7 redenen om géén gratis website template te gebruiken

Gratis website templateHet internet staat vol met gratis website templates. Een gratis website template lijkt ideaal, want als ondernemer ben je al druk genoeg met alle zaken die komen kijken bij het runnen van een onderneming. Tijd en geld besparen door het gebruik van een gratis website template klinkt dan ook als een goed idee, maar dat is het lang niet altijd. Daarom behandelen we in dit blog 7 nadelen van een gratis website template.

1. Een gratis website template is niet uniek

Ondanks dat je in een gratis website design vaak de design kleuren, achtergrondfoto of lettertypen kunt veranderen lijkt je webdesign nog steeds op het oorspronkelijke template. Dat is niet zo erg wanneer jij de enige bent met die template, maar wanneer er honderden andere mensen gebruik maken van hetzelfde template wordt het lastig om jouw website te onderscheiden van alle andere website. Dat is onhandig, want je wilt juist dat jouw website een unieke uitstraling heeft en bezoekers jouw website onthouden.

2. Het sluit niet altijd aan bij je huisstijl

Je onderneming heeft een zorgvuldig gekozen huisstijl en logo. Daarom moet je website, het online visitekaartje van je onderneming, aansluiten bij deze huisstijl. Dat is met een gratis website template vaak moeilijk te realiseren. Natuurlijk kan je een heel eind ‘in de buurt’ komen, maar een perfect matchende template is vaak lastig te vinden. En dat is zowel voor je website als je huisstijl en logo een gemis!

3. Het biedt je niet altijd de gewenste structuur

Gratis website template - structuur

De structuur is als het ware de inhoudsopgave van je website. Deze ideale inhoudsopgave is niet voor elke type product of dienst hetzelfde. Een webwinkel met allerlei verschillende kantoorartikelen vereist een hele andere structuur dan de website van een glazenwasser die maar één dienst aanbiedt. Een gratis website template houdt hier echter géén rekening mee. Ondanks het mooie uiterlijk kan daarom de usability van een website verre van ideaal zijn. En dat is zonde, want de bezoeker vindt de gebruiksvriendelijkheid van een website minstens zo belangrijk als het uiterlijk.

4. Een gratis website design heeft vaak reclame

Het laatste dat je als ondernemer wilt is bezoekers die direct jouw website weer verlaten omdat ze op jouw website een advertentie van een concurrent zien. Wanneer je gebruik maakt van een gratis website design kan dat betekenen dat er op jouw website ruimte is voor advertenties van derden waar je als eigenaar van de website géén enkele invloed op hebt. En dan kan dit scenario zomaar eens voor gaan komen.

5. De template is vaak niet responsive

Omdat een website op verschillende apparaten en met verschillende browsers bekeken wordt, is het belangrijk dat een website een responsive design heeft. Vaak is dat bij een gratis website template niet het geval. Dat betekent dat jouw website er voor de ene bezoeker heel mooi uit ziet, maar voor de andere bezoeker een stuk minder mooi uiterlijk heeft. Tenzij je een webshop hebt waarmee je alleen bezitters van een Windows 7 PC met een 13 inch beeldscherm, die gebruik maken van Internet Explorer 11 wilt bedienen is dat erg onhandig.

6. Een gratis website template biedt weinig tot géén ondersteuning

Gratis website templateWanneer je gebruik maakt van een gratis website template en je loopt een keer tegen een klein technisch probleem aan, dan kan dat grote gevolgen voor je website hebben. Een aanbieder van gratis template heeft doorgaans géén helpdesk om iedereen die gebruik maakt van deze template te helpen. Dat betekent dat je wanneer je problemen hebt een expert zal moeten inschakelen, waar je in dat geval meteen de hoofdprijs voor betaalt. Het is ook maar de vraag of een expert de problemen kan oplossen omdat de maker van een gratis website template de technische mogelijkheden vaak beperkt heeft.

7. De technische mogelijkheden zijn vaak beperkt

Een gratis website template biedt vaak net niet dezelfde benefits als de betaalde variant. Dat betekent dat je van verschillende opties als bijvoorbeeld de mogelijkheid om pagina’s of weblogs pas op een bepaalde datum online te zetten niet hebt. Het beheer van je website kan daardoor veel meer moeite kosten dan eigenlijk zou hoeven.

Wel of géén gratis website template?

Een gratis website template klinkt heel aantrekkelijk en is ook erg handig voor de hobby website bouwer, maar voor ondernemers is het een grote valkuil. Er is een grote kans dat een gratis website template uiteindelijk meer werk oplevert en goedkoop duurkoop blijkt te zijn. Het is daarom veel verstandiger om met een internet marketing bureau om tafel te gaan zitten en daar een gepersonaliseerd ontwerp te laten maken. Uiteraard kan hierbij wel een betaalde template als basis gebruiken.

IQ Leads en webdesign

IQ Leads kan helpen  met het ontwerp van voor uw organisatie geschikte WordPress website templates. Met onze kennis en ervaring bouwen wij een aantrekkelijke website waarbij we rekening houden met jouw wensen. Je kan IQ Leads ook een volledige website laten maken. Voor meer informatie kun je even contact met ons opnemen.