Vijf waardevolle linkbuilding tips voor SEO

Linkbuilding tipsLinkbuilding tot de vijfde macht!

Wat is linkbuilding ook al weer? Er zijn verschillende definities van linkbuilding, maar allemaal komen ze op het zelfde neer. Het verzamelen van links van externe websites en met als doel meer bezoekers naar je website te trekken en de posities in de zoekresultaten te verbeteren. In deze blog geef ik je een aantal linkbuilding tips die je helpen om meer backlinks te verzamelen en daarmee je SEO inspanningen een boost te geven.

Linkbuilding Tips 1: Varieer in anchortekst

Wanneer je graag gevonden wilt worden op een bepaald zoekwoord is het goed om hierop te gaan linkbuilden. Richt je dan op een bepaalde pagina en gebruik ook het zoekwoord dat bestemd is voor die pagina. Maar ga dit niet overdrijven. Het is goed om er variatie in te brengen. Bijvoorbeeld, je wilt goed scoren op het zoekwoord laminaatvloer, dan is het niet verstandig om alle links de anchortekst laminaatvloer mee te geven. Probeer hier variatie in te vinden door de anchorteksten ‘laminaatvloer kopen’, ‘onderhoudsvriendelijke laminaatvloer’ of het in combinatie je bedrijfsnaam te gebruiken.

Linkbuilding Tips 2: Bekijk het linkprofiel van je concurrenten in de zoekmachines

Als een concurrent met een link op een goede website staat, wil jij daar eigenlijk ook op staan. Maar hoe kom je er achter op welke websites je concurrent staat? Er zijn verschillende softwaretools om te achterhalen waar jouw concurrent op staat. Zo kan je het linkprofiel van je concurrent bijvoorbeeld bekijken met de softwaretools: MOZ, Majestic SEO of Raven Tools. Zelf gebruik ik Raven. Dit is een uitgebreide SEO-tool waar Majestic zelf al in zit verwerkt. Zo kan je gemakkelijk en snel bekijken op welke websites jouw concurrent zijn linkjes heeft staan. Met deze lijst kan je vervolgens andere websites benaderen om te vragen of zij ook een link naar jouw website willen plaatsen.

Linkbuilding Tips 3: Bekijk het aantal uitgaande links op een pagina

Linkbuilding tipsElke pagina heeft in de loop der tijd zijn eigen waarde opgebouwd en verdeeld deze waarde weer over de linkjes die op de pagina’s staan. Zo kan het voorkomen dat een pagina een Domain Authority van 30 heeft en een Page Authority van 40. Een pagina met waarde dus. Maar als er op de pagina honderden links staan wordt de waarde over al deze links verdeeld. Het is daarom belangrijk om op pagina’s te staan waar nog geen of weinig andere links staan. Zo ontvang je namelijk de meeste waarde van de pagina mee naar jouw website.

Linkbuilding Tips 4: Ga gastbloggen of schrijven voor andere websites.

Het klikt misschien gek om te schrijven voor anderen, want je wilt immers niet nog een concurrent toevoegen aan het internet. Echter is het een goede manier om kwalitatieve links naar je website te krijgen. Er zijn diverse websites waar je blogs of artikelen kan indienen. Webmasters zijn dol op goed zelfgeschreven content, omdat het hun zelf erg veel tijd kost om een goed artikel te schrijven en op deze manier dus weer bespaart. De enige voorwaarde die je jezelf moet stellen, is dat er in het artikel linkjes naar jouw website geplaatst worden die follow zijn, zodat de waarde aan de link wordt meegegeven naar jou site. Op deze manier is het eenvoudig om kwalitatieve en waardevolle links te verzamelen.

Linkbuilding Tips 5: Varieer in linktypes

Linkbuilding tipsJe kunt als website-eigenaar verschillende type links verkrijgen. Zo kan je bijvoorbeeld links vanaf startpagina’s krijgen, een linkpagina, social media of een link dat in een artikel is geplaatst. Linkjes vanaf startpagina’s zijn het makkelijkst te verkrijgen en linkbuilders zijn vaak geneigd om alleen via deze weg linkjes te verzamelen. Het is dan wel heel toevallig dat je linkjes hebt gekregen van alleen startpagina’s. Het is daarom goed om te variëren en ook links te vergaren via andere type websites. Denk hierbij aan links op een fora, social media, links in een artikel of blog, of een door middel van een reactie in een blog waar het mogelijk is om een link te plaatsen.

Met informatie over linkbuilding tips

Heb jij een essentiële tip die ik eigenlijk aan mijn linkbuilding tips moet toevoegen? Plaats dan een reactie onder dit bericht. Mocht je vragen hebben over mijn linkbuilding tips, dan kan je met mij persoonlijk contact opnemen of met één van mijn collega’s van IQ Leads. Wij zijn gespecialiseerd in linkbuilding, zowel voor de Nederlandse als de internationale markt. Ben jij van plan uit te breiden over de grens? Bekijk dan ook eens mijn blog met vier tips over internationaal linkbuilden of die van mijn collega Eric Bakker op Frankwatching.com.