Wat is WordPress?

WordPress is een content management systeem (CMS) waarmee je een website of blog kunt maken, of een bestaande website kunt verbeteren. Het is een gratis en open-source platform met miljoenen gebruikers wereldwijd. WordPress is verantwoordelijk voor 34% van het internet – dat is bijna één op de vier websites wereldwijd! Niet slecht voor iets dat begon als een eenvoudige blogging tool.

Hoe werkt WordPress?

In de kern is WordPress gewoon software die op je webserver draait. Dat betekent dat je het moet installeren voor je het kunt gebruiken. Maar maak je geen zorgen – WordPress installeren is vrij eenvoudig. Eenmaal geïnstalleerd, is de volgende stap het instellen van WordPress en het kiezen van een thema voor je site. Een thema is in feite een verzameling bestanden die het uiterlijk en de sfeer van je website bepalen. Zodra je een thema hebt, kun je beginnen met het toevoegen van inhoud aan je site in de vorm van berichten en pagina’s. Posts zijn meestal artikelen of blog items, terwijl pagina’s statische “Over” of “Contact” pagina’s zijn. Je kunt ook plugins installeren om functies aan uw WordPress site toe te voegen. Zo zijn er plugins voor het toevoegen van contactformulieren, social media knoppen en zelfs e-commerce functies waarmee je producten toe kunt voegen.

wat is wordpress 1

Soms wil je opties die niet perse aanwezig zijn in een thema, of wil je een website die volledig eigen is. Dan is een WordPress website laten bouwen ook een optie.

De voordelen van WordPress

WordPress is een geweldig platform voor het bouwen van websites omdat het eenvoudig te gebruiken en zeer veelzijdig is. Je kunt bijna elk soort website met WordPress maken – van een eenvoudige blog tot een complexe e-commerce site. En omdat WordPress open source is, zijn er duizenden gratis thema’s en plugins beschikbaar die je kunt gebruiken. Ook zijn de thema’s gemakkelijk aanpasbaar als je kan coderen. Als je ergens hulp bij nodig hebt, is er daarnaast een actieve gemeenschap van gebruikers die altijd bereid is om je een handje te helpen.

WordPress Thema’s

Een van de belangrijkste redenen waarom WordPress zo populair is, is het grote aantal thema’s (sjablonen) dat ervoor beschikbaar is. Met thema’s kun je het uiterlijk en het gevoel van je site veranderen zonder ook maar één regel code te hoeven aanraken.

Er zijn thema’s beschikbaar voor bijna elk type website, van eenvoudige blogthema’s tot complexe thema’s voor tijdschriften of e-commerce. En er worden voortdurend nieuwe thema’s uitgebracht. Het kiezen van een thema voor je WordPress site kan overweldigend zijn, maar dat hoeft het niet te zijn. Bedenk gewoon wat voor soort website je wilt en blader dan door een aantal themacollecties totdat je iets vindt wat bij jouw bedrijf past.

wordpress 2

Bij IQ Leads hebben wij zelf een thema ontworpen dat voldoet aan alle eisen voor Google. Dit thema is breed inzetbaar en volledig aan te passen naar een eigen stijl. Bovendien is de code netjes gemaakt, waardoor je al een mooi uitgangspunt hebt voor zoekmachine optimalisatie en je snel resultaten kunt behalen.

WordPress specialist spreken?

WordPress Plugins

Naast thema’s heeft WordPress ook een groot aantal plugins beschikbaar. Plugins zijn kleine stukjes software die extra functies of functionaliteit aan je site toevoegen. Er zijn plugins voor bijna alles wat je maar kunt bedenken, van integratie van sociale media tot beveiligings- en back-upoplossingen. En net als voor thema’s, worden er voortdurend nieuwe plugins uitgebracht.

Als je een specifieke functie of functionaliteit aan je site wilt toevoegen, is de kans groot dat er al een plugin voor is. Het enige wat je hoeft te doen is de plugin installeren en activeren op je WordPress site en je kunt aan de slag! Voorbeelden van bekende plugins zijn Yoast SEO, WooCommerce en Google Analytics voor WordPress.

plugins wordpress