Wat is Google AdSense en hoe werkt het?

Iedere keer dat je een advertentie op een website ziet –  en laten we eerlijk zijn, daar zijn er veel van – dan is de kans groot dat die is verzorgd door Google AdSense. AdSense is het grootste advertentie netwerk op het internet, en een groot aantal websites doen er aan mee.

Gekker, veel verdienen er ook nog goed geld aan. Misschien is het ook iets voor jou? In deze blog vertel ik je wat AdSense precies is en hoe het precies in zijn werk gaat. Aan het eind van het blog weet je de verschillen tussen AdSense en AdWords en weet je of AdSense ook voor jou iets kan betekenen.

Wat is Google AdSense precies?

Iedereen met een website of blog kan gebruik maken van Google AdSense. Zij plaatsten advertenties op jouw pagina’s en betalen je voor iedere keer dat een bezoeker op de betreffende advertentie klikt. Het mooie is dat je niet met de adverteerders zelf hoeft te onderhandelen, maar dat Google werkt als tussenpersoon.

google_adsense

Google verkoopt bij wijze van spreke de ruimte op jouw site aan verschillende adverteerders. Ze verzamelt geld van adverteerders en betaald hiervan een deel aan de eigenaar van de website of blog (in Google’s termen “publisher”). In plaats van een vast bedrag per maand krijg je betaald per klik op een advertentie (ook wel “pay-per-click” of PPC genoemd).

Hoeveel kan ik verdienen met Google AdSense?

Helaas kan ik je hier geen eensluidend antwoord op geven, of zelfs een gemiddelde. Het bedrag dat je verdient aan Google AdSense is afhankelijk van te veel factoren om te voorspellen hoeveel je ermee gaat verdienen. Je verdient natuurlijk meer wanneer je je website goed promoot en veel bezoekers binnenhaalt die op je advertentie klikken.

Sommige publishers verdienen hun hele inkomen met AdSense, terwijl andere nog niet eens genoeg verdienen om hun hosting van te betalen. Het hangt allemaal af van de populariteit van je website. Het beste advies is om langzaam te beginnen en rustig aan te optimaliseren, zodat je gestaag meer geld gaat verdienen.

Wat voor site heb ik nodig voor Google AdSense?

In principe is ieder type site geschikt voor Google AdSense, zolang er maar geen gewelddadige of erotische content op de website staat. Het is wel belangrijk dat je toegang hebt tot de HTML code. In WordPress is dit geen probleem en Blogger heeft zelfs een automatische widget voor de toevoeging van AdSense. Kijk van te voren of het mogelijk is om de HTML van je website te veranderen.

Of je site nu groot is of net begint, dat maakt Google niet zoveel uit. Een beginnende kleine website verdient alleen nagenoeg niks door het geringe aantal bezoekers. Maar na verloop van tijd als de bezoekersaantallen stijgen, zullen ook je inkomsten uit AdSense stijgen.

Wat voor Adsense advertenties worden er getoond?

Google AdSense werkt contextueel. Dit betekent dat de advertenties die op jouw site worden getoond, gerelateerd zullen zijn aan het onderwerp van jouw site. Hierdoor zal de bezoeker sneller geïnteresseerd zijn in de advertenties en zal hij ook vaker erop klikken. Wat jou en Google natuurlijk geld oplevert.

Aangezien de plaatsing van advertenties automatisch gaat, kun je met een aantal werkzaamheden er voor zorgen dat je relevante advertenties krijgt. Wanneer de content op je website erg vaag en algemeen zijn, zullen je advertenties ook niet heel specifiek zijn. De gebruiker zal vervolgens minder snel op de advertentie klikken. Een site die erg relevant is en unieke waarde aan haar bezoeker levert, krijgt ook relevante en specifiekere advertenties.

make_ad_space

 Bepaal zelf waar de advertenties worden getoond.

Kan ik kiezen welke AdSense advertenties worden getoond?

Het is niet mogelijk om te kiezen welke advertenties er worden getoond, maar het is wel mogelijk om advertenties te blokkeren die je liever niet wilt tonen. Vaak worden bijvoorbeeld de advertenties van een concurrent door de publisher uitgesloten. Je kunt ook overwegen om advertenties te blokkeren die jouw doelgroep als onsmakelijk ervaart.

Hoe plaats ik de AdSense advertenties op mijn website?

Om deze reden moet je toegang hebben tot de HTML van je site. Maak je geen zorgen, je hoeft geen vergaande kennis van HTML te hebben voor het plaatsten van AdSense. Het enige wat je hoeft te doen is de code uit het AdSense controle paneel te kopiëren en deze te plaatsen op een door jou gewenste plek op je pagina’s. Dit is makkelijker wanneer je een content management systeem gebruikt met bewerkbare templates.

Werkt Google AdSense ook in Nederland?

Ja! Google AdSense is een internationaal platform en wordt over de hele wereld gebruikt. Adverteerders kunnen er zelfs voor kiezen om hun advertenties alleen in bepaalde delen van de wereld te laten zien. Ook krijg je door Google betaald in je locale valuta.

Hoe en wanneer krijg ik betaald?

In principe wordt je iedere maand betaald door Google. Je verdiensten moeten hiervoor wel een bepaalde drempel hebben gehaald. Deze drempel licht op dit moment op 100 euro. Wanneer je minder dan 100 euro verdient, wordt het verdiende bedrag doorgeschoven naar de volgende maand. Daarnaast is er vaak een vertraging van zo’n vier tot zes weken voordat je daadwerkelijk je geld ontvangt.

billing

 Verwacht niet direct een goudmijn.

Hoe schrijf ik mij in voor Google AdSense?

Ga naar de Google AdSense homepage en volg de link om je in te schrijven. Deze pagina bevat nog veel meer informatie dan ik je in deze blog heb kunnen vertellen. Voordat je je inschrijft is het slim om alle voorwaarden goed door te nemen. Het inschrijvingsproces is gratis, maar kan enige dagen duren voordat het wordt gekeurd. Als je twijfelt of je met Google AdSense aan de slag moet, dan is mij advies: probeer het eens uit. Maar houd je verwachtingen in check. Het kost niks om te beginnen, behalve de energie die het kost om de code te plaatsen.