Magento 2: vijf voors en tegens op een rijtje

Magento 2 voors en tegens op een rijtjeEindelijk! Na jaren wachten zit hij er dan echt aan te komen, Magento 2. In 2014 ging deze versie al in de beta en dit jaar is het eindelijk zover! We mogen overstappen van Magento 1.x naar 2. De grote vraag is natuurlijk, wat heb je eraan? Waarom zou ik over moeten stappen? Dat dachten wij ook! Dus hebben wij onderzoek gedaan en speciaal voor jou alle voors –en tegens op een rijtje gezet.

Dus zonder verder gedoe, hier vijf redenen om over te stappen op Magento 2 en vijf redenen om nog even te wachten.

Magento 2: #1: een responsive basis thema

De Magento community geeft zelf aan dat ze betere ondersteuning uit hebben gerold voor responsive webdesign. Het basis thema dat je bij de versie van Magento 2 download is nu standaard responsive. Dit maakt magento 2 natuurlijk super toegankelijk voor de niet ‘code junkies’.

Maar dit is niet voor iedereen een echte reden om over te stappen. Zo een beetje iedere serieuze webshop heeft een eigen thema. Voor de mensen die dus al een responsive magento 1.9 webshop hebben is dit geen reden om over te stappen.

[blockqoute] Weinig front-end voordelen[/blockqoute]

Verder biedt Magento 2 ook geen echte front-end voordelen waar jij als webshop eigenaar direct mee te maken gaat krijgen. Behalve dan een hip ‘drag and drop’ systeem waardoor je gemakkelijker pagina’s op kunt maken in een visuele interface.

Voor VS tegen

Voor: Het basis thema dat bij Magento wordt geleverd is standaard responsive. Dit is fantastisch voor de niet code junkies onder ons

Tegen: De meeste serieuze 1.9 webshops hebben al een responsive desgin. Dus overstappen op Magento 2 voor een mobiel vriendelijke webshop is zinloos.

Magento 2 #2: ondersteuning op Magento 1.x

Wanneer je een oudere versie van Magento hebt, zoals 1.6, 1.7 of 1.8 kun je het best direct upgraden naar Magento 2. Dat is natuurlijk logisch. De end of life van deze versies is namelijk:

  • Magento 1.6: 24-02-2015
  • Magento 1.7: 11-12-2016
  • Magento 1.8: 18-06-2017

Magento 1.9 wordt nog wel een tijdje ondersteund. De end of life van die versie is namelijk: 17-11-2018. Dus de grote vraag is, moet je direct overstappen wanneer je een Magento 1.9 webshop hebt. Persoonlijk denken wij van niet. Je hebt nog een tijdje ondersteuning met je oudere versie van Magento. Toch adviseren wij wel dat je er rustig naartoe moet gaan werken.

Voor VS tegen

Voor: Heb je een hele oude versie van Magento? Dan raden wij zeker aan om over te stappen op Magento 2.0

Tegen: De ondersteuning voor Magento 1.9 blijft nog twee jaar actief. Ben jij de trotse eigenaar van een Magento 1.9 webshop? Dan kun je beter nog even wachten.

Magento 2 #3: Vooral een code rewrite

Magento 2 voors en tegens op een rijtje code rewrite

Magento 2 is voornamelijk fantastisch voor de bouwers van je shop. In principe is Magento 2 namelijk een totale code rewrite. Magento 1.x was vrij log en overdreven ingewikkeld. Dat zorgt ervoor dat deze versie overdreven groot en zwaar is. Dit is dan ook de reden dat de meeste Magento webshop behoorlijk traag zijn.

Website snelheid is een belangrijke Google rankingfactor en trage webshops zijn conversie killers. Het is aan jou om te bepalen of dat de investering in een Magento 2 webshop waard is.
De interface van Magento 2 is een stuk simpeler en overzichtelijker.

Bespaar geld

Ook voor webshop eigenaren kleven hier wel wat voordelen aan. Wanneer er iets aangepast moet worden aan jouw shop, dan is de kans groot dat de kosten hiervoor lager uitvallen. Aan de andere kant, wanneer jij je webshop op dit manier prima vindt en denkt dat je voorlopig niets aan hoeft te laten passen. Dan adviseren wij nog om nog even te wachten met de upgrade naar Magento 2.

Voor VS tegen

Voor: Door de overzichtelijkere en minder over gecompliceerde code van Magento 2 wordt je website sneller en kosten kleine aanpassingen op je webshop minder tijd en dus minder geld.

Tegen: Ben jij op dit moment best tevreden met je Magento 1.9 webshop? Hoeven er binnen aanzienbare tijd geen grote aanpassingen te worden gedaan? Dan kun je net zo goed nog even wachten.

Magento 2 #4: een gloednieuwe interface

Magento 2 voors en tegens op een rijtje interface

De magento interface is toch wel behoorlijk verbeterd. Het grootste voordeel is de splitsing tussen systeem –en shopbeheer.

De nieuwe indeling is als volgt:

Shopbeheer:

  • Producten
  • CMS
  • Marketing

Systeembeheer

  • Configuratie
  • Btw
  • Algemene voorwaarden

Op zich is de nieuwe indeling natuurlijk fantastisch! Zeker wanneer je al jaren gek wordt van de Magento 1.x interface. Voor de doorgewinterde Magento webshop eigenaar biedt dit natuurlijk niet echt veel voordelen. Hoe onnodig ingewikkeld Magento soms ook in elkaar steekt, waarschijnlijk kun jij alle functies met een paar muisklikken vinden.

Voor VS tegen

Voor: De nieuwe interface werkt een stuk gemakkelijker. De knoppen staan op logischere plekken, waardoor relatief nieuwe Magento gebruikers er sneller mee aan de slag kunnen

Tegen: Voor de doorgewinterde Magento gebruiker biedt dit weinig voordelen. MS Dos was ook niet gebruiksvriendelijk, maar mijn opa gebruikt liever MS Dos dan Windows 10.

Magento 2 #5: Modules

Magento 2 Modules

Klanten vragen vaak waarom zij over zouden moeten stappen naar Magento. Een van de redenen die wij dan geven is het enorme aantal modules die over de jaren heen zijn ontwikkeld. Neem zelf maar eens een kijkje op: magento connect.

Oneindig veel Modules

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een Magento module beschikbaar voor jouw webshop. Al die modules bieden enorm veel voordelen en zijn vaak relatief simpel te installeren. Je voelt hem misschien al aankomen: Lang niet al deze modules kunnen direct geïnstalleerd worden op Magento 2.

Voor VS tegen

Voor: Magento heeft een bijna oneindig aantal modules die jouw webshop fantastisch kunnen verbeteren, er is een actieve community die constant nieuwe modules bedenkt en update. Het zal waarschijnlijk dus niet zo lang duren voordat de meeste modules over zijn naar Magento 2.

Tegen: Nog niet alle modules zijn over op Magento 2. De kans is groot dat de meeste wel overgaan op Magento 2. Niemand weet echter wanneer dit gaat gebeuren. Maak je gebruik van veel extra modules op je Magento shop? Dan zou ik voordat je na gaat denken aan een overstap eerst even checken of je modules al ondersteund worden.

Ben jij er al uit?

Ons advies is dat je dit het beste zelf kunt beslissen. Het is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Heb je op dit moment een verouderde versie van Magento, dan zou ik zeker overstappen. Heb je op dit moment Magento 1.9? Dan zou ik nog even wachten.

Magento 1.9 wordt nog wel even ondersteund en het aantal ondersteunde modules voor deze versie is gewoon groter. Magento 2 is vooral een code rewrite. Wat betekent dat er vooral voordelen zijn voor de bouwers van je shop. Dat zou voor een webshop eigenaar kunnen betekenen dat er lagere kosten worden doorberekent wanneer er iets aangepast moet worden. Waar elke nieuwe versie van Magento 1.x kwam met nieuwe front end voordelen, ontbreken deze bij Magento 2.

Ben je er na het lezen van deze blog nog steeds niet helemaal uit wat nu de allerbeste keuze is? Wij helpen je graag verder. Neem contact op met onze Magento 2 experts.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Op dit moment zijn wij binnen IQ Leads druk bezig met het bouwen van onze eerste webshops op het Magento 2.0 platform. Onze ervaringen die wij tijdens de bouw opdoen met dit nieuwe platform en de realisatie van ons eigen Magento 2.0 template delen wij in onze Magento 2.0 blog. Wat vinden wij positief, wat ontbreekt nog of wat is anders? Op deze manier proberen wij een realistisch beeld te geven van het nieuwe platform. Kom an ook geregeld terug of schrijf je in voor de nieuwsbrief-updatelijst daar wij deze blog regelmatig zullen bijwerken met nieuwe informatie en ervaringen!

Magento 2.0