Alles over een Google Penalty

Als ondernemer wil je je website zo hoog mogelijk in Google krijgen. Dat doe je uiteraard met online marketing. Maar let er wel op dat je geen Google Penalty aan je broek krijgt. Dan is al je werk voor niets geweest. Wij vertellen je in dit blog alles over de Google Penalty.

Wat is een Google Penalty?

Zoals je waarschijnlijk wel had verwacht, is een Google Penalty een ‘’straf’’.

Google heeft richtlijnen opgesteld waar je als website aan moet voldoen.

Doe je dat, om wat voor reden dan ook, niet, dan heeft dit mogelijk invloed op je positie in de resultaten.

De straf wordt door Google uitgedeeld wanneer je misbruik maakt van het algoritme om juist hoog in Google terecht te komen.

Wat de gevolgen zijn van deze straf, leggen we verderop in dit blog uit.

De soorten Google Penalty’s

Het is soms best ingewikkeld om erachter te komen welke soort Google Penalty je hebt gekregen, er zijn namelijk behoorlijk wat voorbeelden:

Overtreden van richtlijnen

De meest voor de hand liggende Google Penalty is de straf die je krijgt wanneer je de richtlijnen van Google overtreedt. Je verdwijnt dan volledig uit de ranking.

Google update

Na een update van Google is het mogelijk om te zakken in de rankings. Het is de vraag of dit echt een Penalty is, of dat je website zakt doordat je concurrentie het beter doet.

Dubbele content

Dubbele content is een negatieve rankingsfactor. Uiteraard is het soms vrijwel onmogelijk om dubbele content op je website te hebben, maar zoals in zoveel gevallen geldt nu ook: té veel is nooit goed en levert mogelijk een Google Penalty op. Dit is ook het geval wanneer je overmatig veel content van andere partijen dupliceert.

Te veel zoekwoorden

Tijdens het schrijven van je SEO-teksten, wil je vanzelfsprekend goed gebruik maken van je belangrijkste zoekwoord. Je hebt dit in je zoekwoordenonderzoek duidelijk op een rijtje gezet. Maar, je voelt het ondertussen aankomen, té veel gebruik van je zoekwoord is ook niet goed. Dit wordt ook wel keyword stuffing genoemd, in een ander blog van IQ Leads leggen we uit hoe je rekening houdt met de juiste zoekwoorddichtheid.

Slechte leesbaarheid

Leesbaarheid van je teksten is belangrijk om te ranken. Zijn je teksten niet goed leesbaar, dan loop je het risico op een Google Penalty. Het is dan ook van belang om gebruik te maken van H1’s en H2’s, oftewel tussenkopjes om een nette lay-out te creëren.

Betaalde linkbuilding

Betaalde linkbuilding is volgens sommigen ook één van de mogelijke Google Penalty’s. Nu moet hier wel een belangrijke kanttekening worden gemaakt. Wij hebben in al die jaren nog nooit gezien dat iemand gestraft wordt voor betaalde linkbuilding. Let er vervolgens ook op dat je geen gebroken links hebt, deze zorgen mogelijk ook voor een Google Penalty.

Virus

Een laatste mogelijke oorzaak is een virus. Google zal je website uit de resultaten verwijderen wanneer deze besmet is met malware.

In alle gevallen, behalve de Google update en het virus, geldt: de Google Penalty is vooral een bedreiging wanneer je te veel gebruikmaakt van een bepaald instrument. Té veel is tenslotte nooit goed.

De gevolgen van een Google Penalty

Het belangrijkste gevolg van een Google Penalty is een verminderde vindbaarheid. Dit is mogelijk alleen het geval met één artikel en dan valt de schade mee. Maar het is helaas ook een mogelijkheid dat je hele website minder zichtbaar is in de SERP en al je werkzaamheden rondom SEO zijn voor niets geweest.

Een ander negatief gevolg is een vermindering in je verkeer. Want: minder vindbaarheid is vanzelfsprekend minder verkeer. En het ergste gevolg is een daling in je omzet. Met andere woorden: je wil koste van het kost een Google Penalty voorkomen. Maar hoe doe je dat?

Hoe voorkom je een Google Penalty?

Het meest simpele (en eigenlijk enige) antwoord om een Google Penalty te voorkomen: houd je aan de regels.

Toch een Google Penalty gekregen? Dit moet je doen

Het is helaas niet mogelijk om zelf een Google Penalty te verwijderen. Het is uiteraard wel mogelijk om de oorzaak van je ‘’straf’’ te verhelpen en een verzoek bij Google indienen om je penalty terug te draaien. Uiteraard willen wij bij IQ Leads je hier bij helpen als je er niet uit komt.

Goed vindbaar zijn?
Voorkom een Google Penalty