Uitbreiden naar Engeland
Een nieuwe markt aanboren? Engeland is voor Nederlandse bedrijven vaak een mooie stap richting internationalisering vanwege de kleine taalbarrière tussen Nederland en Engeland.
Engelse webshop nodig?

Engelse Webshop starten

Online verkopen in het Verenigd Koninkrijk

Als we het hebben over online verkopen in het Verenigd Koninkrijk (VK) dan kunnen we niet om de Brexit heen. De Brexit, of British Exit, is het formeel uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Maar waar krijg je als webshop allemaal mee te maken als je klanten zich buiten de EU bevinden? Ongeacht de Brexit heeft het VK wel 67 miljoen inwoners en een zeer hoge internetpenetratie van maar liefst 96%. Het VK was in 2019 samen goed voor meer dan 200 miljard euro aan online omzet. Er liggen dus zeker kansen en we behoeden je voor de valkuilen. Wil jij ook:

  • Een nieuwe doelgroep aanspreken?
  • Een website die internationaal opereert?
  • Foutloze en geoptimaliseerde Engelse teksten op de website?
engelse webshop

Nieuwe doelgroep

Verkopen in het Verenigd Koninkrijk is niet alleen interessant omdat het ons buurland is, maar vooral vanwege de grote potentiële afzetmarkt. Met ruim 67 miljoen inwoners is het Verenigd Koninkrijk een van de grotere landen in Europa, waar dus ook veel potentiële klanten tussenzitten. Als jij jouw product bij een grotere groep onder de aandacht wilt brengen is Engeland daarom een interessant land.

Internationale webshop

Wil jij graag in Engeland verkopen, maar is jouw webshop daar nu niet geschikt voor? Wij helpen je graag met de bouw van een Engelse webshop. Wil jij graag alles onder één dak? Dan kun je met een talenswitch zorgen dat jij jouw shops vanaf dezelfde plek beheert, maar wel verschillende talen kunt aanbieden. Zowel Lightspeed als WordPress biedt deze mogelijkheid.

Engelse teksten

De teksten op een webshop zijn misschien wel een van de belangrijkste succesfactoren. Je wilt dan ook dat deze foutloos én geoptimaliseerd zijn. Onze marketeers spreken Engels op professioneel niveau, waardoor wij zowel foutloze als geoptimaliseerde Engelse teksten voor je schrijven. Uiteraard in het Brits-Engels, zoals colour in plaats van het Amerikaanse color.

Meer weten over verkopen in VK?
Download onze whitepaper en lees waar je webshop aan moet voldoen in het VK

Jouw webshop in het Engels

Het Engels begrijpen we aardig goed in Nederland. Ik hoor het je al denken. “Engeland, dat wordt een makkie, die teksten schrijf ik zelf wel”. Precies in dat gemak sluipt ook het gevaar. Waar je bij een expat nog weg komt met ‘eenvoudig’ Engels heb je nu te maken met een native speaker. Die stelt toch net even andere eisen aan de teksten, taal en grammatica. Net als bij ons Nederlanders, roept een gebrekkige versie van de taal wantrouwen op. Dat wil je natuurlijk niet.

Daarnaast hanteren de Britten een ander meetsysteem dan wij. Waar wij praten over kilometers en schoenmaat 45, hebben de Britten het over Miles en UK size 10.5. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden in je productspecificaties.

internationale webshop2

Betaalmethodes in Engeland

De betaling is een belangrijk moment in het binnenhalen van je buitenlandse conversies. De koper moet vertrouwen hebben om een betaling te doen en natuurlijk überhaupt in staat zijn om te kúnnen betalen. Dat doe je uiteraard door de voor de Brit bekende betaalmethodes aan te bieden. Britten betalen het liefste met Creditcard of PayPal. Maar dan is er nog iets: Britse Ponden. Je wilt niet bij elke transactie eerst moeten omrekenen, dus bied jij je prijzen standaard in Ponden aan in de UK.

Dus als jij de drempel wilt verlagen voor de klant from overseas begin je met de volgende dingen toe te passen.

  • Een nieuwe domeinnaam met .co.uk of .com extensie
  • Laat je teksten professioneel vertalen
  • Biedt Creditcard en Paypal aan voor de betalingen
  • Communiceer je prijzen in £
  • Vorder de btw voor Britse b2c klanten
  • Samenwerken met IQ Leads
engelse webshop2
"94% van de Engelse bevolking geeft aan online te shoppen"

Brexit en regelgeving

We willen de marketinginformatie niet teveel mixen met met de juridische materie rondom de Brexit. Enkele zaken zetten we toch even voor je op een rij.

BTW

Aangezien je je product uitvoert uit de EU ben je geen Nederlandse btw verschuldigd. Het exporttarief is namelijk 0%. Wel geef je je exportomzet periodiek aan bij je aangifte omzetbelasting.

Maar je bent wél Britse btw verschuldigd. Als jij die niet vordert, moet de consument jouw product importeren. Dit is niet echt klantvriendelijk en kan je zeker klanten kosten. Het alternatief is dat jij de Britse btw direct bij je prijzen optelt en vordert. Vervolgens draag je die af aan het VK. Hiervoor registreer je je bedrijf in het VK bij de HMRC (Her Majesty’s Revenu & Customs). Tip: Begint je verkoop in het VK serieuze vormen aan te nemen, overweeg dan een fiscaal vertegenwoordiger aan te stellen in het VK.

Let op! Deze uitleg over de Britse btw slaat alleen op de B2C-markt. Want B2B-klanten hebben – net als Nederlandse ondernemers – een btw-nummer om hun btw-afwikkeling zelf te regelen.

internationale webshop

Online marketing in Engeland

Ha, nu wordt het leuk. De online marketing strategie uitwerken. Dat doen we graag. Ook in het VK is wordt Google veel gebruikt. Dit betekent dat we ons samen op die zoekmachine gaan richten. Uiteraard zowel SEO-technisch als met betaalde advertenties. Daarnaast betrekken we de socialmediacampagnes ook op de gebruikers uit het Verenigd Koninkrijk.

Marketplaces in Engeland

In Engeland wordt veel gebruik gemaakt van Amazon en Ebay. Zoals voor veel landen geldt, is een marketplace een fijne manier om de Britse markt te verkennen. Met slechts een klein assortiment en zonder een nieuwe website op te zetten, ga je testen. Hoe ziet het logistieke proces eruit, ontvang ik veel retouren en hoe verloopt het klantcontact? Dit zijn vragen die je al grotendeels kunt beantwoorden door je online verkoop te starten via een online marketplace.

Webshop in Engeland starten met IQ Leads

Bij IQ leads hebben we deze weg al vaak bewandeld. Als totaal nieuwe webshop, maar ook als uitbreiding naar een nieuw land. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken. Samen bespreken we welke onderdelen van online marketing we voor jouw webshop gaan inzetten. Wij doen waar we goed in zijn, zodat jij je nog beter op jouw expansie kunt focussen.

Verkopen in het Verenigd Koninkrijk?
Onze specialist Enver vertelt je graag alles over de haken en ogen aan het verkopen in Engeland!