Verweer je tegen de Penguin 3.0 Update!

Penguin 3.0 updateAls je enigszins thuis bent in SEO, dan heb je waarschijnlijk wel gehoord van de volgende updates: Google Panda, Google Hummingbird en Google Penguin. Al die updates doen er alles aan om websites van lage kwaliteit te bestrijden. De Penguin update is in het leven geroepen om spammerige backlinks van lage kwaliteit te verbannen. Voor het eerst sinds begin oktober 2013, is de Google zoekmachine weer met een nieuwe Penguin update gekomen, de Penguin 3.0 update. Met deze verversing van de update heb je eindelijk de kans om je ranking te herstellen, maar het is ook mogelijk dat je ranking er juist op achteruit gaat. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe de Penguin 3.0 update van invloed is op jouw website, hoe je de ranking weer kan herstellen als je er al door geraakt bent en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen om je ranking te beschermen en verbeteren!

Alles wat je moet weten over de Penguin 3.0 UpdatePenguin 3.0 update

  • De Penguin 3.0 update is op 17 oktober gelanceerd, het duurde wel even voordat het Nederland raakte.
  • Op dit moment blijkt dat 1.35% van de websites in Nederland geraakt is door de Penguin 3.0 update.

Websites met spam-links die naar hun site verwijzen, krijgen een penalty.

  • Sites kunnen ook dalen in de zoekresultaten door onnatuurlijke links die niet per se direct naar hun site verwijzen.
  • Penguin updates komen zo nu en dan, als je een penalty hebt gehad moet je wachten tot de volgende update om te kunnen herstellen.

Na de Penguin 3.0 update hebben veel sites met link profielen van lage kwaliteit een daling gezien in de zoekresultaten. Aan de andere kant hebben websites, die een penalty hebben gekregen door de Penguin 2.1 update, een stijging gezien in de zoekresultaten (als ze hun link profielen netjes hebben verbeterd).

Geraakt door de Penguin?

Als jouw website geraakt is door de Penguin 3.0 update, dan heb je ergens na 17 oktober een drastische daling of stijging gezien in zowel je rankings als zoekverkeer. Als dit inderdaad het geval is bij jouw website, dan moet je de volgende dingen doen:

1. Analyseer je backlinks

Als je website gezakt is in de zoekresultaten rond de Penguin 3.0 update, dan is de kans groot dat het ligt aan slechte backlinks die naar jouw website verwijzen. Via webmaster tools kan je alle backlinks makkelijk importeren om zo te zien welke links een penalty kunnen krijgen.

2. Verwijder de slechte links

Als je wilt dat je website herstelt van de Penguin, dan moet je zorgen dat alle slechte links, waarvoor je een Google penalty hebt gekregen, verwijderd worden. Als je zelf controle hebt over die links moet je ze zo snel mogelijk zelf verwijderen. Zijn het links waar jij geen controle over hebt, dan heb je tools om aan te geven dat je die links niet wilt erkennen, bijvoorbeeld SEO SpyGlass. Kijk wel goed uit dat je geen goede links op niet erkennen zet, want dit kan niet meer teruggedraaid worden!

3. Heb geduld tot de volgende Penguin “refresh”

Als je na de Penguin 3.0 update aan de slag bent gegaan, was het eigenlijk al te laat. Je aanpassingen zullen pas doorgevoerd worden wanneer de Penguin opnieuw uitrolt. Hoewel het nu een jaar geduurd heeft voor de nieuwe Penguin update kwam, geeft Google aan het nu regelmatiger te doen zodat je er sneller weer bovenop kan komen!

De manier om je site Penguin-proof te maken

penguin 3.0 updateEr zijn verschillende dingen die je kan doen om te voorkomen dat je ergens in de toekomst geraakt wordt door de Penguin. Plan elke dag ranking checks in om te zien of er iets raars gebeurt. Doe ook regelmatig backlink checks. Waarom regelmatig? Omdat je concurrenten aan negative SEO kunnen doen! Dus misschien maak jij geen slechte backlinks aan voor je website aan, maar doen de concurrenten dat voor je. Wanneer je naar links kijkt moet je vooral kijken naar betaalde links, links van ongerelateerde websites, forum & comment spam en alle andere soorten links die niet natuurlijk zijn. Goede linkbuilding vraagt veel aandacht!

Ben jij geraakt door de Penguin 3.0 Update, of ben je al helemaal Penguin proof? Laat een reactie achter want ik ben heel erg benieuwd!

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Google de volgorde van zoekresultaten bepaalt en hoe jij je website hoger in de zoekresultaten kan laten komen? Lees dan ons whitepaper: “Het Google Algoritme Ontrafeld“.

file-2694660746