marketplaces

Hoe werken marketplaces?

Met marketplaces kun jij online spullen verkopen zonder een eigen webshop en website te hoeven maken. Hoe werken marketplaces? Onze expert legt het uit.

Online marketplaces zijn platforms die kopers en verkopers van goederen met elkaar in contact brengen, zoals bijvoorbeeld Bol.com, Amazon of Etsy. Zij bieden een handig platform voor kopers om te vinden wat zij nodig hebben en voor verkopers om een groter publiek te bereiken. Over het algemeen werken online marktplaatsen door kosten in rekening te brengen aan ofwel de koper of de verkoper (of beide) voor elke transactie die plaatsvindt op het platform. Deze vergoedingen kunnen een percentage van de totale transactiewaarde zijn, of een vast bedrag dat per transactie in rekening wordt gebracht.

Verschillende marketplaces

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle marketplaces hetzelfde zijn. Sommige richten zich op specifieke industrieën of soorten producten, terwijl andere van alles verkopen. Het is belangrijk om een marketplace te kiezen die goed past bij jouw behoeften als verkoper om je kansen op succes te maximaliseren. Lees ook even onze blog: welke marketplaces zijn er allemaal?

De voordelen van een online marketplace

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van een marketplace in plaats van normale webshops. Marketplaces zijn veel efficiënter in het verbinden van kopers en verkopers dan webshops. Ze zijn ook transparanter, aangezien beoordelingen en ratings potentiële klanten een duidelijk idee geven van wat ze van een verkoper kunnen verwachten.

Een eigen webshop hebben heeft ook veel voordelen, maar producten verkopen op een marketplace is makkelijker om mee te beginnen en een stuk goedkoper als je net je onderneming begint. Daarnaast kan het ook een uitkomst zijn voor kleine verkopers die niet zoveel producten verkopen, omdat ze dan geen webshop op hoeven te zetten. Voor grotere ondernemers is het vaak slim om de verkoop op marketplaces te combineren met verkopen op een eigen webshop.

Zijn online marketplaces veilig?

Over het algemeen zijn marketplaces hartstikke veilig. Alle grote online marktplaatsen (Amazon, Airbnb, Uber, enz.) hebben systemen om zowel kopers als verkopers te beschermen tegen fraude. Dat gezegd hebbende, geen enkel systeem is perfect en er zullen altijd mensen zijn die anderen proberen op te lichten. Zorg er dus voor dat je betrouwbaar overkomt als je producten verkoopt op een marketplace, zodat je deze angst snel wegneemt bij klanten. De reviews die je op marketplaces ontvangt zijn daarbij ook bepalend. Een hoge beoordeling van klanten zorgt ervoor dat je er betrouwbaarder uit ziet. Des te meer reden om goede service aan te bieden!

bol com beoordelingen.

Hoe adverteer je op een online marketplace?

Er zijn een paar verschillende manieren om te adverteren op een online marketplace. De meest gebruikelijke (en meestal meest effectieve) manier is om simpelweg je product of dienst op het marketplace platform te plaatsen. Je bent echter zelden de enige aanbieder als je bijvoorbeeld wilt adverteren op bol.com, adverteren op Marktplaats of adverteren via Amazon.

Welke van de plaatsingen dan extra aantrekkelijk is, hangt af van verschillende factoren, waaronder prijs, titel, productfoto, productbeschrijving en product- of verkoperreviews. Besteed hier dus extra veel aandacht aan. Het is ook belangrijk om te letten op de belangrijkste zoekwoorden voor je product. Waar zoeken mensen op als ze jouw product willen kopen? Verwerk deze zoekwoorden dan in de titel en beschrijving van je product.

Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Welke marketplace kies jij?
Wij helpen je kiezen
Bespreek de voors en tegens