marketplaces online shopping

Wat is een marketplace?

Een online marketplace is een platform dat kopers en verkopers van goederen met elkaar in contact brengt. Kopers kunnen door de marketplace bladeren om de producten of diensten te vinden die ze nodig hebben, terwijl verkopers de marketplace gebruiken om nieuwe klanten te bereiken en hun bedrijf te laten groeien. Productmarketplaces staan gebruikers toe om fysieke goederen te kopen en verkopen, zoals kleding, elektronica, boeken, en meer. De meest populaire productmarketplace is Amazon, maar in Nederland is Bol.com vooral erg populair.

meerdere marketplaces.

De verschillende soorten market places

Er zijn verschillende soorten marketplaces met elk hun eigen voor- en nadelen. Hieronder volgen de grootste marketplaces wat betreft Nederlandse gebruikers.

Grootste marketplace van Nederland: Bol.com

Bol.com is een Nederlandse online retailer die een breed aanbod aan producten aanbiedt, waaronder boeken, elektronica en mode. Bedrijven kunnen ook zelf producten aanbieden op Bol.com. Bol.com staat bekend om zijn lage prijzen en gratis verzending vanaf een bepaald bedrag, waardoor het een goede optie is voor bedrijven die hun voorraad snel willen verkopen. Het nadeel is dat er geen marketplace sectie op de site is, dus bedrijven zullen hun eigen product listings moeten maken.

verkopen op bol.

Grootste marketplace ter wereld: Amazon

De Amazon Marketplace is internationaal de grootste en meest populaire marktplaats. Amazon is in Nederland echter nog niet marktkoploper: dat is tot zover nog steeds Bol.com. Amazon is gemakkelijk te gebruiken en heeft een groot aanbod aan producten. Het nadeel is dat het moeilijk kan zijn om je te onderscheiden van de concurrentie, omdat er veel verkopers zijn die soortgelijke producten verkopen.

verkopen op amazon.

eBay

eBay is een andere populaire marketplace die een breed aanbod aan producten beschikbaar heeft. Het is minder concurrerend dan Amazon, waardoor het makkelijker is om op te vallen, maar het kan moeilijker te gebruiken zijn omdat er geen product listing templates zijn zoals op Amazon. Het biedt kopers bescherming tegen fraude, wat al sneller een gevoel van vertrouwen geeft.

Alibaba of AliExpress als marketplace

Alibaba en Aliexpress een populaire marketplace voor het internationaal verkopen van producten. Beide platforms zijn Chinees dus er bevinden zich ook veel Chinese klanten op de platforms. Het voordeel is dat er geen listingkosten zijn en dat je een groot publiek kunt bereiken, maar het nadeel is dat het moeilijk kan zijn om kopers te vinden en dat de kwaliteit van de producten vaak niet zo hoog is als op andere marktplaatsen. Vraag jij iets meer voor een product omdat je kwaliteit aanbiedt? Dan kan het zijn dat klanten door alle spotgoedkope alternatieven op AliExpress minder geneigd zijn om jouw normaalgeprijsde product te kopen.

Etsy

Etsy is gespecialiseerd in handgemaakte en vintage artikelen, waardoor het een goede keuze is voor degenen die dit soort producten verkopen. De tarieven zijn laag en je kunt je items promoten via SEO-geoptimaliseerde listings, maar het kan moeilijk zijn om kopers aan te trekken omdat er veel andere verkopers zijn die soortgelijke producten verkopen.

Marktplaats voor tweedehands en nieuwe artikelen

Marktplaats is een van de grootste online marketplaces in Nederland. Het is vergelijkbaar met eBay in de zin dat het een breed scala aan producten beschikbaar heeft, maar het is minder concurrerend dan Amazon, waardoor het gemakkelijker is om op te vallen. Marktplaats is gespecialiseerd in tweedehands artikelen, maar bedrijven kunnen Marktplaats ook gebruiken om nieuwe artikelen aan te bieden. Het nadeel is dat het moeilijker te gebruiken kan zijn omdat er geen sjablonen voor productvermeldingen zijn zoals op Amazon.

Facebook Marketplace

Facebook Marketplace is een nieuwere optie die steeds populairder wordt. Het is vergelijkbaar met Marktplaats, maar het is gemakkelijker te gebruiken omdat het integreert met Facebook. Dit maakt het makkelijker om potentiële kopers te bereiken omdat ze al op Facebook zitten. Er zijn echter geen aanbiedingstemplates en de categorieën zijn beperkter dan op andere marktplaatsen.

Meer weten over online marketplaces?

Conclusie: het is belangrijk om de marketplace te kiezen die bij jouw product past. Amazon of eBay werken het best als je internationaal wilt verkopen. Alibaba en Aliexpress zijn prima opties als je internationaal wilt verkopen voor een laag bedrag. Verkoop je in Nederland? Ga dan voor Bol.com of Marktplaats. Facebook Marketplace is daarnaast handig omdat het gemakkelijk integreert met je Facebook bedrijfspagina.

Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vragen over een marketplace?
Stel ze aan onze experts
Mail onze experts