Wat is een sitemap? Wij leggen het je uit
Een sitemap is voor elke website onmisbaar. Maar wat is een sitemap precies? En belangrijker nog, hoe maak je een sitemap? Wij helpen je graag met het scheppen van orde in de sitemap-chaos zodat zelfs de grootste digibeet alles over de sitemap weet.

Na het lezen van dit artikel weet jij:
Wat een sitemap is
Waarom een sitemap belangrijk is
Wat voor invloed een sitemap heeft op je SEO
De sitemap
Een sitemap is simpel gezegd een een lijst met alle pagina’s die op een website staan. Het helpt zoekmachines en gebruikers om de inhoud van de site beter te begrijpen en efficiënt te navigeren. Het is feitelijk de map (of inhoud) van een site. Er zijn twee soorten sitemaps, namelijk:
- XML sitemap
- HTML sitemap
Wat is een XML-sitemap?
Een XML-sitemap is een bestand dat speciaal is ontworpen voor zoekmachines. Jij kan als bezoeker deze sitemap dan ook niet zien. De XML sitemap bevat een overzicht van alle belangrijke pagina’s, berichten en andere inhoud op een website, inclusief aanvullende informatie zoals de datum van de laatste wijziging, de frequentie van updates en de prioriteit van de pagina binnen de site hiërarchie. Google gebruikt de XML-sitemap om websites efficiënter te crawlen en nieuwe of gewijzigde pagina’s sneller te indexeren. Deze sitemap speelt dus een belangrijke rol in SEO. Zie hieronder een simpel voorbeeld:
Belang van een XML-sitemap:
-
Efficiëntere crawling: Zoekmachines gebruiken de XML-sitemap om je website efficiënter te crawlen, waardoor nieuwe of bijgewerkte pagina's sneller worden geïndexeerd.
-
Betere indexering: Voor grote websites of sites met complexe structuren helpt een XML-sitemap ervoor te zorgen dat alle belangrijke pagina's worden gevonden en geïndexeerd.
-
Prioritering van content: Door prioriteiten toe te kennen aan bepaalde pagina's, kun je zoekmachines informeren over welke content voor jou het belangrijkst is.
Wat is een HTML-sitemap?
Een HTML-sitemap is een pagina op een website die een gestructureerd overzicht biedt van alle belangrijke pagina's en secties, bedoeld voor jou als bezoeker. Het dient eigenlijk als een inhoudsopgave, je kan met een goed ingestelde sitemap snel de juiste content vinden. Het zorgt dus ook voor een betere gebruikerservaring. Daarnaast kan een HTML-sitemap ook zoekmachines ondersteunen bij het begrijpen van de websitestructuur en de onderlinge relatie tussen pagina's. Hieronder zie je een gedeelte van de HTML-sitemap van IQ Leads:
Belang van een HTML-sitemap:
-
Verbeterde navigatie: Bezoekers kunnen eenvoudig door de site navigeren en snel de gewenste content vinden, wat vooral nuttig is voor grotere websites met veel pagina's.
-
SEO-voordelen: Een HTML-sitemap creëert interne links naar belangrijke pagina's, wat zoekmachines helpt bij het ontdekken en indexeren van content.
-
Overzichtelijkheid: Het biedt een duidelijk overzicht van de site-architectuur, wat zowel gebruikers als zoekmachines helpt bij het begrijpen van de structuur en hiërarchie van de website.
Een sitemap is niet verplicht, maar wel aan te raden, vooral voor grote of complexe websites. Kleine, goed gestructureerde sites kunnen zonder sitemap goed geïndexeerd worden, maar als je veel pagina’s hebt, een slechte interne linkstructuur of een nieuwe website zonder inkomende links, helpt een sitemap zoekmachines om je content sneller te vinden.
Daarnaast speelt het crawl budget een rol: Google crawlt slechts een beperkt aantal pagina’s per bezoek. Een sitemap zorgt ervoor dat belangrijke pagina’s niet overgeslagen worden, wat je een strategisch voordeel kan geven ten opzichte van de concurrentie. Wil je zeker weten dat je website goed geïndexeerd wordt? Dan is een sitemap een slimme keuze.
Meer over de voordelen van een sitemap
Snellere indexering
Een sitemap helpt zoekmachines om nieuwe of geüpdatete pagina’s sneller te vinden, vooral als deze niet direct via interne links bereikbaar zijn. Dit is vooral belangrijk voor grote websites of websites met minder interne links, waarbij pagina's dus diep in de structuur verborgen zitten. Een sitemap geeft zoekmachines een direct overzicht van deze pagina’s, waardoor ze sneller geïndexeerd worden en dus sneller in de zoekresultaten kunnen verschijnen.
Betere crawl-efficiëntie
Door zoekmachines een overzicht te geven van alle belangrijke pagina’s, wordt het beschikbare crawl-budget beter benut, zodat belangrijke content niet wordt overgeslagen. Zoekmachines hebben namelijk een limiet op hoeveel pagina’s ze per website kunnen crawlen binnen een bepaalde tijd. Met een goed gestructureerde sitemap zorg je ervoor dat de meest waardevolle en relevante pagina’s als eerste worden geïndexeerd, wat gunstig is voor je SEO.
Ondersteuning bij grote websites
Bij websites met duizenden pagina’s helpt een sitemap om diepere pagina’s sneller te laten indexeren, die anders moeilijk te bereiken zijn voor zoekmachines. Grote websites hebben vaak veel subpagina’s en categorieën, waardoor sommige pagina’s minder snel door zoekmachines worden gevonden. Een XML-sitemap helpt om ook deze minder aanwezige pagina’s onder de aandacht te brengen, wat bijdraagt aan volledige en efficiënte crawling.
SEO-voordeel voor nieuwe websites
Nieuwe websites zonder veel inkomende links kunnen sneller worden opgepikt door zoekmachines via een sitemap, waardoor ze eerder in de zoekresultaten verschijnen. Omdat nieuwe websites vaak nog geen uitgebreide interne of externe linkstructuur hebben, kunnen zoekmachines moeite hebben om alle pagina’s te vinden. Een XML-sitemap helpt om dit probleem te verhelpen met een overzicht van alle pagina’s.
Optimalisatie voor dynamische content
Websites met regelmatig veranderende of dynamische content, zoals nieuwswebsites of webshops, profiteren van een sitemap omdat zoekmachines beter weten welke pagina’s opnieuw gecrawld moeten worden. Wanneer je vaak nieuwe producten toevoegt, artikelen publiceert of wijzigingen aanbrengt in bestaande pagina’s, zorgt een sitemap ervoor dat zoekmachines deze wijzigingen sneller detecteren en indexeren, waardoor je content up-to-date blijft in de zoekresultaten.
Verbeterde mobiele en video-indexering
Speciale sitemaps voor video’s of mobiele pagina’s helpen zoekmachines om deze content beter te begrijpen en weer te geven in de zoekresultaten, wat bijdraagt aan extra zichtbaarheid. Dit is belangrijk in een tijd waarin er steeds meer via mobiel gezocht wordt en video’s een steeds grotere rol spelen in online marketing. Een specifieke mobiele of video-sitemap helpt zoekmachines om deze content beter te interpreteren, wat zorgt voor hogere rankings en meer zichtbaarheid in Google Video of mobiele zoekresultaten.
Wat moet er niet in de sitemap?
Fouten in een sitemap kunnen ervoor zorgen dat zoekmachines bepaalde pagina’s niet goed kunnen indexeren, wat een negatieve invloed heeeft op de vindbaarheid van je website. Veelvoorkomende fouten zijn:
- Dode links (404-pagina’s)
- URLs die worden geblokkeerd door robots.txt
- Verouderde of incorrecte URL-structuren
- Te grote sitemaps (Google accepteert max. 50.000 URLs of 50 MB per sitemap)
Daarnaast is het belangrijk om irrelevante of dubbele pagina’s niet in je sitemap op te nemen. Denk aan pagina’s met dunne content, test- of stagingpagina’s en filter- of zoekresultaatpagina’s binnen een webshop. Dit voorkomt dat zoekmachines onnodige pagina’s crawlen en helpt hen zich te richten op de meest waardevolle content.
Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de sitemap te controleren met tools zoals Google Search Console en deze up-to-date te houden. Je sitemap indienen doe je ook via deze tool.
Starten met het maken van een sitemap
Het implementeren van een sitemap is een effectieve manier om je website beter vindbaar te maken voor zowel zoekmachines als bezoekers. Of je nu een grote website hebt met veel pagina’s, regelmatig nieuwe content plaatst of net een nieuwe website hebt, een goed ingestelde sitemap draagt bij aan een betere indexering en SEO-prestaties. Daarnaast helpt het bij het optimaliseren van de gebruikerservaring en zorgt het ervoor dat jouw belangrijkste content niet over het hoofd wordt gezien. Een XML-sitemap hoef je niet te maken, dat gebeurt vanzelf. Een sitemap maken hoeft ook in de HTML-variant niet. Met de juiste plugin of tools gebeurt op je site, wordt ook deze sitemap automatisch gemaakt.
Hulp nodig met het maken van een sitemap?
Wij kunnen je helpen bij het opzetten en optimaliseren van een sitemap, zodat jouw website beter presteert in de zoekresultaten. Neem contact met ons op en zorg ervoor dat jouw website optimaal geïndexeerd wordt!