Google filtert emoji’s uit de desktopzoekresultaten

Een aantal weken geleden begon Google met het tonen van emoji-tekens in de zoekresultaten op de desktop. Deze emoji-tekens worden al sinds 2012 getoond in de mobiele zoekresultaten van Google. Deze update in de zoekresultaten bleek van zeer korte duur, want Google filtert emoji-tekens alweer op de desktop. Hieronder een kort verslag van wat er de afgelopen periode is gebeurd.

Voor zij die niet bekend zijn met emoji’s, dit zijn de smiley gezichten met verschillende uitdrukkingen die gebruikt kunnen worden in berichten. De meeste van ons (her)kennen deze voornamelijk uit de verschillende chat- en app-programma’s.  Dan Barker was de eerste die opmerkte dat de emoji-tekens ineens ook zichtbaar waren in Google’s desktop zoekresultaten (dit was op 21 april jl.).

Hoe zien dat soort zoekresultaten eruit? Hieronder een screenshot van het resultaat:

Google filtert emoji's

Dan Barker gooide zijn bevindingen direct de wereld in via Twitter. Na zijn berichtgeving – zoals was te verwachten – hebben vervolgens vele websites emoji’s toegevoegd aan hun titels en websiteomschrijvingen om meer op te vallen in de zoekresultaten en om zo hun CTR (click-through-rate) te verhogen en meer leads te krijgen. Met als gevolg dat sommige pagina’s in de zoekresultaten overladen werden met emoji’s (zie ook bovenstaande afbeelding).

Google filtert emoji’s 

Na de bevindingen van Dan Barker werd dit onderwerp recent aangekaart bij John Mueller van Google tijdens een Google+ hangout sessie. John antwoordde toen op dit onderwerp dat het tijdsverspilling is van website-eigenaren om emoji’s te gaan plaatsen, omdat naar verwachting deze hoogstwaarschijnlijk binnenkort niet meer zichtbaar zullen zijn. Hij raadde dan ook aan om de focus te (blijven) leggen op datgene wat zorgt voor resultaat op de lange termijn. Kwalitatieve content en goede websites. Google zal de websites die de emoji’s hebben toegevoegd aan hun titels en meta’s niet bestraffen met een lagere ranking of een Google penalty. Google zal gewoon simpelweg de emoji’s weer gaan filteren uit de zoekresultaten, waardoor deze niet meer zichtbaar zullen zijn op de desktop.

Nu lijkt het er alweer op dat Google emoji’s filtert in de zoekresultaten en het filteren dus al vroeg in gang heeft gezet. Als dezelfde zoekopdracht ingevoerd wordt als hierboven in de Google zoekmachine op een desktop, krijg je op dit moment de volgende zoekresultaten te zien:

Google filtert emoji's

Zoals je kan zien worden een aantal emoji’s al helemaal niet meer getoond en wat nog wel wordt getoond is niet meer opvallen in kleur aanwezig is. Dus vanaf heden geen omschrijvingen meer aangevuld met gele lachende gezichten. Nee, Google filter emoji’s gewoon weer op de desktop, zoals voorheen.

Mobile keeps on smiling…

De emoji’s zijn nog wel zichtbaar in de mobiele zoekresultaten en zullen dat hoogstwaarschijnlijk ook gewoon blijven, maar mocht dit toch veranderen laten wij dit uiteraard weten. In ieder geval waren de mobiele zoekresultaten vandaag (12 mei 2015) nog gevuld met smileys, sushi en zwijgende aapjes.

Google filtert emoji's

Wat vindt jij van de aanwezigheid van emoji’s in de mobiele zoekresultaten en het verdwijnen ervan in de desktop zoekresultaten? Ben jij blij dat de ze verdwenen zijn of vind jij het eigenlijk wel een gemis? Ik ben erg nieuwsgierig naar hoe jij hier tegenaan kijkt, laat vooral hieronder jouw mening achter!