White hat linkbuilding: de sleutel tot succes

White hat, black hat? Wat heeft een hoed te maken met linkbuilding? Het idee van black hat versus white hat komt van de Western Films. In deze films droeg de “bad guy” een zwarte hoed en de “good guy” een witte. Het is zo gekomen dat white hat of black hat kan worden gezien als goed & slecht.

White hat is in feite het volgen van de richtlijnen die Google aangegeven heeft. Lees verder om meer te weten te komen over het gebruik van white hat en het gevaar van black hat linkbuilding.

Waarom white hat linkbuilding?

White hat linkbuilding is links aanmaken op een door Google toegestane manier. Wanneer je unieke, waardevolle en doordachte inhoud plaatst, zal de inhoud door anderen gedeeld worden. Dan wordt er vanzelf naar jouw website gelinkt. White hat linkbuilding is zelf handmatig links plaatsen. Het kopen van links is black hat linkbuilding. We gaan zo dieper in op zowel white hat als op black hat linkbuilding.

White hat linkbuilding is een vorm van duurzame Google SEO. Een goed gebruik van White hat SEO zorgt er niet alleen voor dat je hoger in de organische zoekresultaten komt, maar voorkomt ook een verlaging. Wanneer jouw website zich niet aan de richtlijnen van Google houdt, dan kan deze in het ergste geval volledig uit de resultaten gehouden worden. Er wordt dan gesproken over een Google ban!

Het is van essentieel belang voor een ondernemer om white hat SEO toe te passen. White hat linkbuilding speelt daar een grote rol in, want linkbuilding is erg belangrijk voor de PageRank. Volgens sommige schattingen beslaat linkbuilding 70% van dit proces voor een hoge PageRank.

Een goede solide onderneming kan niet zonder white hat linkbuilding. Maar, je moet niet uit oog verliezen waarvoor je linkbuilding toepast. Je past white hat linkbuilding toe met als uiteindelijke doel meer leads te generen. Omzet kan immers alleen worden gegenereerd wanneer je een goede online marketing strategie gebruikt.

Voorbeelden van white hat linkbuilding:

  • Link Bait. Wij zeggen niet voor niets content is king. Bij white hat linkbuilding is content van essentieel belang. Zorg voor waardevolle unieke content die interessant is voor jouw doelgroep en de links ontstaan als een lopend vuurtje.
  • Social media. Deel jouw content via social media en zorg voor interactie met de doelgroep. Via social media kun je op een leuke en ongedwongen manier aan branding doen en artikelen en persberichten delen.
  • Hyperlinks. Zorg dat je intern de pagina’s aan elkaar linkt. Maak bijvoorbeeld gebruik van een sitemap en maak gebruik van de linktekst.
  • Webdirectories. Meld je aan bij relevante webdirectories.
  • Wederzijdse links. Deel wederzijdse links met andere websites, die relevant voor jou zijn.
  • Link aan autoriteiten. Maak links bij websites met autoriteit bijvoorbeeld Wikipedia en Google. De laatst genoemde stelt het natuurlijk op prijs dat je naar hen linkt.

Black hat linkbuilding

Black hat linkbuilding is het tegenovergestelde van white hat linkbuilding. Bij gebruik van black hat linkbuilding zal een site snel omhoog schieten in de zoekmachine resultaten, maar dat is slechts van korte duur. De website zal op den duur gedegradeerd worden of zelfs helemaal uit de zoekresultaten gehaald worden. Er wordt niet voor niets gezegd, eerlijkheid duurt het langst. Dit geldt zeker voor je linkbuilding strategie.

Voorbeelden van black hat linkbuilding:

  • Het gebruiken van niet relevante zoekwoorden is een black hat methode om meer bezoekers te trekken. Op deze manier zal de site sneller gevonden worden in de zoekmachines, maar op den duur zal Google jouw site hier voor straffen. U doet namelijk of de site ergens anders over gaat dan werkelijk het geval is.
  • Bepaalde teksten of links verbergen voor het menselijk oog. Dit houdt in, teksten of links schrijven in dezelfde kleur als de achtergrond. Voor het menselijke oog zal dit niet zichtbaar zijn, maar voor de spiders of crawlers, de programma’s die Google gebruikt om sites na te kijken, zullen deze wel te zien zijn.
  • Het spammen van links op blogs is ook een van de manieren van black hat linkbuilding om zo snel mogelijk de site te laten groeien.
  • Betalen voor links om zo hoger in de zoekmachines te komen. In kleine aantallen zal dit niet zozeer worden opgemerkt door Google, maar gebeurt dit in grote aantallen dan zal een site zeker aangepakt worden.

black hat whitehat

Wij kunnen nu wel stellen dat white hat linkbuilding van essentiële waarde is voor jouw SEO campagne. Voor alle vragen en tips kun je terecht bij IQ Leads. Wij helpen je graag op weg met juw white hat linkbuilding campagne. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.