Lightspeed vs. Woocommerce

Lightspeed vs. Woocommerce

Tijd voor een nieuwe webshop? In dit blog vergelijken we twee grote aanbieders: Lightspeed vs. Woocommerce.

Wil jij als webwinkeleigenaar van webshop systeem veranderen? Dan heb je tientallen systemen om uit te kiezen. Daar helpen we je graag bij. In dit blog vergelijken we twee van de bekendste en grootste webshop systemen: Lightspeed vs. Woocommerce. Wil jij de voor- en nadelen van meer systemen ontdekken? Lees dan ook onze andere blogs:

Lightspeed vs. Woocommerce: wat zijn dat eigenlijk?

Lightspeed en Woocommerce zijn grote webshop systemen. Daarmee bouw je een eigen online winkel. Lightspeed is een op zichzelf staand systeem, Woocommerce is onderdeel van WordPress. In beide systemen kun je producten uploaden, foto’s toevoegen en nieuwe productcategorieën aanmaken. De basis voor elke online winkel dus. Laten we eerst deze systemen iets beter uitleggen, voordat we de vergelijking Lightspeed vs. Woocommerce gaan maken.

Woocommerce

Wat is Woocommerce?

Woocommerce is een open source-systeem voor webwinkels. Dat betekent dat iedereen de broncode achter het systeem kan inzien, veranderen of aanvullen. Ook jij of jouw developer kan dus alles naar jouw wensen aanpassen.

In theorie is een Woocommerce webshop gratis. De praktijk ziet er echter anders uit. Dat komt doordat Woocommerce zelf gratis te installeren is. Maar dan heb je alleen een plug-in om een webshop te maken. Je wilt jouw webshop natuurlijk ook online hebben staan. Daarvoor moet je jouw domeinnaam kiezen, registreren en de hosting regelen. Beide zaken kosten geld. Als je al een WordPress website hebt en hier Woocommerce aan wilt koppelen, heb je die kosten al gemaakt. Maar stap je van een ander systeem over naar Woocommerce, dan zijn dit mogelijk nieuwe kosten.

Wat is Lightspeed?

In ons blog “Wat is Lightspeed?” gaan we uitgebreid op Lightspeed in. Voor nu laten we het bij wat basisinformatie.

In tegenstelling tot Woocommerce is Lightspeed geen open source-systeem, maar een closed source-systeem. Dat houdt in dat je Lightspeed niet helemaal naar jouw wensen aan kunt passen. Gelukkig heb je binnen Lightspeed wel heel veel verschillende layouts en kleuren om uit te kiezen, maar helemaal vrij ben je dus niet. Bovendien is een Lightspeed webshop niet verbonden aan WordPress of een ander website systeem, maar staat het helemaal los. Het is daarmee een mogelijkheid voor iedereen, ongeacht of jouw website op WordPress draait.

logo Lightspeed

Lightspeed vs. Woocommerce kiezen

Bij IQ Leads werken we veel met Lightspeed en met WordPress/Woocommerce. Diverse klanten hebben WordPress en komen dus voor een Woocommerce webshop bij ons. Andere willen juist overstappen en hebben baat bij Lightspeed. Maar niet voor iedereen is Lightspeed de beste keuze. Of Woocommerce. Benieuwd hoe dat precies zit? Wij helpen jou om te kiezen tussen Lightspeed vs. Woocommerce.

Een gratis of betaalde layout kiezen

Woocommerce biedt enkele gratis thema’s aan. Zo’n thema bepaalt de layout van jouw webshop. Helaas zijn de gratis Woocommerce thema’s niet bijzonder aantrekkelijk. Wil je iets mooiers? Dan moet je al snel naar de betaalde thema’s kijken. Die kosten grofweg tussen de €39 en €129 per jaar.

Lightspeed biedt veel meer gratis thema’s aan, die er over het algemeen ook een stuk mooier uitzien. Maar natuurlijk gaat het erom wat jij mooi vindt! Zit jouw ideale layout niet tussen de gratis thema’s? Dan heeft Lightspeed nog diverse betaalde thema’s om uit te kiezen. Die kosten grofweg tussen de €10 en €22,50 per maand.

Doordat Lightspeed een op zichzelf staand systeem is, heb je wel altijd kosten voor de domeinnaamregistratie en de hosting. Daarbovenop werkt Lightspeed zelf met abonnementen. Hoe duurder het abonnement, hoe meer opties je natuurlijk hebt. Het goedkoopste Lightspeed abonnement is momenteel €49 per maand, het gemiddelde abonnement €89 en het duurste €189 per maand.

Lightspeed prijzen

Betalen voor transacties

Een klant betaalt jou om een product te kopen. En jij betaalt aan Lightspeed of Woocommerce weer kosten per transactie. Hoe veel precies? Dat hangt van een aantal factoren af.

In Woocommerce heb je een paar betaalmethodes die jou niets kosten. Dat zijn Paypal, Rembours, Check en directe bankoverschrijving. Wil je de in Nederland populaire betaalmethode iDEAL of de in België veel gebruikte Bancontact aanbieden? Dan moet je een betaalprovider met een plugin voor Woocommerce vinden. En dat kan behoorlijk verschillende kosten opleveren:

  • geen maandelijkse kosten of wel maandelijkse kosten
  • altijd kosten per transactie, die liggen tussen de €0,29 en €0,45

Je moet voor Woocommerce dus kosten maken om klanten te laten betalen. Maar dat geldt ook voor Lightspeed. Laten we eens kijken naar de kosten per transactie bij Lightspeed.

Er zijn drie abonnementsvormen voor Lightspeed. Wat betreft transactiekosten maakt het niet uit welke je kiest. Je betaalt bijvoorbeeld altijd €0,29 voor een transactie met iDEAL en €0,39 voor een transactie met Bancontact. Hier komen geen vaste kosten bovenop, wat met diverse betaalproviders voor Woocommerce wel het geval is.

Grote vs. kleine kans op een bug

Je hebt vast wel eens van een bug gehoord. Dat is een fout in de broncode van jouw webshop, waardoor die niet meer goed werkt. Opeens staan producten offline, zijn hele categorieën van jouw webshop verdwenen of gaat zelfs je hele webshop tijdelijk uit de lucht. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Hoe staat het met Lightspeed vs. Woocommerce qua kans op een bug?

De titel hierboven verraadt het al een beetje: er is een grote vs. een kleine kans op een bug. Doordat Lightspeed een closed source-systeem is, kunnen alleen de medewerkers van Lightspeed de broncode aanpassen. Daardoor is het risico op een bug nihil, want zij weten echt wel wat ze doen. Bovendien krijgt jouw Lightspeed webshop gratis updates, waardoor ook de beveiliging actueel blijft.

lightspeed wordpress

Bij WordPress is het een heel ander verhaal. Dankzij het open source-karakter kan Jan en alleman de broncode aanpassen. Dat verhoogt automatisch het risico op een bug. Bovendien heb je bij WordPress al snel allerlei plugins nodig, die regelmatig moeten worden geüpdatet. De vraag is maar of al die plugins ook na updates wel met elkaar blijven samenwerken. Bovendien update WordPress zelf ook regelmatig haar Woocommerce, waardoor sommige plugins opeens niet meer of minder goed werken. Kortom, allerlei risico´s op bugs. Vooral als je net begint, is de kans groot dat een combinatie van plugins die vorige week werkte, dat volgende week niet meer doet. Blijf dus goed opletten en maak vooral een backup voordat je plugins of het hele Woocommerce systeem updatet.

Conclusie: Lightspeed vs. Woocommerce

Wij kunnen jou helpen met een Lightspeed webshop en met Woocommerce. Dat speelt dus geen rol bij jouw keuze uit Lightspeed vs. Woocommerce. Wel moet je goed kijken naar de totale kosten, want die verschillen behoorlijk. WordPress is goedkoper, maar heeft wel een grote kans op bugs. Bij Lightspeed is die kans vrijwel nihil, maar ben je wel maandelijks meer geld aan een abonnement kwijt.

Dus wat is nou beter: Lightspeed of Woocommerce? Eigenlijk hangt dat af van het kostenplaatje, van hoeveel risico op bugs je wilt lopen en van de vraag of je een webshop gekoppeld aan WordPress of een op zichzelf staande webshop wilt hebben. Je eigen kennis en ervaring telt ook mee in het nemen van deze beslissing. Wil je hier graag met een specialist over sparren? Neem dan vrijblijvend contact met onze developers of online marketeers op. Dan kunnen we samen naar jouw situatie kijken en op basis daarvan de juiste beslissing nemen.

Sparren over jouw webshop systeem?