Zo maak je een goede onpage-analyse
Als eigenaar van een website wil je natuurlijk maar één ding. Zo hoog mogelijk in de Google-resultaten komen. Sterker nog, bovenaan de resultaten. Maar dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Stap één is een onpage-analyse. In dit blog lees je alles over deze analyse.
Wat is een onpage-analyse?
Het eerste wat je moet weten is natuurlijk de betekenis van de onpage-analyse. Een onpage-analyse is de eerste stap voor goede SEO. Tijdens deze analyse ga je jouw eigen website langs om een aantal zaken te optimaliseren.
Wat heb je aan een onpage-analyse?
Met een goede onpage-analyse weet jij op welke punten jouw website nog niet goed presteert en wat je dus moet verbeteren. Verbeter je deze punten niet, dan scoort je website niet goed bij Google tijdens het proces van crawlen en indexeren en zal je minder snel worden gevonden.
De onderdelen van een onpage-analyse
Een onpage-analyse bestaat uit een aantal onderdelen:
- Paginatitel
- Subkoppen
- Meta data
- URL
- Paginasnelheid
- Content
- Interne linkbuilding
- Call to action
Paginatitel
De titel van je pagina wordt ook wel H1 genoemd. Na het uitvoeren van je zoekwoordenonderzoek weet je precies welke zoekwoorden voor jou belangrijk zijn. Heb je bijvoorbeeld een webshop met telefoonhoesjes, dan heb je tijdens het onderzoek ontdekt dat het zoekwoord ‘’telefoonhoesje kopen’’ een interessante optie is. Dan is het wel de bedoeling dat je deze term in de titel van je pagina verwerkt. Doe je dit niet, dan weet Google niet op welke term jij wilt ranken en zal je dus ook minder snel zichtbaar zijn. Let er wel op dat je per pagina maar één H1 gebruikt. Google weet namelijk waar jouw pagina over gaat door de H1 te lezen. Heb je er meerdere? Dan raakt Google in de war. Doordat Google niet zeker weet waar jouw pagina over gaat, zal hij de pagina minder of zelfs helemaal niet tonen in de zoekresultaten.
Subkoppen
Behalve de titel, oftewel de H1, heeft je tekst ook subkoppen nodig. Die maken de tekst beter leesbaar en zijn handig voor Google. Deze tussenkop wordt ook wel de H2 genoemd. Als je wil, is het ook mogelijk om nog een niveautje dieper te gaan met een subkop, oftewel een H3. Deze tussenkoppen zorgen voor de structuur van je pagina. Om dit blog als voorbeeld te nemen. De titel, oftewel H1 is ‘’zo maak je een goede onpage-analyse”. De eerste H2 die je tegenkomt is ‘’wat is een onpage-analyse?’’ en de eerste H3 is ‘’de onderdelen van een onpage-analyse’’. Deze subkoppen mag je zo vaak als je wil gebruiken. Let er wel op dat je, net als bij de H1’s, je belangrijkste zoekwoord in ieder geval in de H2 verwerkt.
Meta data
Dit begrip ken je waarschijnlijk nog niet. Meta data is een onderdeel wat veel mensen niet kennen, maar het is wel degelijk belangrijk. Het bestaat uit de meta titel en de meta description. Die vul je beide in je CMS, zoals WordPress, in. De meta titel is de titel die in de Google-resultaten wordt getoond. De meta description is een korte omschrijving van de inhoud van de pagina. Ook in dit geval is het belangrijk om het belangrijkste zoekwoord in de meta data te verwerken. Namelijk in de meta titel en in de meta description.
URL
De URL van je pagina is het stukje tekst dat je in de zoekbalk intikt. Dit is waarschijnlijk geen nieuwe informatie. Iedere pagina heeft een unieke URL. Let er ook op dat je je URL zo kort mogelijk houdt zonder leestekens, getallen en andere onnodige toevoegingen. Kleine sidenote. Als je eenmaal je URL hebt vastgesteld, pas deze dan niet aan! Een URL wijzigen heeft namelijk vervelende gevolgen, zoals een 404.
Onder de loop
Is jouw SEO goed ingesteld?
Onze SEO specialisten hebben een SEO checklist gemaakt waarmee jij zelf de resultaten van jouw SEO inspanningen kunt beoordelen.
Paginasnelheid
Wanneer je op een pagina komt, wil je dat deze snel wordt geladen. Wanneer dit te lang duurt, ga je hoogstwaarschijnlijk weer weg. Je zoekt dan een andere website die wél snel is. Dit is belangrijk voor consumenten, maar ook voor Google. Daarom heeft de paginasnelheid invloed op je ranking. Je kunt de snelheid optimaliseren door niet te grote downloadbare bestanden te gebruiken en door afbeeldingen zo klein mogelijk te maken.
Content
Dit onderdeel had je waarschijnlijk wel verwacht. Zonder content heeft Google geen idee waar de pagina over gaat. Met andere woorden: schrijven, schrijven, schrijven. En ondertussen misschien ten overvloede, maar verwerk je zoekwoorden in de tekst! Er zijn meerdere soorten teksten. Je kunt bijvoorbeeld een producttekst, een SEO-tekst, een blog of een artikel voor je linkbuilding schrijven. Linkbuilding zelf valt dan weer niet onder onpage, maar onder offpage SEO. Bij goede content hoort overigens niet alleen tekst. Een afbeelding of een video is ook content. Denk maar aan een productfoto of een uitlegvideo.
Interne linkbuilding
Interne linkbuilding moet je niet verwarren met externe linkbuilding. De interne links komen namelijk niet van een andere website, maar van een andere pagina op jouw website. Schrijf je een tekst over telefoonhoesjes, maar verkoop je ook tablethoesjes? Dan is het verstandig om een zin toe te voegen in de trant van ‘’ook voor tablethoesjes ben je bij ons aan het juiste adres’’. Voeg bij het woord ‘’tablethoesjes’’ een interne link toe naar die pagina.
Call to action
Met een call to action roep je, je raadt het al, iemand op tot actie. Wat deze actie is, is volledig afhankelijk van wat jij wil. Zoals contact opnemen, zich inschrijven voor je nieuwsbrief, een offerte aanvragen of een aankoop doen. Deze call to actions zijn goed voor je ranking, al is het indirect. Bezoekers blijven langer op de website, klikken een button aan en hebben daardoor als het ware interactie. Verder zijn ze ook een goede manier om je CRO te optimaliseren.
Hoe doe je een onpage-analyse?
Voor een goede onpage-analyse zijn er een aantal tools die je kunt gebruiken. De paginasnelheid meten we met diverse gratis tools. Maar voor een volledige onpage-analyse heb je toch echt tools nodig die geld kosten. Een goede tool is Screaming Frog. Deze tool geeft in een oogopslag aan welke onderdelen je website mist, welke niet compleet zijn en welke goed zijn. Voor interne en externe linkbuilding gebruiken we dan weer het betaalde programma Ahrefs.
Aangezien wij bij IQ Leads al op deze tools geabonneerd zijn, kunnen wij de onpage-analyse eenvoudig voor je uitvoeren.
Je weet dus nu dat een goede onpage-analyse tijd en geld kost. Het is logisch dat je deze tijd niet hebt. Gelukkig helpen wij van IQ Leads je graag.