Online marketing stage lopen bij IQ-leads

Al geruime tijd hebben wij bij IQ Leads ruimte voor één of meerdere stagiaires. Zo hebben we regelmatig stagiares op het gebied van copywriting, grafisch ontwerpen of online marketing. Onze stagiaire Anna is net klaar met haar online marketing stage en vertelt jullie graag wat ze de afgelopen maanden allemaal heeft meegemaakt.

Online Marketing Stage

Waarom deze stage?

De kracht van Online Marketing is de afgelopen jaren enorm gegroeid en zal voorlopig nog blijven groeien, als je het mij vraagt.  We kunnen niet meer om het internet heen. Mijn naam is Anna Regtuijt en ik ben 3e jaars student Commerciële Economie aan de Hogeschool Leiden. Mijn opleiding staat voor een groot deel in het teken van marketing en de Engelse vertaling is dan ook “Bachelor of Marketing”. Het onderwerp Online Marketing komt tijdens de opleiding zo goed als niet aanbod. Terwijl het in deze tijd naar mijn idee één van de belangrijkste onderdelen vormt van een succesvolle marketingstrategie. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een Online Marketing stage. En in mijn zoektocht kwam ik al gauw bij full-service online marketing bureau IQ-leads terecht.

Ik was in de veronderstelling dat ik best wel wat kennis had van Online Marketing. Tijdens mijn sollicitatiegesprek kwam ik er echter al snel achter dat dit behoorlijk tegenviel. Allerlei voor mij (toen der tijd nog) onbekende termen (zoals Linkbuilding, SEO, content, keywords) vlogen mij om de oren en daarnaast bleek ik ook géén idee te hebben van wat er allemaal komt kijken bij het opbouwen en onderhouden van een website/webshop.

Het sollicitatiegesprek voerde ik met Algemeen Directeur Eric Bakker. Hij vroeg mij wat ik graag zou willen leren tijdens mijn stage, waarop ik antwoordde: “websites maken”. Zo simpel bleek het alleen allemaal niet te liggen. Mijn verwachting voordat ik aan deze stage begon was dat de nadruk  bij onine marketing zou liggen op het design en de lay-out van websites en webshops, maar deze taak ligt bij de programmeurs.

Er viel nog véél te leren en gelukkig heb ik die kans gekregen.

Ik direct kwam terecht in het jonge team van IQ-leads, ik kreeg als eerste een rondleiding door het bedrijf en werd daarbij aan iedereen voorgesteld. Ik kon vervolgens plaatsnemen aan mijn eigen bureau (YES!). Een van mijn nieuwe collega’s vroeg mij of ik een tweede beeldscherm wilde en mijn eerste reactie was: “Nee, dat hoeft niet, wat heb ik aan een tweede scherm?”. Er werd mij verzekerd dat het onwijs handig is en nu na 4 maanden met twee schermen te hebben gewerkt, wil ik dat thuis ook!

Online Marketing Stage

Leren van fouten

De eerste dagen kreeg ik de opdracht op mij in te lezen in de theorie van Linkbuilding en SEO. Dit was van belang omdat ik anders niet zou snappen waar ik straks mee bezig zou zijn. Vervolgens heeft mijn collega Dennis mij de kunst van het linkbuilden geleerd en ben ik dit ook voor verschillende klanten gaan doen.

Voor ik aan mijn stage begon had ik nog niet eerder van linkbuilding gehoord. Vervolgens kreeg ik de opdracht mijn eerste blog te schrijven, met als onderwerp, je raadt het al…“Linkbuilding”. Dit was een hele uitdaging. Het was de eerste keer dat ik een blog schreef en daarnaast was Linkbuilding ook een compleet nieuw concept voor mij. Ik zette mijn beste beentje voor, maar dat mocht niet baten. Ik sloeg de plank compleet mis.

Voor een volgend blog ben ik mij gaan verdiepen in het algoritme van Google. Er was hier ontzettend veel over te vinden en ik vond het moeilijk om belangrijke van niet-belangrijke informatie te onderscheiden. Hoewel mijn eerste twee blogs niet goed werden gekeurd was dit wel ontzettend leerzaam. Men zegt niet voor niets: “van fouten maken leer je”. Langzamerhand kreeg ik het bloggen onder de knie en vervolgens werden de blogs die ik schreef dan ook goedgekeurd en geplaatst.

Online Marketing Stage

Onderzoek doen

Eén van mijn opdrachten vanuit de Hogeschool was om een onderzoek te doen. Eric had nog een opdracht liggen waarmee ik direct aan de slag kon gaan. Het onderzoek ging om het Google Ad Grants programma.
Google Ad Grants biedt non-profitorganisaties de kans om gratis te adverteren in Google. Non-profit organisaties (die aan bepaalde eisen voldoen) komen hiervoor in aanmerking. Mijn opdracht was om uit te zoeken welke organisaties in Nederland hiervoor in aanmerking komen en welke hier reeds gebruik van maken. Ik heb een onderzoeksopzet gemaakt en ben vervolgens aan de slag gegaan met kwantitatief onderzoek in de vorm van enquêtes. Het uiteindelijke doel was bepalen of het voor IQ-leads interessant is om deze organisaties te benaderen met als doel advertentiecampagnes voor hen te gaan managen.

Stoomcursus Online Marketeer

Begin april zijn er acht trainees gestart bij IQ-leads. In een maand tijd werden zij klaargestoomd om aan de slag te gaan als Online Marketeer. Ik had het geluk dat ik ook mee mocht lopen tijdens deze stoomcursus. In deze periode heb ik dan ook mijn Inbound HubSpot- en Google Analytics-certificaten gehaald. Eric heeft ons deze maand allemaal hierin lesgegeven. Veel verschillende onderwerpen zijn aanbod gekomen, van meta descriptions, het zoekwoordenonderzoek en Google Analytics tot het LinkedIn profiel.

Online Marketing StageEn andere werkzaamheden…

Tijdens mijn stage ben ik veel bezig geweest met het schrijven van content (zowel wervend als  informatief). Zo heb ik gastblogs geschreven voor klanten en teksten voor op verschillende websites. Daarnaast heb ik veel informatieve teksten van het Engels naar het Nederlands vertaald.  Dit ging mij steeds beter af, oefening baart kunst!

Halverwege mijn stage heb ik de salesafdeling een paar dagen ondersteund. IQ-leads organiseerde een seminar Internationaal Online ondernemen voor bedrijven die al Internationaal ondernemen of dit wellicht willen gaan doen in de toekomst. Ik heb bedrijven gebeld voor wie dit mogelijk interessant zou zijn. Hier werd ik steeds handiger in, het was een leuke uitdaging om uit te vinden hoe ik voorbij de receptionist(e) kon komen. Wat werkt wel en wat niet.

Een andere opdracht die ik kreeg was om de hele IQ-leads website door te lopen op eventuele spellings- en grammaticafouten. Dit heeft mij ook scherper gemaakt op mijn eigen schrijven. Daarnaast heb ik hierdoor ook veel informatie tot mij genomen. De website bevat bijna 100 interessante en leerzame blogs. Het was als een digitaal leerboek voor mij.

Online Marketing Stage bij IQ Leads… een aanrader!

Terugkijkend op mijn stageperiode kan ik zeggen dat deze erg leerzaam is geweest. In de korte periode van vier maanden heb ik ontzettend veel nieuwe dingen geleerd. Daarnaast heb ik de tijd gekregen om hier op kantoor aan mijn stage opdrachten te werken wat voor mij erg prettig was, omdat ik hierdoor mijn bijbaantje kon aanhouden. Vaak hoor je dat stagiaires worden “gebruikt” om de minder leuke klusjes op te knappen, dat is hier zeker niet het geval. Wanneer ik iets niet begreep of graag feedback wilde dan was er altijd wel iemand bereid om hier de tijd voor te nemen.

Voor iedereen die opzoek is naar een super leerzame stageplaats in de Online Marketing raad ik IQ-leads aan.