Webteksten schrijven: top-10 tips!

Wie schrijft er niet? Weinig mensen die nu hun hand opsteken. Met schrijven bedoelen we in dit geval niet het bijhouden van je dagboek of het invullen van het midgetgolf scoreformulier. Want al zijn deze mensen er ook genoeg, er zijn ook heel veel mensen die webteksten schrijven. Het is onderhand haast ondenkbaar dat je daar niet op één of andere manier ervaring mee hebt. Toch zie je enorm veel verschil tussen de ontelbare blogs, fora en websites. Natuurlijk, de intentie van de één is heel anders dan die van de ander. Maar voor mensen die als ondernemer webteksten schrijven, biedt een goede webtekst hWebteksten schrijveneel veel mogelijkheden voor hun online marketing en content strategie.

Webteksten schrijven vraagt wat extra’s

Als ondernemer zal je waarschijnlijk ervaring hebben met het schrijven van webteksten. Maar aangezien het niet altijd even simpel is om een goede tekst te schrijven, ben je misschien op zoek naar tips om nét dat beetje extra in je teksten aan te brengen. Het internet staat vol met tips van allerlei zogenaamde professionals om pakkende teksten te schrijven. Nu is de ene tip een heel stuk beter dan de andere, en om het jou wat makkelijker te maken hebben wij de 10 beste op een rijtje gezet!

Geen webteksten schrijven zonder het begin

Het liefst wil je direct ter zake komen en die schrijftips zien, dat snappen we. Maar een essentieel deel zit ‘m toch net voor het schrijven, vooral wanneer je schrijft voor het web. Vaak moet je meerdere teksten schrijven, en heb je niet een hele dag voor één tekst. Om in korte tijd een webtekst te schrijven dien je jouw onderwerp helder te hebben. En houd het bij dat onderwerp! Jouw lezers zijn gewend aan bondige teksten, en hebben geen zin en tijd om door meerdere onderwerpen te ploegen waardoor de tekst verwarrend wordt. Een paar punten om bij na te denken voor je gaat schrijven:

 • OnderwerpWebteksten schrijven
 • Invalshoek (welk onderdeel en op welke manier belicht ik het)
 • Doelgroep
 • Toon van de tekst

Top tips voor webteksten schrijven

Maak een korte, aansprekende kop voor je tekst. De kop dient duidelijk te maken waar je tekst over gaat, en als het kan relevante zoektermen te bevatten.

 • Direct de aandacht van je lezer grijpen in de eerste alinea. Probeer bijvoorbeeld heel beeldend te openen, trek je lezer mee. Ook kan je spanning, humor, verrassing of een vraag gebruiken om de aandacht te pakken.
 • Vertel in die eerste alinea ook waar je stuk over zal gaan. Laat je lezer niet in het duister tasten en er pas na een tijd achter komen waar het over gaat. Vaak haken ze dan al af.
 • Webteksten schrijven moet bondig, houd je zinnen daarom ook kort. Niet zo kort dat het grammaticaal niet klopt of dat je na vijf woorden al een punt zet, maar maak geen ellenlange zinnen met meerdere komma’s.
 • Gebruik bulletpoints. Dit vestigt de aandacht extra op die (belangrijke) punten en het onderbreekt de tekst even.
 • Gebruik tussenkopjes. Laat in die kopjes duidelijk zijn waar je het over zal hebben in die alinea
 • Verwerk links in je teksten zodat de lezer makkelijk kan navigeren naar andere pagina’s.
 • Pas op met het gebruiken van vaktermen. Bedenk of je doelgroep dan weet waar je het over hebt. Je tekst wordt vaak beter leesbaar wanneer je het gebruik van vaktermen minimaal houdt. Ook moeten ze geen verwarring zaaien.
 • Gebruik opsommingstekens of cijfers om je tekst overzichtelijk te houden. Ook is het gebruik van dikgedrukte woorden aan te raden. Dit benadrukt de waarde van deze woorden voor je tekst.
 • Sluit af met een conclusie. Niets is zo vervelend als een tekst die ineens stopt. Net zoals het niet leuk is als een film ineens stopt zonder een prettige afsluiting. Je vat de belangrijkste zaken nog even heel kort samen en verwijst de lezer eventueel naar andere teksten van jou.

Webteksten schrijven biedt veel mogelijkheden

Webteksten schrijven biedt veel mogelijkheden voor een ondernemer. Het kost weinig geld, hoeft weinig tijd te kosten en je bereikt veel mensen. Wel is het zaak te zorgen dat die teksten dan goed zijn. Ze moeten je lezer echt iets te vertellen hebben, waarom zou hij anders nog een keer terugkomen? En laat staan dat je er klanten aan overhoudt. Dus neem deze tips mee of huur een professional in die exact weet wat er van webteksten schrijven verwacht wordt!

IQ Leads is een professionele onderneming die onder andere voorziet in webteksten en is een expert in content marketing. Neem vrijblijvend contact op om te bespreken wat wij voor je kunnen doen.