Wat is Google Penguin en hoe herstel je van een Google penalty?WATIS-1

Wat is de Google Penguin algoritme update?

Het Penguin algoritme van Google werd geïntroduceerd om sites te identificeren die Google’s Webmaster Guidelines overtraden. Google lanceerde de eerste Penguin update in april 2012. Het doel? De sites die de zoekresultaten spamden, door middel van black hat SEO technieken, bestraffen met het verlagen van hun zoekmachine ranking.

De Penguin updates richten zich dus op het backlinkprofiel van een website. Het doelwit van Penguin zijn websites die hun zoekmachine ranking op verboden wijze proberen te verbeteren, bijvoorbeeld door middel van keyword stuffing, cloaking en/of het deelnemen aan linkruil netwerken.

Wat doet de Google Penguin refresh?

Het verschil tussen een update en een refresh is dat, een Penguin update gepaard gaat met veranderingen in het algoritme en een refresh slechts herhaling van het algoritme is. Bij elke refresh krijgen de sites die getroffen werden bij de laatste refresh de kans om zich te herstellen. Maar hoe kun je je herstellen? Dit kun je doen door de SEO technieken die hebben geleid tot de penalty te corrigeren. De refresh straft tevens degene die op dat moment in overtreding zijn. Het is mogelijk dat deze sites bij de vorige update niet in overtreding waren of toen geluk hadden en niet werden gepakt.


Heb ik een Google penalty gekregen?

Wanneer jouw website door Google Penguin wordt onderschept, dan is het mogelijk dat je via Google Webmaster Tools een handmatige actie tegen webspam hebt ontvangen. Maar dit is niet altijd het geval. Een handige tool om te beoordelen of je een penalty hebt gekregen is de site van Panquin. Koppel deze tool aan jouw Google Analytics Account en je kunt (gratis) kijken wat de updates voor een effect op je website hebben gehad.

Zijn jouw organische bezoeken in een bepaalde periode ineens gedaald, dan kun je met deze tool achterhalen welke update hier waarschijnlijk voor heeft gezorgd. Met deze kennis kun je vervolgens de nodige correcties uitvoeren om zo je positie weer terug te krijgen of zelfs te verbeteren in de zoekresultaten.

Google-Panda-and-PenguinHet verschil tussen Google Penguin en Google Panda

Panda en Penguin zijn beide algoritmes van Google en beide zorgen zij ervoor dat wij als gebruikers precies vinden waar we naar zoeken. Maar wat is nu precies het verschil tussen Google Penguin en Google Panda? Panda is een filter en dus géén aanpassing van het originele zoekmachine algoritme.

Wat doet Panda nou precies? Panda speurt het web af naar sites met  content van lage kwaliteit. Denk hierbij aan websites met ‘thin’ content (content met géén of weinig toegevoegde waarde) of duplicate (gekopieerde) content. Wanneer jouw website in de ranking daalt na een Panda update komt dit simpelweg door de herwaardering van de content op jouw website.

Anders dan Panda, geeft de Penguin update wel echt Google penalty’s. De Penguin update richt zich op alle technieken die gebruikt worden om Google’s zoekwoord rankings te manipuleren.

De geschiedenis van de Google Penguin algoritme updates:

 •          24 april 2012: Penguin 1
 •          25 mei 2012: Penguin 1.2
 •          5 oktober 2012: Penguin 1.3
 •          22 mei 2013: Penguin 2.0
 •          4 oktober 2013: Penguin 2.1
 •          18 oktober 2014: Penguin 3.0
 •          11 december 2014: Google heeft gezegd dat het Penguin algoritme nu regelmatig geüpdatet zal worden.

Tips om te herstellen van een Google penalty

Het krijgen van een penalty van Google is een probleem dat desastreuze gevolgen kan hebben indien het niet serieus wordt aangepakt. Maar wat is nou precies het effect van een Google penalty?

Bij een penalty van Google wordt jouw website lager geplaatst in de ranking of zelfs helemaal niet meer getoond in de zoekresultaten. De mate van de straf staat in verband met hoe zwaar de overtreding is die je hebt begaan. Het is van groot belang dat er snel wordt gehandeld want door de penalty loop je veel bezoekers en dus omzet mis.

Google-humingbird-panda-penguin-2


Lees de 5 onderstaande tips om te herstellen van een Google:

 1. Gebruik een backlink database tool zoals Ahrefs of Majestic om domeinen te identificeren die linken naar jouw site. Beoordeel de waarde van die links voor jouw site. Als je backlinks van negatieve invloed tegenkomt, neem dan contact op met de site-eigenaren en zeg hen dat je de link(s) verwijderd wilt hebben.Het is van groot belang dat je regelmatig je backlinkprofiel controleert. Er zijn namelijk organisaties die expres slechte links kopen, om deze naar de website van de concurrent te laten verwijzen. Hun doel is ervoor zorgen dat de concurrent daalt in de zoekresultaten of zelfs een penalty krijgt. Wees dus altijd alert!
 2. Als Google je waarschuwt voor onnatuurlijke links die verwijzen naar jouw site, bijvoorbeeld van link farms, dan moet je een verzoek verzenden naar de site eigenaar om de link onmiddellijk te verwijderen. Als de link niet wordt verwijderd, gebruik dan Google ’s disavow links tool.  Met de Google disavow tool kun je links afwijzen. Dit houdt in dat je Google kunt vragen bepaalde links te negeren wanneer jouw site wordt beoordeeld.
 3.  Gebruik een zoekwoorddichtheid tool, bijvoorbeeld de Keyword density analyzer, om te bepalen of Google’s Penguin jouw content mogelijk zal zien als potentiële keyword stuffing. Als gemiddelde kun je aanhouden dat de zoekwoorddichtheid rond de 2 á 3% moet liggen. Zorg er wel voor dat de tekst prettig blijft om te lezen.Wanneer je zoekwoord dichtheid bijvoorbeeld richting de 10% of hoger gaat, wordt het gevaarlijk, aangezien de zoekmachines dat kunnen interpreteren als keyword stuffing (wat een vorm van spamming is). Mocht dit het geval zijn, dan is het wijs de om de content zó aan te passen dat het percentage daalt tot het geoorloofde niveau.
 4. Zorg ervoor dat backlinks relevante anchor teksten gebruiken voor jouw landingspagina, net zoals de bron-URL en de content op beide pagina’s. Probeer ook te variëren met je anchor teksten, bijvoorbeeld door synoniemen te gebruiken. Een simpele manier om gerelateerde zoekwoorden te vinden is door het invoeren van je zoekwoord in Google. Onderaan de pagina van de zoekresultaten wordt vervolgens een lijst weergeven van zoekwoordcombinaties welke gerelateerd zijn aan het zoekwoord dat door jou is ingevuld.
 5. Bevestig dat jouw site Google’s Webmaster Guidelines volgt. Dit kan nuttig zijn om alle penalties van Google te vermijden en om er zeker van te zijn dat je je houdt aan de best practices.

Als jouw site is bestraft en je hebt de nodige aanpassingen uitgevoerd, dan kun je Google vragen om een heroverweging. Mogelijk beoordelen ze jouw site opnieuw, vóór de volgende Penguin refresh.

Penguins-of-Madagascar-image-penguins-of-madagascar-36693025-1600-900


Hulp nodig bij het herstellen van een Google penalty?

Het herstellen van een penalty is een tijdrovende en vaak lastige taak. Heeft jouw website een penalty gekregen en heb je hulp nodig om dit snel te herstellen? Bij IQ-leads kunnen wij dit voor je oplossen. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek waarin we kunnen bespreken wat we voor jou kunnen betekenen.

Liever zelf aan de slag? Download dan via onderstaande afbeelding ons handige e-book: “een SEO strategie van de bovenste plank”!

seo strategie