Online verkopen in het Verenigd Koninkrijk

Engelse webshop starten

Als we het hebben over online verkopen in het Verenigd Koninkrijk (VK) dan kunnen we niet om de Brexit heen. De Brexit, of British Exit, is het formeel uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Maar waar krijg je als webshop allemaal mee te maken als je klanten zich buiten de EU bevinden? Ongeacht de Brexit heeft het VK wel 67 miljoen inwoners en een zeer hoge internetpenetratie van maar liefst 96%. Het VK was in 2019 samen goed voor meer dan 200 miljard euro aan online omzet. Er liggen dus zeker kansen en we behoeden je voor de valkuilen.

IQ Leads neemt je mee in het proces, we adviseren je graag.

Online verkopen in Duitsland

Ontdek Duitsland, de verschillen en de verkoopkansen.

Ja, genau

Online verkopen in Frankrijk

Een zeer grote e-commerce markt die zijn unieke aanpak kent. Ontdek het hier:

Bien sûr

Online verkopen in België

Ontdek België en wat een propere website betekent

Meer informatie

Jouw webshop in het Engels

Het Engels begrijpen we aardig goed in Nederland. Ik hoor het je al denken. “Engeland, dat wordt een makkie, die teksten schrijf ik zelf wel”. Precies in dat gemak sluipt ook het gevaar. Waar je bij een expat nog weg komt met ‘eenvoudig’ Engels heb je nu te maken met een native speaker. Die stelt toch net even andere eisen aan de teksten, taal en grammatica. Net als bij ons Nederlanders, roept een gebrekkige versie van de taal wantrouwen op. Dat wil je natuurlijk niet. 

Daarnaast hanteren de Britten een ander meetsysteem dan wij. Waar wij praten over kilometers en schoenmaat 45, hebben de Britten het over Miles en UK size 10.5. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden in je productspecificaties. 

Online betaalmethodes in het Verenigd Koninkrijk

De betaling is een belangrijk moment in het binnenhalen van je buitenlandse conversies. De koper moet vertrouwen hebben om een betaling te doen en natuurlijk überhaupt in staat zijn om te kúnnen betalen. Dat doe je uiteraard door de voor de Brit bekende betaalmethodes aan te bieden. Britten betalen het liefste met Creditcard of PayPal. Maar dan is er nog iets: Britse Ponden. Je wilt niet bij elke transactie eerst moeten omrekenen, dus bied jij je prijzen standaard in Ponden aan in de UK. 

Dus als jij de drempel wilt verlagen voor de klant from overseas begin je met de volgende dingen toe te passen. 

  • Een nieuwe domeinnaam met .co.uk of .com extensie
  • Laat je teksten professioneel vertalen
  • Biedt Creditcard en Paypal aan voor de betalingen
  • Communiceer je prijzen in £
  • Vorder de btw voor Britse b2c klanten
  • Samenwerken met IQ Leads

Marketplaces in het Verenigd Koninkrijk

In het VK wordt veel gebruik gemaakt van Amazon en Ebay. We onderscheiden ook nog Amazon.co.uk en Amazon.com. Zoals ook voor andere landen geldt is een Marketplace een fijne manier om de markt te verkennen. Met slechts een klein assortiment en zonder een nieuwe website op te zetten ga je testen. Hoe ziet het logistieke proces eruit, ontvang ik veel retouren en hoe verloopt het klantcontact? Dit zijn vragen die je al grotendeels kunt beantwoorden door je online verkoop te starten via een online marketplace. 

Brexit en regelgeving

We willen de marketinginformatie niet teveel mixen met met de juridische materie rondom de Brexit. Enkele zaken zetten we toch even voor je op een rij.

Btw

Aangezien je je product uitvoert uit de EU ben je geen Nederlandse btw verschuldigd. Het exporttarief is namelijk 0%.Wel geef je je exportomzet periodiek aan bij je aangifte omzetbelasting.

Daarnaast is er wél Britse Btw verschuldigd. Als jij die niet vordert moet de consument jouw product importeren. Dit is niet echt klantvriendelijk en kan je zeker klanten kosten. Het alternatief is dat jij de Britse btw direct bij je prijzen optelt en vordert. Vervolgens draag je die af aan het VK. Hiervoor registreer je je bedrijf in het VK bij de HMRC (Her Majesty’s Revenu & Customs). Tip: Begint je verkoop in het VK serieuze vormen aan te nemen, overweeg dan een fiscaal vertegenwoordiger aan te stellen in het VK. 

Let op! De uitleg rondom Britse btw slaat op de b2c markt. B2b klanten, hebben net als ondernemers in Nederland, een Btw-nummer om hun btw afwikkeling zelf te regelen.

Online marketing in het Verenigd Koninkrijk

Ha, nu wordt het leuk. De online marketing strategie uitwerken. Dat doen we graag. Het VK is ook Google georiënteerd. Dit betekent dat we ons samen op die zoekmachine gaan richten. Uiteraard zowel seo-technisch als met payed Ads. Daarnaast betrekken we de sociale media campagnes ook op de gebruikers uit het Verenigd Koninkrijk. Ontdek hier welke dat zijn. 

Webshop in het Verenigd Koninkrijk starten met IQ Leads

Bij IQ leads hebben we deze weg al vaak bewandeld. Zowel als totaal nieuwe webshop en als uitbreiding naar een nieuw land. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken. Samen bespreken we welke onderdelen we van online marketing voor jouw webshop gaan inzetten. Wij doen waar we goed in zijn, zodat jij nog beter doet waar jij goed in bent.