Uitbreiden naar Duitsland
Een nieuwe markt aanboren? Duitsland is voor veel Nederlandse bedrijven de eerste stap richting internationalisering door de vele overeenkomsten met Nederland.
Duitse website nodig?

Duitse Webshop starten

Bereik een nieuwe doelgroep over de grens

In 2020 is er in Duitsland voor 83,3 miljard euro aan producten besteld op de e-commercemarkt. Daarbij vond de helft van deze aankopen plaats via de mobiele telefoon en stijgt het mobiele internetgebruik elk jaar verder onder de Duitse bevolking. Het is dus duidelijk dat er een grote kans ligt in internationalisering naar de Duitse e-commercemarkt. Wil jij ook:

  • Een nieuwe doelgroep aanspreken?
  • Een website die internationaal opereert?
  • Foutloze en geoptimaliseerde Duitse teksten op de website?
verkopen in duitsland

Nieuwe doelgroep

Verkopen in Duitsland is niet alleen interessant omdat het ons buurland is, maar vooral vanwege de grote potentiële afzetmarkt. Met ruim 83 miljoen inwoners is Duitsland een van de grootste landen in Europa. Daar zitten dus ook veel potentiële klanten tussen. Als jij jouw product bij een grotere groep onder de aandacht wilt brengen, is Duitsland daarom een interessant land.

Internationale webshop

Wil jij graag in Duitsland verkopen, maar is jouw webshop daar nu niet geschikt voor? Wij helpen je graag met de bouw van een Duitse webshop. Wil jij graag alles onder één dak? Dan kun je met een talenswitch zorgen dat jij jouw shops vanaf dezelfde plek beheert, maar wel verschillende talen kunt aanbieden. Zowel Lightspeed als WordPress biedt deze mogelijkheid.

Duitse teksten

De teksten op een webshop zijn misschien wel een van de belangrijkste succesfactoren. Duitsers zien foutloze teksten als teken van professionaliteit, dus met taalfouten holst Du dir kälte Füße. Toch is een foutloze tekst niet meteen een geoptimaliseerde tekst. Onze Duits sprekende marketeer Sabrina combineert beide en schrijft de beste teksten voor jouw Duitse webshop.

Meer weten over verkopen in Duitsland?
Download onze whitepaper en lees waar je webshop aan moet voldoen in Duitsland

Afweging voor Duitsland

Als je puur naar de feiten kijkt zijn de taal, cultuur, internetgebruikers en andere cijfers belangrijk in je afweging om een nieuw land te veroveren. Toch speelt de fysieke afstand voor veel mensen onbewust een grote rol. Het feit dat Duitsland een buurland is van Nederland en daarom heel dichtbij is, maakt het land zeer goed bereikbaar als nieuwe afzetmarkt. Bijna iedereen is al wel eens in Duitsland geweest. Je hebt er een gevoel bij en kunt je beter inleven in hoe het land in elkaar zit. Een positieve associatie kan hierin ook bijdragen. Als jij eens een leuke stedentrip naar Berlijn gedaan hebt kan deze positieve herinnering bijdragen aan de persoonlijke toegankelijkheid van het land.

internationale webshop2

Duitse keurmerken en Awards

Zelfs in Nederland kennen we de Duitse term deutsche Gründlichkeit, oftewel Duitse grondigheid. Duitsers kijken niet alleen een website grondig door, maar vinden ook diens betrouwbaarheid belangrijk. Dat uit zich onder andere in de voorliefde voor keurmerken en awards. Kijk maar eens op een willekeurige Duitse website en je wordt direct overspoelt met awards, testwinnaars of Testsieger. Je kunt je afvragen hoe betrouwbaar en oprecht het nog is als vrijwel elk product zo’n stempel krijgt. Maar als je er niks mee doet val je buiten de boot. Stof tot nadenken dus!

Andere zaken om rekening mee te houden zijn:

  • Overheid en regelgeving
  • Cultuurverschillen
  • Betaalmethodes
  • Doelgroep
  • Tone of voice
  • Procesveranderingen: logistiek, verzekering, vertalingen, IT-bewerkingen, klantenservice
duitse webshop
"In Duitsland wordt bij 22% van alle aankopen gekozen voor achteraf betalen"

Social Media marketing in Duitsland

De meest populaire social media platforms van dit moment zijn zeer internationaal georiënteerd. Als je het hebt over Social Media Marketing, denk je direct aan Instagram, Facebook, Youtube en TikTok. Hier wordt ook in Duitsland zeer veel gebruik van gemaakt. Een mooie kans om de doelgroep van jouw webshop effectief te bereiken. Samen bedenken we een strategie en kiezen we bijpassende social media kanalen voor de promotie en verspreiding van jouw product.

Adverteren op Facebook in Duitsland

Duitsland had in 2020 circa 32 miljoen actieve gebruikers op Facebook. De interactie op Facebook onder Duitse klanten blijft wat lager, maar de betrouwbaarheid is juist weer hoger. Duitsers zijn over het algemeen meer merkentrouw en loyaler naar een winkel of webshop dan Nederlanders. Qua aantal actieve gebruikers is bij Facebook de echte groeifase al achter de rug, waardoor dit kanaal rijp is voor gesegmenteerde massamarketing. Door te adverteren op Facebook bereik je nieuwe en vooral trouwe klanten. In onze whitepaper lees je alle statistieken over social media in Duitsland en andere landen.

internationale webshop.

Verkopen op Amazon Duitsland

Adverteren via een marketplace is zeer toegankelijk. In Duitsland is Amazon dé grote speler. Adverteren via Amazon zorgt ervoor dat je niet direct een nieuwe website voor de Duitse markt hoeft te maken. Het grootste voordeel is dat je de markt kunt verkennen via hun reeds bestaande verkoopkanaal. De Duitse consument is namelijk al vertrouwd met het online kopen op Amazon. Dit vergt jou dus relatief weinig tijd en voorbereiding. Daarnaast test je eerst met een klein assortiment, zonder grote investeringen. Hier staat wel een deel van je marge tegenover die je in de vorm van commissie over je omzet afdraagt aan Amazon. Voor Amazon geldt in 2021 een gemiddeld commissietarief van 15% van je omzet via hun platform. Dit kan iets hoger of lager zijn afhankelijk van de productgroep. Houd hier dus rekening mee in je financiële haalbaarheid.

SEO in Duitsland

Als webshopeigenaar weet je dat SEO belangrijk is om voldoende verkeer naar je Duitse webshop te krijgen. Maar werkt SEO in Duitsland hetzelfde als bij ons in Nederland? Niet helemaal. Daarom hebben wij bij IQ Leads altijd een Duitse SEO Specialist in huis. Deze ondersteunt en adviseert jou op het moment dat je jouw webshop gaat uitbreiden naar Duitsland. Zo maken wij jouw Duitse webshop samen tot een succes. Interesse in SEO voor Duitsland? Neem contact op met onze Duitsland SEO specialist Sabrina of lees alvast meer over SEO in Duitsland in onze blogs:

verkopen op amazon.
Mehr über Verkaufen in Deutschland und einen deutschen Webshop erfahren?
Onze Duits sprekende marketeer helpt je graag met jouw Duitse webshop!