2. Foutloze teksten schrijven
Jouw webshop draait natuurlijk om veel meer dan alleen Engelse keywords. Die zorgen er weliswaar voor dat je gevonden wordt, maar dankzij foutloze teksten besluiten mensen om jouw producten te kopen. Denk bijvoorbeeld aan productbeschrijvingen of blogs.
Vaak gaat het al bij kleine dingen fout. Zoals de “verzend”-knop bij het contactformulier: is het nou “send” of “sent”? De juiste vertaling is “send”, want het andere woord betekent “verzonden”. Ook de verzendmethode blijkt nog wel eens lastig. Want zowel “take” als “bring” betekenen het transporteren van de ene naar de andere plek. Maar als jij pakketten thuis bezorgd, gebruik je “bring”. Moet iemand zijn of haar pakket ergens afhalen, dan gebruik je “take”.
Veel Nederlandse ondernemers hebben vooral moeite met de Engelse zinsopbouw. Hier zijn enkele tips & tricks aan de hand van een voorbeeldzin. Stel, je wilt zeggen: “je bestelling wordt morgen naar Engeland gestuurd”. De vertaling daarvan wordt “Your order will be sent to England tomorrow”. Want:
- eerst de plaats, dan de tijd
- alle werkwoorden bij elkaar
3. Rekening houden met connotatieverschillen
Heb je keurig het woordenboek erbij gepakt en alle grammaticaregels toegepast, gaat het nóg mis. Ook dat kan gebeuren. In Nederland gebruiken we namelijk andere connotaties dan in Engeland. Die zijn vaak niet direct duidelijk, maar wel belangrijk. Zoals wanneer getallen worden uitgeschreven.
Prijzen in een Engelse webshop zijn – net als in Nederland – zelden afgerond. Maar in plaats van een komma gebruiken Engelsen een punt. Waar een Nederlander bij €1,99 “bijna twee euro” leest, zal een Engelsman bij $1,99 aan 199 pond denken. Dat verkleint de kans dat hij jouw producten koopt natuurlijk enorm. Schrijf daarom op jouw Engelse webshop punten als je prijzen noemt: €1,99 voor Nederlanders en $1.99 voor Engelsen.
Ook bij de leverdatum zien we het vaak fout gaan. In het Nederlands schrijven we 1 mei 2022 bijvoorbeeld als 01-05 of als 01/05. Engelsen weten dat je hiermee 1 mei bedoelt, maar in Amerikaans-Engels draaien ze de dag en maand om: 5 januari. Hoewel het dus heel eenvoudig lijkt, komen we regelmatig .co.uk-webshops tegen met data als 05/14/2022. Dat komt doordat veel Nederlanders aan de Amerikaanse schrijfwijze gewend zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan 9/11, wat bijna alle Nederlanders sinds 2001 als 11 september lezen.