanneer mensen wat gaan intypen, doen ze dit vaak automatisch zonder streepjes.

Kijk ook uit met voorzetsels, als je www.dewebsite.nl hebt, zal het vaak genoeg voorkomen dat iemand website.nl intypt en zo bij je concurrent komt. Alhoewel, op die manier zal je ook af en toe klanten naar jou toe krijgen van je concurrent, maar het is niet aan te raden!

 Check je SEO content!

Misschien is je domein naam niet SEO proof, maar zoals hierboven gezegd, is dat niet heel belangrijk. Wil je weten of de rest van je website wel SEO proof is op de punten die wel meetellen? Download dan nu de ‘SEO content checklist’!

file-1940121258