Facebook ROI. Wat betekent dat voor jou? Naast nieuwe volgers en fans. Naast nieuwe klikken en gedeelde berichten.  Ik zou zeggen omzet, aankopen die voort komen uit Facebook adverteren.

Uit recent onderzoek blijkt dat 40 procent van de bedrijven ziet dat social media slechter presteert dan hun overige online marketing kanalen.  Uit een onderzoek van vorig jaar bleek dat 59 procent van de bedrijven nog nooit een echte ROI uit hun social media inspanningen hadden gehaald. Van deze bedrijven had 47 procent een ROI van 100 euro of minder.

Facebook adverteren: de nieuwe werkelijkheid

Toen Facebook naar de beurs ging vroeg iedereen zich af: ‘Hoe kan een bedrijf dat gratis diensten aanbiedt zo hoog gewaardeerd worden?’. Daar heeft Facebook ondertussen een duidelijk antwoord op gegeven.

Op jouw Facebook tijdlijn zie je allang niet meer de mees recente content. Je ziet tegenwoordig de content die Facebook wil dat je ziet. Persoonlijk aan jou geserveerd door het Facebook algoritme.

Dit Facebook algoritme zorgt ervoor dat jouw organisch bereik kleiner wordt. Het organisch bereik van berichten op Facebook staat in directe verhouding met hun aandelenkoers. De verwachting is dat het organisch bereik alleen nog maar kleiner gaat worden.

Facebook adverteren de nieuwe werkelijkheid

Wat betekent dat voor jou als bedrijf?

Lang niet al jouw volgers zullen je Facebook posts te zien krijgen. De verwachting is dat het organisch bereik van jouw social media strategie alleen maar zal afnemen. Wanneer je van plan bent om een serieuze social media strategie via Facebook in te zetten kom je er dus niet onderuit. Facebook adverteren is een must.

De voordelen van Facebook adverteren

Gelukkig heeft Facebook een uitgebreid advertentie systeem, waar je vrij gemakkelijk rendement uit kunt halen. De kans dat je geld verspilt via Facebook adverteren is vrij minimaal. Met een klein budget kun je heel gemakkelijk een groot deel van je doelgroep bereiken.  Mits je natuurlijk weet wat je doet! Gelukkig ga ik jou daar vandaag bij helpen.

Dus hierbij: de 19 allerbeste tips voor Facebook adverteren

1. Facebook Pixel

Facebook pixel Facebook adverteren tips

De Facebook Pixel is één van de belangrijkste voorwaarden voor het succes van Facebook adverteren. Dit komt doordat Facebook door middel van een de pixel je website en het type bezoeker leert begrijpen. Daarnaast kun je door middel van de Facebook pixel bieden op resultaten. De makkelijkste manier voor het installeren van de Facebook Pixel is door middel van Google Tag Manager. Belangrijk is dat je er in ieder geval voor zorgt dat je de volgende ‘events’ laat afgaan op je website: PageView, ViewContent, AddToCart en Purchase. Hoe installeer ik de Facebook pixel door middel van Google Tag Manager.

Goed om te weten is dat de hierboven beschreven events de standaard events zijn. Je kunt deze aanpassen zoals jij dat wilt. Wanneer je bijvoorbeeld een webshop hebt in voeding voor huisdieren en je wilt een advertentie maken voor hondenbezoekers, dan zijn de mensen die katten voer hebben gekocht niet interessant. Om goede data te vergaren binnen je Facebook account kun je dan het Purchase event iets aanpassen. Dit doe je heel simpel door bijvoorbeeld: hondPurchase als naam mee te geven aan dit event. Vervolgens zorg je dat dit event wordt getriggerd wanneer iemand hondenvoer koopt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door in Google Tag Manager een aparte trigger te maken op basis van een productnaam.

Wanneer je sterk vergelijkbare producten hebt is het standaard Purchase Event natuurlijk voldoende. De stelregel voor Facebook adverteren is echter wel dat je voldoende data verzameld. De kracht van Facebook adverteren is namelijk sturen op data uit de Pixel en advertenties maken op basis van je pixels. Met voldoende data kun je vervolgens starten met het maken van vergelijkbare en aangepaste doelgroepen.

2. Lookalike audiences/vergelijkbare doelgroepen

vergelijkbare doelgroepen facebook adverteren

De kracht van Facebook adverteren is totaal afhankelijk van de data die jij erin stopt, zeker wanneer je gebruik maakt van lookalike audiences. Je kunt op tal van manieren lookalike audiences maken en in principe kunnen ze afhankelijk van je doelstelling allemaal werken, er is er niet één goed of fout. Een Lookalike audience kun je zien als een lijst van Facebook profielen (die je niet in kunt zien) die sterk vergelijkbaar zijn met de data waarmee de vergelijkbare doelgroep is aangemaakt. Je kunt een vergelijkbare doelgroep maken op basis van: e-mail adressen, likes, engagement op een bepaalde video of bijvoorbeeld op basis van website verkeer.

Hoe ga je te werk?

Een vergelijkbare doelgroep maak je op basis van een aangepaste doelgroep. Het is dus belangrijk om eerst een aangepaste doelgroep te maken. Aangepaste doelgroepen ten behoeve van Facebook adverteren kun je maken op basis van:

 • Customer file: Een lijst met e-mail adressen
 • Website traffic: Gebaseerd op de data van de Facebook pixel
 • App activity: Op basis van bepaalde acties die mensen hebben genomen in je app
 • Engagement on Facebook: Mensen die iets van je hebben geleekd op Facebook of bijvoorbeeld 75% van een video hebben bekeken.

Wanneer je kiest voor de optie: website traffic, heb je keuze uit een aantal opties:

 • Anyone who visits your site: Alle bezoekers
 • People who visit specific web pages: hier kun je aangeven dat je alleen mensen wilt targetten die bijvoorbeeld de ‘over-ons’ pagina hebben bekeken of de bedanktpagina
 • People who visit specific web pages but not others: Alleen mensen die de ‘over-ons’ pagina hebben bekeken, maar bijvoorbeeld niet de bedanktpagina
 • People who haven’t visited in a certain amount of time: mensen die al een poosje niet op je site zijn geweest.
 • Custom combination: De vrije keuze om er alles van te maken wat je wilt en de mogelijkheid om een aangepaste doelgroep te maken op basis van de data uit de Facebook Pixel. Wanneer je een vergelijkbare doelgroep wilt maken op basis van de Facebook Pixel, kies je bij de optie: ‘include’ voor Event in plaats van URL. Vervolgens type je hier de naam van je Event in (voor aankoop bijvoorbeeld: Purchase). Nu stopt Facebook iedereen die wat gekocht heeft in een enorme emmer en zoekt automatisch naar overeenkomsten op het gebied van interesse, geografie en bijvoorbeeld geslacht. Zoals je misschien wel kunt begrijpen is een grotere doelgroep hierbij significant beter dan een kleinere doelgroep, omdat Facebook dan beter kan begrijpen hoe jouw perfecte doelgroep eruit ziet.

Wanneer je een aangepaste doelgroep hebt gemaakt kun je op basis hiervan weer een vergelijkbare doelgroep maken. Hierbij vergroot Facebook de aangepaste doelgroep door middel van overeenkomende interesses. Dit zorgt ervoor dat er automatisch jouw ideale doelgroep wordt gemaakt, waar jij aan kunt adverteren.

Praat met onze Facebook Ads experts

3. Manual bidding en wat dit soort biedingen doen voor je campagnes

faceook adverteren handmatig bieden

Facebook adverteren biedt een boel opties en mogelijkheden waarop je kunt bieden. Je kunt kiezen voor een PPE strategie, een conversie gerichte strategie of bijvoorbeeld een campagne met als doel om zoveel mogelijk likes te krijgen. Veel mensen accepteren het aanbevolen bod dat Facebook geeft, en optimaliseren vervolgens hun advertenties. Toch zou je ook eens kunnen overwegen om ‘manual bidding’ te gebruiken. Het grote voordeel van manual bidding is dat je veel meer invloed kunt uitoefenen op je resultaat en de kosten per resultaat. Daarnaast maakt manual bidding het mogelijk om meer testen uit te oefenen, zodat je kunt uitsluiten dat je bieding per resultaat simpelweg te laag is.

Over het algemeen kun je manual bidding onderverdelen in vijf methode:

 1. Start op het aanbevolen bod en verhoog/verlaag wanneer nodig
 2. Start veel lager en begin vervolgens met verhogen
 3. Start veel hoger en verlaag vervolgens je biedingen
 4. Begin heel hoog en verander je bod nooit
 5. Start heel hoog en verlaag wanneer je heel veel klikken hebt, dit zorgt voor een groot organisch bereik en dus voor heel erg goedkope klikken

Mijn favoriete optie is nummer vier. De reden hiervoor is dat Facebook mensen indeelt in ‘emmers’. Stel je voor dat je een webshop hebt in juwelen, Facebook heeft verschillende ‘emmers’ met mensen die bijvoorbeeld: direct over willen gaan op een aankoop, waarschijnlijk willen kopen, misschien willen kopen enzovoorts.

Wanneer je erg laag biedt, kan het voorkomen dat je advertentie alleen wordt getoond aan mensen die waarschijnlijk willen kopen, terwijl de kans op conversie het hoogst is wanneer je getoond wordt in de ‘emmer: mensen die direct overgaan tot een aankoop’.

De voordelen van hoger bieden en dus adverteren op Facebook aan mensen waarbij de kans op conversie het hoogst is zijn bijvoorbeeld:

 1. Het maakt je campagnes meer constant en je zult dus een duidelijkere trend kunnen genereren
 2. Wanneer je een ‘Lookalike audience’ maakt op basis van mensen die eerder iets hebben gekocht is de kans op conversie veel hoger, omdat deze basis groep bestaat uit mensen waarbij de kans zeer groot is dat ze iets aankopen
 3. Je start met betere plaatsingen op Facebook waardoor de CTR en het conversiepercentage vanaf het begin direct hoog is.
 4. Deze strategie zorgt ervoor dat je waarschijnlijk niet veel last hebt van concurrentie, aangezien deze concurrenten het aanbevolen budget gebruiken en dus niet adverteren aan mensen waarbij de kans op conversie veel hoger is. Dit zorgt er naar verloop van tijd voor dat je concurrenten gaan adverteren op andere interessegebieden waardoor jij vrij spel hebt.

4. Mediakits

Media kit Facebook adverteren tips

Het bepalen van jouw ideale doelgroep kan heel erg lastig zijn. Zeker voor Facebook adverteren, omdat Facebook adverteren het beste werkt op basis van sterke interesse targetting. Gelukkig is er een vrij ouderwets medium die zo een beetje elke doelgroep al voor je heeft uitgestippeld, namelijk: tijdschriften. Elk tijdschrift heeft speciaal voor adverteerders een mediakit waarin precies staat welke doelgroep zij proberen aan te spreken. Dit is interessant, omdat tijdschriften vaak gefocust zijn op één bepaalt onderwerp. Heb jij bijvoorbeeld een webshop in de hengelsport? Dan is een blad of vissen en buitenleven interessant. Zoek hier de mediakit voor op en maak op basis van deze mediakits een doelgroep voor Facebook adverteren. Een goede website waar je heel veel mediakits kunt vinden is: justmediakits.com

Zorg er daarnaast voor dat je niet alleen op basis van interesse adverteert, maar kijk ook naar bekende personen, televisieprogramma’s en merken. Kies echter wel voor voor de optie waarvan je zeker weet dat je met een advertentie alleen jouw doelgroep aanspreekt. Ik snap dat dit een beetje vaag overkomt, dus laat ik het verduidelijken door middel van een voorbeeld.

Stel je voor dat ik een webshop beheer die producten verkoopt voor de sport: boxen. Dan zou mijn eerste gedachte allicht zijn, laat ik adverteren aan mensen die een pagina liken over Mohammed Ali of Rico Verhoeven. Deze twee boxers zijn echter zo bekend geworden, dat niet alleen mensen die van boxen houden jouw advertentie te zien krijgen. Ik like zelf bijvoorbeeld ook een pagina over Mohammed Ali, omdat ik zijn quotes inspirerend vind, maar lk heb totaal niets met boxen. Wanneer je een bekend persoon wilt targetten in de box wereld kun je beter kiezen voor Moos Linneman of Rudi koopmans. Deze boxers zijn alleen bekend bij de echte fans en dit maakt je targetting een stuk gerichter.

Je kunt binnen Facebook adverteren bijvoorbeeld ook televisieprogramma’s targetten. Zorg ook dan weer dat je een programma target dat alleen leuk gevonden wordt door echte liefhebbers.

5. Ga voor specifieke targetting

facebook adverteren facebook targetting

De grootste fout die je kunt maken wanneer je via Facebook gaat adverteren is niet specifiek genoeg adverteren. De kracht van adverteren via Facebook zit in de targetting opties die je kunt instellen voor je advertenties.

Zorg dat je klein begint. Probeer aanvankelijk niet meer dan 10.000 mensen te bereiken. Dit zorgt ervoor dat je jezelf dwingt zo specifiek mogelijk te adverteren. Wanneer ik bijvoorbeeld een advertentie wil maken om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen zich in gaan schrijven op mijn nieuwsbrief. Dan wil ik mijn advertentie specifiek focussen op jonge ondernemers met een frisse ondernemersdrang.

Gericht adverteren

In dat geval zou ik mijn advertenties focussen op ondernemers in de leeftijdscategorie 24-32. Als ik vervolgens binnen een bepaalde regio wil adverteren kies ik een aantal steden uit. Uit onderzoek weet ik daarnaast dat een groot deel van de jonge ondernemers waar ik naar op zoek ben single is. Dus ook die targetting optie voeg ik toe aan mijn advertentie filters.

Uiteraard wil mijn facebook advertentie alleen richten op de ondernemers die geïnteresseerd zijn in mijn diensten. Dus bij interesses voeg ik vervolgens: adverteren, marketing, social media, en AdWords toe.

Op deze manier weet ik zeker dat elke euro besteed wordt aan een iemand die potentieel geïnteresseerd zou kunnen zijn.

Targetting tip voor lokale ondernemers: Carpet Bombing

carpet bombing facebook adverteren

De Carpet Bomb techniek is een techniek die over is komen waaien uit Amerika en is zeer interessant voor lokale spelers die alleen een bepaalt gebied willen aanspreken. Hierbij kun je denken aan: makelaars, elektriciëns of bijvoorbeeld loodgieters. Veel lokale spelers die beginnen met Facebook adverteren, maken de fout dat ze zo gedetailleerd mogelijk proberen te adverteren op Facebook. Dit zorgt ervoor dat ze te weinig impressies en clicks krijgen tegen te hoge kosten. Facebook werkt op basis van interesses, maar je hoeft niet bovengemiddeld geïnteresseerd te zijn in loodgieter werkzaamheden om een loodgieter in te huren. Gelukkig is hier een oplossing voor, die eigenlijk geheel tegen de aanbevolen richtlijnen van Facebook ingaat en die techniek heet: carpet bombing.

Met carpet bombing adverteer je niet op basis van interesses, maar op basis van gebied. Je gaat te werk op de volgende manier. In de eerste advertentie kies je bij targetting opties alleen voor een gebied, leeftijd en/of geslacht. Vervolgens laat je deze mensen een video advertentie zien. Dit is goedkoper dan de super gerichte advertenties in deze lokale markt, dit komt doordat heel veel beginnende Facebook adverteerders in deze vijver proberen te vissen.

En dan verder…

Het doel van deze advertenties is niet te verkopen, maar om een custom audience list op te bouwen van mensen die geïnteresseerd zijn in jouw diensten. Maak hiervoor een custom audience van mensen die minimaal 75 procent van je video hebben bekeken. Wanneer je een doelgroep hebt die groot genoeg is kun je deze mensen een advertentie laten zien met een speciale aanbieding.

Wanneer je een video maakt voor ‘carpet bombing’ is het van groot belang dat deze video mensen aanspreekt, niet te lang is en aan het einde van de video een call-to-action bevat. Toch hoeft het maken van een dergelijke video niet duur te zijn, slide-show video’s werken bijvoorbeeld zeer goed.

Maak vervolgens een advertentie met een extreem goede aanbieding. Het advertentie doel maakt niet zo gek veel uit, maar ik adviseer om  gebruik te maken van het Facebook conversiedoel. De resultaten van deze campagne zijn sterk afhankelijk van hoe goed je advertentie en landingspagina is. Wanneer je niet direct resultaten ziet, zorg er dan in ieder geval dat je een onderscheidende advertentie hebt en een snel ladende, converterende landingspagina.

6. Begin met 100 euro per maand

Doordat je heel specifiek target worden je advertenties natuurlijk ook goedkoper. Je hebt minder klikken van mensen die totaal niet geïnteresseerd zijn. Daarnaast minimaliseer je de kans op mis klikken. Begin met een budget van €3,33 per dag. Schroef deze pas op wanneer je merkt dat je een positieve ROI uit je advertentie haalt.

Het budget kun je net zo lang blijven verhogen totdat je ziet dat de ROI op je advertenties alleen maar terugloopt.

Zorg ervoor dat je kiest voor de ‘betalen per klik optie’. Betaal nooit voor impressies! Wanneer je kiest voor betalen per impressie zal Facebook de advertentie proberen te tonen aan zoveel mogelijk mensen binnen je doelgroep, maar geen moeite doen om ervoor te zorgen dat deze mensen vervolgens ook klikken. Met betalen per impressie is de kans groot dat personen binnen jouw doelgroep de advertentie twee keer te zien krijgen.

7. Simpele advertenties

Facebook biedt je allerlei opties aan. Je kunt meerdere afbeeldingen gebruiken in een carrousel,  waardoor je meer ruimte krijgt om te adverteren. Ook kun je gebruik maken van een video advertentie.

Doe dat niet!

Hou het simpel.

Maak gebruik van de meest simpele optie: ’een afbeelding of video’. Plaats één afbeelding met een goede tekst. De ingewikkelde advertentie methodes zoals video en de carrousel lijken veel meer op advertenties en hebben over het algemeen een lager doorklikpercentage.

Maak alleen gebruik van je eigen afbeeldingen! De stock foto’s die Facebook aanbiedt zijn fantastisch mooi, maar de kans dat mensen die al honderd keer tegen zijn gekomen is vrij groot.

Professionele advertenties

Neem de ontwerpaanbevelingen serieus. Op deze manier weet je zeker dat je advertentie er altijd professioneel uitziet.  Kies dus afbeeldingen uit die de goede verhoudingsmaten hebben en de juiste resolutie.

Uiteraard komt er meer kijken bij Facebook adverteren. Een originele, creatieve en opvallende advertentie bereikt meer dan een saaie advertentie. Dus de volgende tips gaan over de bijbehorende advertentie tekst en diverse strategieën die je toe zou kunnen passen.

Praat met onze Facebook Ads experts

8. Steek tijd in een goede advertentie tekst

Kop: Dit is een hele makkelijke. Geef iets weg aan je doelgroep. Dit zou een weggeef actie kunnen zijn. In mijn voorbeeld een e-book, een webinar of een demo. Zorg ervoor dat je koptekst de aandacht van jouw doelgroep vat.

Tekst: Probeer hier twee zaken in te verwerken: spoor de lezer aan om iets te doen doormiddel van een call-to-action en social proof.

Linkbeschrijving nieuwsoverzicht (onder geavanceerde opties):  Beschrijf een duidelijke call-to-action en leg uit welke voordelen de lezer haalt uit het klikken op de advertentie.

CTA:  Kies voor de ‘meer informatie’ knop. Deze knop heeft de beste doorklikfrequentie.

Vraag om likes en shares

Het klinkt misschien een beetje vreemd. Maar het vragen om likes, shares of retweets zorgt voor meer interactie. Dus vraag gewoon of mensen jouw advertentie willen liken of delen.

9. Maak gebruik van hashtags

facebook adverteren facebook hashtags

Facebook heeft nog niet zo lang geleden hashtags geïntroduceerd, dus gebruik ze! Hashtags zijn een fantastische tool om meer bereik te verwerven. Het is namelijk mogelijk om te zoeken naar bepaalde hashtags. Facebook hashtags zijn nog lang niet zo populair als die van Twitter, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook gebruiken om gesprekken tussen potentiële klanten te vinden.

10. Deel reviews op Facebook

Je kunt nog zoveel fantastische advertenties maken en schreeuwen dat je de allerbeste bent, maar dat kan elk bedrijf. Probeer het: ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend effect te vermijden’. Niets komt sterker over dan reviews en testimonia. Heb je klanten die super tevreden zijn? Plaats deze dan op Facebook. Adverteren met platte tekst is zonde, probeer “outside the box” te denken. Maak gebruik van afbeeldingen, video’s en andere media.

facebook adverteren reviews

11.     Stel vragen

fafacebook pixel stel vragencebook pixel facebook adverteren tips

Facebook gebruikers vinden het super als ze mee kunnen praten over een onderwerp. Probeer eens een vraag te stellen aan je volgers of plaats een enquête. Maak de vragen niet te ingewikkeld en hou je post kort. Niemand zit te wachten op enorme vragenlijsten.

12.     Invullen maar

Disney facebook adverteren

Een ander format voor gegarandeerd meer interactie is een ‘fill in the ____ tactic. Voeg een opvallende afbeelding toe voor extra zichtbaarheid.

13.     Laat gebruikers stemmen met de ‘like’ en ‘delen’ knoppen

Walmart Facebook marketing

Zoals eerder beschreven zijn Facebook gebruikers dol op het delen van hun mening. Vraag jouw volgers te kiezen tussen optie a of optie b met een tekst: ‘Like voor optie a’ en ‘share’ voor optie b. Dit zorgt gegarandeerd voor meer likes en shares.

14.Upload je mailbestand naar Facebook

Facebook adverteren maakt het mogelijk om mailingslijsten te uploaden. Zo kun je direct adverteren naar mensen waarvan je weet dat zij op één of andere manier geïnteresseerd zijn in de diensten die jij aanbiedt. Gebruik maken van custom targetting opties zorgt vaak voor meer engagement en een hoger conversiepercentage.

Praat met onze Facebook Ads experts

15. FUNNELING BINNEN FACEBOOK

Een goede manier om ervoor te zorgen dat mensen op een natuurlijke manier kennis maken met jouw product, dienst of service is door middel van funneling. Niet direct iets waar je op kunt klikken binnen Facebook adverteren, maar een strategie die ervoor zorgt dat:

 • Mensen je eerst leren kennen (je stelt jezelf even voor)
 • Je ze daarna helpt herinneren aan het feit dat ze jou kennen en interactie met je hebben gehad
 • En je ze vervolgens een aanbieding doet om ze over te halen tot een actie

Funneling, in welke vorm dan ook, is gebaseerd op het AIDA model:

 • Attention
 • Interest
 • Desire
 • Action

De kracht van funneling komt voort uit het aantal contactmomenten dat je opbouwt met jouw doelgroep voordat je ze een aanbieding doet. Uiteraard pas je in je funnel de advertenties aan naar de boodschap die past bij de fase waarin jouw potentiële bezoeker zich bevindt.

Wanneer jouw doelgroep je nog niet kent, zit deze waarschijnlijk in de attention fase. In deze fase is het belangrijk dat je jezelf op een toegankelijke manier voorstelt en je zonder opdringerig te zijn je product of dienst uitlegt. Probeer pijnpunten te noemen die jouw product oplost. Stel je product of dienst voor als oplossing van het probleem dat jouw doelgroep heeft.

Wanneer ze jouw product hebben bekeken op je website, je social media kanalen hebben bekeken of rondgekeken hebben in jouw Facebook of Instagram shop zitten ze waarschijnlijk in de volgende fase: interest. In deze fase hebben ze dus enige interesse in je product. In deze fase is het vervolgens belangrijk dat je contactmomenten opbouwt door middel van retargeting. Aangepaste doelgroepen en de Facebook pixel helpen hier enorm bij. Met behulp van deze Facebook middelen kun je namelijk bezoekers in een groep plaatsen en deze vervolgens gebruiken als targeting voor de advertenties.

Door de hogere mate van interesse die de doelgroep op dit moment heeft, is de kans groter dat ze tijd nemen om advertenties aandachtiger te lezen. Dit betekent dat je meer tekst kunt gebruiken om je product uit te leggen. Probeer vooral te communiceren in voordelen.

Voorbeeld vliegtuigmaatschappij

Een vliegtuigmaatschappij zal nooit communiceren over hoe snel en hoog zijn vliegtuigen vliegen, maar in hoeveel tijd je van het ene land in het andere land bent.

Heb je jouw doelgroep voldoende geprikkeld? Dan is de kans groot dat ze iets toe hebben gevoegd aan hun winkelwagen of zelfs al in de checkout/contactpagina van je website zijn geweest. Deze mensen hebben een desire om jouw product te kopen. Als doelgroep gebruik je dus mensen die bepaalde acties op je website hebben gebruikt, die dichtbij het aankoopmoment liggen.

Voorbeeld:

 • Mensen die in de afgelopen 14 dagen iets toe hebben gevoegd aan hun winkelwagen maar niet gekocht
 • Mensen die meer dan 4 pagina’s hebben bekeken
 • Mensen die meer dan 4 keer op jouw website zijn geweest
 • Mensen die jouw checkout pagina hebben bekeken
 • Mensen die jouw contactpagina hebben bekeken of gekeken waar jouw bedrijf zit

Uiteraard zullen hier ook mensen tussen zitten die al gekocht hebben. Deze sluit je uit door middel van een aangepaste doelgroep te maken van iedereen die al heeft gekocht.

De mensen die in deze fase zitten, twijfelen nog over hun aankoop. Je kunt hen overtuigen door middel van een actie, zoals x% korting, maar ook door schaarste te noemen. Een aantal voorbeelden om mensen vanuit de desire fase naar de action fase te krijgen zijn:

 • Benoem wanneer ze nu bestellen ze het morgen nog in huis hebben
 • Benoem schaarste van het product of planning (voor diensten)
 • Geef een tijdelijke korting
 • Benoem positieve reviews van marketleaders (influencers)
 • Benoem hoe gemakkelijk het afrekenen is

INSTELLEN VAN DE FUNNEL BINNEN FACEBOOK ADVERTEREN

Hoewel Facebook geen standaardfunctie heeft die letterlijk “funnel” heet, is het niet lastig om een funnel in te richten binnen Facebook. Zeker niet wanneer je het AIDA model in je achterhoofd houdt. Je funnel richt je op de volgende manier in:

Attention fase

Kies voor een brede interesse doelgroep, of een lookalike audience van iedereen die in de afgelopen 14 dagen gekocht heeft. Zorg ervoor dat deze doelgroep breed genoeg is. Hoe breder, hoe beter. Facebook kan namelijk grote hoeveelheden bovengemiddeld geïnteresseerde mensen binnen een interesse doelgroep vinden wanneer deze zeer klein is. Hierdoor zal de frequentie (hoe vaak één persoon dezelfde advertentie ziet) alleen maar hoger worden. Dit terwijl je bij de attention fase wilt mikken op een frequentie van twee. Test verschillende advertentieformats en verschillende placements om te kijken waar de meest relevante klikken op binnenkomen. Het doel van deze advertentie is niet verkopen, maar mensen kennis laten maken met je product of dienst. Kies als doel dus engagement, bezoekers of viewContent.

Interest fase

De mensen die je wilt bereiken met deze advertenties moeten je product of dienst al kennen. Anders werken de advertenties niet. Kies daarom doelgroepen die interactie hebben gehad met je merk of product. Denk hierbij aan de aangepaste doelgroep: mensen die een product hebben bekeken maar niet gekocht of mensen die interactie hebben gehad met je post of advertenties via Facebook of Instagram. Aangezien deze mensen een interesse hebben getoond in je producten of dienst werken video’s, dynamische product ads en afbeeldingen goed. De best werkende advertentie formats is hier ook weer afhankelijk van het type product dat je koopt. Heb je een grote webshop met heel veel producten? Maak dan gebruik van de dynamic product ads. Hierdoor krijgen mensen altijd het product te zien waarmee ze eerder in aanraking zijn gekomen. Uiteraard zorgt dit voor een hoge mate van erkenning.

In deze fase is het belangrijk dat je de mensen in deze doelgroep niet overspoelt met advertenties. Zorg ervoor dat je als advertentie optimalisatie kiest voor bereik en niet voor conversies. Je wilt namelijk dat mensen zo snel mogelijk uit de interest fase naar de desire fase gaan. Hierbij is het belangrijk dat de frequentie niet te hoog wordt. Wanneer je in een vrij kleine doelgroep kiest voor conversies, zal Facebook slechts een klein deel van de doelgroep targetten. Dat wil je natuurlijk niet, aangezien iedereen in deze doelgroep al enige vorm van interesse heeft getoond. Kies dus onder “optimalisatie en weergave” voor bereik en niet voor conversies.

Als conversiedoel voor je advertenties kies je voor addtocart of initiate checkout. Facebook zal automatisch mensen zoeken waarbij de kans groot is dat ze iets toevoegen aan hun winkelwagen of naar de checkout gaan. Een gevulde doelgroep van mensen die dit gedrag hebben vertoond op je website heb je nodig voor de volgende stap: desire.

Desire fase

Je target mensen die op het punt staan van aankoop. Dat betekent dat je nu best wat agressiever kunt targetten. Frequentie kan in deze fase best oplopen. De strategie is kopen of afscheid nemen. Kies als doel voor deze advertentie aankopen en bij optimalisatie en weergave voor conversies. Als advertentie formats kies je voor formats waarmee je snel korte actiematige content kunt tonen. Kies bijvoorbeeld voor dynamic product ads of afbeeldingen. Video’s zijn in deze fase vaak te traag.

Budgetten

Investeer het meest in de fase waarbij de kans op aankoop het grootst is. Wij houden vaak de volgende percentages:

 • attention fase: 20%
 • Interest fase: 30%
 • Desire/action: 50%

Hieronder een schematische weergave van de funnel en de budgetten hoe wij funneling inzetten.

Belangrijke aandachtspunten voor de funnel:

 • Zorg dat je in iedere stap mensen die al gekocht hebben uitsluit
 • Zorg dat je boodschap in de advertenties aansluit bij de fase van de funnel ( het AIDA model)
 • Zorg dat je zeker weet dat je pixel naar behoren werkt
 • Zorg dat je in iedere stap de andere doelgroep uit de stap ervoor uitsluit

Praat met onze Facebook Ads experts

16. DASHBOARD INRICHTEN

Het inrichten van de Facebook Ads Dashboard is het halve werk. Door je dashboard goed in te richten help jij jezelf om het overzicht te behouden en dat maakt het uiteraard makkelijker om te monitoren hoe je advertenties presteren.

De Dashboard kun inrichten door in het advertentieaccount op Kolommen (of “Columns” in het Engels).

Vervolgens klik je op “kolommen aanpassen” (of “customize columns”).

Zoek vervolgens de volgende opties om deze toe te voegen aan de kolommen:

 • Link clicks
 • CPC (all)
 • CPM (cost per 1,000 impressions)
 • CTR
 • Adds to cart 
 • Checkouts initiated
 • Purchases
 • Purchase ROAS

De toegevoegde kolommen zorgen ervoor dat je als een helikopter van boven kunt zien wat er gaande is in de funnel. Van de bovenste laag (aantal impressies, kosten per impressie en aantal klikken naar je website) door de middelste laag (aantal toevoegingen aan de winkelwagen en aantal keren dat de bezoeker het betaalproces is gestart) naar de laatste stap (waar het echt om draait: aantal bestellingen).

De kans is groot dat je de campagnes, ad sets en advertenties wilt sturen op basis van de bovengenoemde elementen. Dan is het uiteraard verstandig om in één oogopslag te zien hoe je campagnes presteren.

Verdere uitleg per toegevoegde kolommen: 

 • Link clicks: Door deze metric in te stellen is het makkelijker bij te houden hoeveel keer is geklikt op je campagne, ad set of om specifiek te zijn: je advertentie.
 • CPC (all): Om winstgevendheid goed bij te houden dient de CPC (kosten per klik) in controle gehouden te worden. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je kosten per klik aan de hoge kant is. Mocht dit wel het geval zijn, kunnen we in combinatie met de CTR de advertentie bijwerken en optimaliseren.
 • CPM: Cost per Mille geeft aan hoeveel het je in principe kost om 1000 mensen te bereiken. Is de CPM aan de hoge kant, dan is het een idee om je targeting doelgroep te verbreden.
 • CTR: De click-through rate geeft aan hoeveel procent van de doelgroep die je advertentie heeft gezien op je advertentie klikt. Een lage CTR gaat meestal hand in hand met een te hoge CPC. Is je CTR onder de 1,5%, dan kan het zijn dat je CPC aan de hoge kant ligt.
 • Adds to cart: Nu komen we echt bij de ecommerce metrics. Adds to cart geeft aan hoeveel bezoekers, via een specifieke campagne, ad set of advertentie, een product in de winkelwagen heeft gedaan.
 • Initiate checkout: De volgende stap na een Add to cart is het initiëren van een betaalproces. Zo kun je ook in één oogopslag meten hoeveel bezoekers een betaalproces hebben gestart. Mochten ze dit niet afmaken, weet je uiteraard welke doelgroep je als eerste moet remarketen.
 • Purchases: In ons optiek is dit één van de belangrijkste metric. Dit is waar je het uiteindelijk voor doet en successen van een campagne op kan baseren. Let wel dat, afhankelijk van je “conversion window”, een purchase met terugwerkende kracht getoont kan worden.
 • Purchase ROAS: Return on ad Spend geeft aan wat je concrete rendement is per campagne. Op ad set- en advertentieniveau is het enorm handig om winnende ad sets en advertenties op te schalen. Heb je een converterende campagne, zoom dan vooral in op ad set en op advertentie. Zo zie je op basis van ROAS welke combinatie van ad set en advertentie goed werken en is het makkelijker te begrijpen wat de volgende stap is om je bedrijf naar de volgende niveau te tillen.

17. HET MAKEN VAN EEN ADVERTENTIE

De advertentiemanager overzicht van Facebook lijkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel eenvoudig. Het is deels te vergelijken met de structuur van Google Ads. Een advertentie wordt gedeeld in drie onderdelen genaamd campagnes, ad sets en ads.

Campagnes: Een campagne is een hoofditem met vooraf bepaalde advertentiedoelstellingen en kan meerdere ad sets en advertenties bevatten.

Ad sets: Met advertentiesets bepaal je je doelgroep, plaatsingen en conversietype.

Ads: Hier komen je daadwerkelijke visuele advertenties. Bij het maken van advertenties is het mogelijk om type visuele advertentie te selecteren (video, afbeelding of carousel) met een pakkende tekst.

Structuur

Wanneer je begint met een advertentie is het handig om rekening te houden met de structuur. Wij raden aan om voor elke campagne te testen met meerdere ad sets omdat het aan het begin, en vooral zonder data, bijna onmogelijk is om meteen de “gouden combinatie” te vinden.

Campagne: Voor ecommerce is het enorm raadzaam om je campagne te sturen op conversiedoelen (op basis van je Facebook Pixel). Je kunt zelf aangeven op welke metrics je wilt sturen: aantal view-contents (paginaweergaven), add to carts, initiate checkouts of uiteraard aankopen. Heb je nog geen data? Dan is “add to cart” een mooi uitgangspunt.

Bij het maken van een campagne is het belangrijk om je budget per campagne in te stellen en de optie “Campaign Budget Optimisation” aan te klikken. Zo geef je sturing aan Facebook dat er één budget beschikbaar is, en dat verdeeld moet worden op goed presterende ad sets (op basis van je conversiedoelen). 

Let op: campagne instellingen kunnen later niet meer aangepast worden.

Ad sets: Selecteer je conversiedoelen zoals aantal view-contents (paginaweergaven), add to carts, initiate checkouts of aankopen. Zorg er wel voor alle advertentiesets dezelfde conversiedoelen gebruiken.

Bij het maken van Advertentiesets is het belangrijk om je doelgroep goed te bepalen. Je zult vast wel op het internet gelezen hebben dat je doelgroep zo specifiek mogelijk moet zijn om de beste resultaten te bereiken. Wij willen je eigenlijk adviseren om relevante doelgroepen zo breed mogelijk te houden. Wanneer je een doelgroep van ongeveer 900,000 mensen weet te bereiken, zal je CPM en CPC vele malen lager zijn vergeleken met een doelgroep van 50,000.

Als voorbeeld: een ecommerce site in horloges kan meerdere advertentiesets aanmaken waarbij de ene advertentieset is gericht op een doelgroep die interesse tonen in horloges, de tweede advertentieset met interesse in fashion en de derde advertentieset gericht op mensen met interesse in luxe leefstijl.

Zorg er wel voor dat wanneer je een advertentieset aan het maken bent, de onderstaande optie onder targeting is uitgevinkt. Zo voorkom je dat Facebook zelf onnodige doelgroepen toe gaat voegen aan de advertentiesets.

Een belangrijke tip is ook uiteraard om te kijken welke plaatsingen goed converteren en welke niet. Hier komen we na de testfase achter, en slecht presterende plaatsingen kunnen uitgesloten worden in de opschaalfase.

Advertenties: Met advertenties bedoelen we uiteraard de visuele advertenties die je doelgroep te zien krijgt. Maak in de testfase drie soorten advertenties per advertentieset: een afbeelding, een video en een carrousel-advertentie. Zo is het makkelijker om te testen en kom je achter wat wel en wat niet werkt. Werken de losse afbeeldingen goed? Test als volgende stap dan je tekst.

Tot slot is het belangrijk om met veel campagnes, advertentiesets en advertenties te testen. Blijf vooral veel testen want er is uiteraard een kans dat je je doelgroep uitput of je CPC / CPM of een andere metric minder goed gaat presteren.

Praat met onze Facebook Ads experts

18. WINNING ADS EN OPSCHALEN

Wanneer je ziet dat je campagne, advertentieset en een specifieke advertentie al een week lang constant goed presteert, is het tijd om op te schalen. Voor veel ondernemers klinkt dit als muziek in de oren, dus zetten ze het budget lekker omhoog zodat er meer geld bij komt. Doe dit vooral niet wanneer je wilt opschalen. Hieronder leggen we stap voor stap uit wat de correcte stappen zijn van het selecteren van een winnende campagne tot aan het opschalen.

1- Het vinden en selecteren van een advertentieset en advertenties

Wanneer we een winnende adset en advertentie combinatie willen vinden, doen we dat aan de hand van de resultaten en dashboard (welke uiteraard correct is ingesteld als uitgelegd). Met resultaten kijken we naar de bottom-up metrics in de funnel. We beginnen eerst op advertentieset niveau en schakelen daarna over op advertentieniveau. De eerste indicator is uiteraard helemaal onderaan de funnel: aantal aankopen.

Als er veel aankopen zijn, is het natuurlijk makkelijk om een beslissing te maken op basis van aankopen. Als er geen of weinig aankopen zijn, dan gaan we een stapje terug in de funnel: aantal initiate checkouts (aantal keren dat een afrekenproces is gestart). Als dit ook niet mogelijk is kijken we naar aantal keren dat een product in een winkelwagen is toegevoegd (aantal add to carts).

Mocht je nog geen metric gevonden hebben waarop je de prestatie van je advertentiesets op kunt beoordelen, kijk dan kritisch naar de CTR en CPC. Is je CTR lager dan 1,5% en je CPC aan de hoge kant? Kijk dan naar plaatsingen: op welke plaatsen je advertenties worden getoond. Selecteer een campagne, een advertentieset en klik op “breakdown” naar de optie waar je je kolommen kunt aanpassen, en klik op “placement & device”. Hier zie je de metrics per plaatsing en apparaat waarop je advertentie is gezien. Zijn er plaatsingen waar er een groot deel van je budget aan wordt besteed maar het je niets oplevert? Stop dan je advertentiesets en maak een nieuwe aan waarbij je de slecht presterende plaatsingen uitsluit.

Zijn je metrics niet opmerkelijk ondergemiddeld en behaal je gewoon prima aantal klikken met een lage CPC en een degelijke CTR? Dan vallen we met de deur in huis: je hebt nog geen winnende campagne. Het is op dit moment wellicht beter om je website te optimaliseren (kijk naar de UX) en een nieuwe campagne aan te maken. Begin opnieuw met het testen van je campagnes.

2- Goed presterende plaatsingen

Er zijn bepaalde stappen bij het opschalen van een winnende campagne. Draait een specifieke campagne ruim een week constant goed op basis van de behaalde resultaten in de funnel tot aan aantal add to carts? Kijk dan eerst naar de goed presterende plaatsingen. 

Maak voor jezelf een overzicht van goed presterende plaatsingen. Bij het opschalen dienen de slecht presterende plaatsingen uitgesloten te worden namelijk.

3- Opschalen

Wanneer de juiste combinatie tussen advertentieset, advertentie en plaatsingen is gevonden is het tijd voor de volgende stap: het opschalen. Dupliceer de gehele campagne maar publiceer het nog niet. 

Je maakt in principe een kopie van de goed presterende campagne. Daarna schakelen we de advertentiesets en/of advertenties uit die niet goed presteren, en uiteraard passen we de plaatsingen aan. Plaatsingen die ons niets opleveren sluiten we uit in de advertentieset. Wat er uiteindelijk overblijft zijn de advertentieset en advertentie combinaties die positief draaien en iets opleveren in rendement. We willen uiteindelijk dat het hele budget aan de winnende advertenties besteed worden.

19. DYNAMIC RETARGETING ADVERTENTIES

Facebook dynamic retargeting ads maken het mogelijk om gepersonaliseerde advertenties te maken zonder dat er handmatig veel werk bij komt kijken. Zo kun je een specifieke doelgroep (bijvoorbeeld: iemand die onlangs op je website was) benaderen met een specifiek product (bijvoorbeeld: onlangs bekeken op de website of onlangs aan winkelwagen toegevoegd). 

Dit soort advertenties zijn enorm relevant omdat het advertenties zijn die aansluiten op bepaalde interesses of handelingen. Het kan zo zijn dat een bezoeker een paar schoenen heeft toegevoegd aan de winkelwagen maar nog niet de tijd heeft gehad om de bestelling te plaatsen op je website. Om er voor te zorgen dat de klant je niet vergeet, of om de klant nog nét dat ene stimulans te geven om ze over de streep te trekken kan dynamic retargeting enorm veel bij betekenen.

Er zijn een paar dingen die je nodig hebt om gebruik te maken van dynamische remarketing:

 1. De Facebook pixel moet correct geïnstalleerd zijn op je website.
 2. Je moet toegang hebben tot het Facebook Bedrijfsmanager-account.
 3. Er moet een productcatalogus geupload zijn naar Facebook.

Het koppelen/uploaden van een productcatalogus

Wanneer er geen productcatalogus is gekoppeld aan Facebook is het niet mogelijk om een dynamische advertentie te maken. Facebook moet uiteindelijk wel weten welke producten getoont moeten worden aan welke bezoekers. 

Om een productcatalogus te maken ga je in de advertentieaccount naar het kopje “Gegevensbronnen” en klik je op “Catalogi”.

Indien je gebruik maakt van Shopify, WooCommerce (WordPress), BigCommerce, Magento, 3dcart, Storeden of OpenCart, is mogelijk om via een applicatie of plugin rechtstreeks een productcatalogus vanuit je website te uploaden naar Facebook. Als alternatief is het ook mogelijk om handmatig alle producten aan te maken in de productcatalogus van Facebook.

Het maken van een dynamic ad

Wanneer je productcatalogus correct is gekoppeld met Facebook, is het mogelijk om een dynamische advertentie te maken.

Klik in je advertentiebeheer op “+ maken” om een nieuwe campagne aan te maken. Selecteer vervolgens “verkopen uit catalogus” als marketing doelstelling van je campagne. 

Maak in de volgende stap je advertentieset. Zorg ervoor dat je de productverzameling kiest waarvoor je reclame wilt maken. Stel vervolgens je doelgroep, plaatsing, budget en planning in. Je doelgroep targeting kan je richting op bezoekers die al op je website zijn geweest, of op nieuwe gebruikers. Wij raden aan om je dynamische advertentie te richten op bezoekers die al op je website zijn geweest omdat hier de relevantie hoger ligt en je dus betere resultaten kunt behalen.

Om een grote remarketing doelgroep te bereiken en toch relevant te blijven, is het verstandig om in de advertentieset de optie “Viewed or added to cart but not purchased” te selecteren. Let wel dat wij in de afbeelding hierboven er voor hebben gekozen om alleen de websitebezoekers van de afgelopen 7 dagen te targeten. Daardoor blijf je relevant.

Na het instellen van de advertentieset is het nu tijd om de advertentie zelf te maken. Selecteer of je gebruik wilt maken van een carrousel of van een enkele afbeelding. Je afbeeldingen worden uiteraard ingeladen vanuit de productcatalogus welke je aan Facebook hebt geüpload.

Vergeet niet om nog tekst toe te voegen aan de advertentie en om de afbeeldingen wellicht een frame te geven om nog extra op te vallen. Een frame maakt het mogelijk om de kortingspercentage, prijs van het product of overige USP’s te weergeven.

Succes met Facebook adverteren!

Heel veel succes! Met deze 19 tips voor Facebook adverteren weet ik zeker dat je advertenties een hogere ROI gaan opleveren. Toch nog een beetje extra hulp nodig? Onze social media specialisten zitten voor je klaar dus schroom niet om contact op te nemen. Eerst overtuigd worden door onze kennis en kunde op het gebied van Facebook adverteren? Lees dan onze dienstpagina.

De waardering van IQ Leads op Facebook is 4.00 uit 5.00 gebaseerd op 7 beoordelingen.