Lightspeed vs. Shopify webwinkel systeem

Lightspeed vs. Shopify

Ben je toe aan een nieuw webshop systeem? IQ Leads vergelijkt twee grote systemen voor je: Lightspeed vs. Shopify.

Of je nu net begint met een kleine webshop of juist jouw bestaande webshop wilt omzetten naar een nieuw systeem, ooit moet je een webshop systeem kiezen. Daar helpen we jou graag bij. Daarom vergelijken we de grootste webshop systemen met elkaar. In dit blog lees je alles over Lightspeed vs. Shopify. Wil jij een bredere keuze hebben? Lees dan ook onze andere blogs:

Lightspeed vs. Shopify: wat zijn dat eigenlijk?

Zowel Lightspeed als Shopify zijn grote CMS’en voor webshops. Een CMS is het systeem achter de website, waar je bijvoorbeeld producten uploadt en afbeeldingen toevoegt. Je past dus de inhoud van jouw website in het CMS aan. Je hebt heel veel keuze uit CMS’en. Sommige zijn voor websites, andere specifiek voor webshops. Tot die laatste categorie behoren Lightspeed en Shopify.

Shopify in het kort

Shopify is een SaaS e-commerce platform. SaaS staat voor Software as a Service. Oftewel: een CMS voor webshops, in de vorm van een SaaS-oplossing. Dat SaaS houdt in dat je Shopify afneemt in abonnementsvorm. De prijs, het maximale aantal producten in je webshopomgeving en de bijkomende functionaliteiten hangen dan af van welke abonnementsvorm je kiest.

In totaal biedt Shopify drie abonnementsvormen aan. De “Basic”, de “Shopify” en de “Advanced”. De basisvorm is uiteraard het goedkoopst. Die kost €21 per maand. Je hebt voor dit bedrag een werkende webshop inclusief blog en je kunt maximaal 2 medewerkersaccounts toevoegen toevoegen. Als klanten eenmaal een product op jouw Shopify webshop kopen, kost jou dat met een basic abonnement wel het meeste geld. Dit heeft te maken met het feit dat je een kleine commissie per transactie afstaat. De exacte fee verschilt per betalingsmethode, maar wordt goedkoper met het “shopify”-abonnement van €59 per maand. Opschalen verdient zichzelf in die zin dus terug. Reken dus voor jezelf uit met welk abonnement je onderaan de streep voordeliger uit zult zijn.

Shopify prijzen

Als je online zoekt naar webshop systemen, kom je al snel de termen open source en closed source tegen. Bij een open source-systeem kan iedereen de broncode achter het systeem inzien, veranderen of aanvullen. Bij closed source-systemen kan dit allemaal niet.

Shopify is een closed source-systeem. Dat is enerzijds fijn, omdat je zelf geen kaas van broncodes gegeten hoeft te hebben en je geen fouten in deze o zo belangrijke code kan maken. Want met een klein foutje kan zelfs jouw hele webshop offline gaan. Het nadeel van een closed source-systeem als Shopify is dan weer dat je niets op maat kunt laten maken. Je bent dus afhankelijk van de mogelijkheden die Shopify jou zelf biedt.

Lightspeed in het kort

Bij de vergelijking Lightspeed vs. Shopify komen we natuurlijk ook overeenkomsten tegen. Zo is ook Lightspeed een SaaS e-commerce platform. En heb je net als bij Shopify 3 abonnementsvormen om uit te kiezen.

  • Essential
  • Advanced
  • Professional

Welke vorm voor jou het beste is, hangt af van hoeveel producten je hebt en welke functionaliteiten je wilt.

logo Lightspeed

Het goedkoopste Lightspeed-abonnement is de “Essential” voor €49 per maand. Dat is dus ruim twee keer zoveel als de goedkoopste Shopify-variant. Toch moet je je hier niet blind op staren, want de betaalomgeving van Lightspeed is een stuk goedkoper. Je betaalt namelijk minder geld per keer dat iemand iets in jouw Lightspeed webshop afrekent. Reken dus goed uit welke van deze beide webshop systemen jou het minste kost. Op basis van de abonnementsprijs en de kosten per transactie.

Lightspeed prijzen

Een andere overeenkomst is het type systeem. Want ook Lightspeed is een closed source-systeem. Je hoeft dus geen broncodes te kunnen lezen of bewerken. Als je kennis van zaken hebt of een developer aan het werk zet kan er wel in de broncode gewerkt worden en maatwerk worden toegevoegd. Wel heb je te maken met de limieten van een webshop platform en het pakket wat je kiest.

Lightspeed vs. Shopify kiezen

Een blog over Lightspeed vs. Shopify van een Lightspeed Gold-partner, is dat nou wel betrouwbaar? Jazeker. Wij geven uiteraard de voorkeur aan Lightspeed, maar dat is niet voor al onze klanten de beste oplossing. Daarom kijken we voor elke klant of we voor Lightspeed, Shopify, Magento of Woocommerce gaan. Hieronder vertellen we jou de belangrijkste afwegingen van Lightspeed vs. Shopify.

Kosten per transactie

De kosten per transactie verschillen bij Lightspeed en Shopify nogal. Laten we er voor de vergelijking van uitgaan dat je twijfelt tussen het goedkoopste Lightspeed-abonnement van €49 en het goedkoopste Shopify-abonnement van €21. Dat lijkt een groot verschil, maar waar je echt op moet letten, zijn de kosten per transactie. Die bepalen namelijk bij welk webshop systeem je goedkoper uit bent: Lightspeed vs. Shopify.

Een voorbeeld:

  • Een Belg betaalt in jouw Shopify webshop met Bancontact. Dit kost jou €0,25 + 1,9% van de verkoopprijs van dit product als je Shopify Payments gebruikt.
  • Een Belg betaalt in jouw Shopify webshop met Bancontact. Dit kost jou 2,0% van de verkoopprijs van dit product als je Shopify Payments NIET gebruikt.
  • Een Belg betaalt in jouw Lightspeed webshop met Bancontact. Dit kost jou €0,39 per transactie, ongeacht om welk product het gaat.

Als jouw verkoopprijs €14 is, maakt het niet uit voor welk systeem je kiest. Zijn jouw verkoopprijzen lager, dan is Shopify voordeliger. Met hogere prijzen raden we je aan voor Lightspeed te kiezen, anders kosten transacties jou al snel veel meer geld dan de maandelijkse meerprijs van Lightspeed vs. Shopify. Maak dus voor jezelf zulke berekeningen om je keuze te bepalen.

Internationale webshop

In het voorbeeld hier links koopt een Belg iets in jouw webshop. Dat kan nog gewoon via jouw Nederlandstalige online winkel. Maar wil je in meer landen actief worden? Dan heb je een internationale webshop nodig. Dit kan zowel bij Lightspeed als bij Shopify.

Bij Lightspeed heb je hier wel het middelste of meest uitgebreide abonnement voor nodig. Daar zitten qua internationalisering geen verschillen tussen. In beide gevallen kun je jouw producten in 7 talen aanbieden en geef je de productprijzen in de lokale valuta weer. Je bent aan het middelste abonnement €89 per maand kwijt. Daarentegen heeft Shopify een maximum van 20 talen.

Bij Shopify kun je bovendien met elk abonnement internationaal verkopen. Om automatisch de lokale valuta te tonen en lokale betaalmethodes aan te bieden, heb je wel verplicht de module Shopify Payments nodig. Daardoor zijn de transactiekosten een combinatie van een standaard percentage van de verkoopprijs én een vast bedrag. Bij goedkope producten wordt dit al snel duurder dan wanneer je geen Shopify Payments zou gebruiken.

Lightspeed thema kiezen.

Het uiterlijk van jouw webshop

De kosten zijn voor jou als ondernemer natuurlijk heel relevant, maar de bezoeker kijkt als eerste naar het uiterlijk van jouw webshop. Voldoet het uiterlijk niet aan de verwachtingen, is er een schreeuwerige kleur of zijn er veel te weinig afbeeldingen? Dan is de kans klein dat de bezoeker een klant wordt. Daarom is het belangrijk om goed over het uiterlijk van jouw webshop na te denken. Hoeveel valt er eigenlijk te kiezen in Lightspeed vs. Shopify?

Zowel Lightspeed als Shopify hebben een heleboel templates waar je uit kunt kiezen. Bij Lightspeed zijn dit er meer dan 50, bij Shopify meer dan 100. Sommige daarvan zijn gratis, andere betaald. Er is dus bij beide webshop systemen een heleboel te kiezen. De keuze bij Shopify is wel een stuk groter.

Heb je hulp nodig?

Er is nog één belangrijke overweging bij de keuze Lightspeed vs. Shopify. Namelijk de klantenservice. Als je vragen hebt over Shopify, kom je terecht bij de internationale klantenservice. Die medewerkers spreken goed Engels, maar voor sommige ondernemers kan deze taalbarrière wel een probleem zijn.

Dan is het goed om te weten dat een van Lightspeed haar grootste kantoor in Amsterdam zit. Daar zit ook een grote klantenservice. Je wordt dus tijdens Nederlandse kantoortijden in het Nederlands geholpen.

lightspeed vs shopify

Conclusie: Lightspeed vs. Shopify

Wij kunnen jou helpen met een Lightspeed webshop en met een Shopify webshop. Dat speelt dus geen rol bij jouw keuze tussen Lightspeed vs. Shopify. Wel moet je goed kijken naar de totale kosten, want die verschillen behoorlijk. Ook de vraag of je een Nederlandse of internationale webshop wilt opzetten, is belangrijk. Denk hierbij dus niet alleen aan nu, maar ook aan je groeiambities voor bijvoorbeeld de komende drie jaar. En heb je hulp nodig? Dan wordt je waarschijnlijk het liefst in het Nederlands geholpen. Al zijn er genoeg ondernemers die zo veel in het Engels communiceren, dat een Engelstalige helpdesk juist handiger is.

Dus wat is nu beter: Lightspeed of Shopify? Eigenlijk hangt dat van het kostenplaatje, jouw doelen en persoonlijke wensen af. Wil je hier graag over spreken met een specialist? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dan kunnen we samen naar jouw situatie kijken en op basis daarvan de juiste beslissing nemen.

Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Advies over jouw webshop
Vrijblijvend advies