Wetgeving voor webshops in België
Gaan de zaken in Nederland goed? Dan is het voor veel ondernemers logisch om de grens over te gaan. Bijvoorbeeld door een webshop in België te openen. Helaas vergeten ze daarbij nog wel eens belangrijke stappen. Zoals de wetgeving voor webshops in België doorlezen. Omdat jij als ondernemer van alles aan je hoofd hebt, zetten wij de belangrijkste wetgeving voor jou op een rij.
Waar moet je aan denken bij uitbreiding naar België?
Uitbreiden naar België is een logische en gemakkelijke stap. Maar niet zo gemakkelijk dat je jouw Nederlandse webshop kunt kopiëren. Je moet de teksten namelijk wel aanpassen aan de Belgische markt. Bijvoorbeeld “u” in plaats van “jij” gebruiken. Verder moet je hieraan denken:
- Een grondig zoekwoordenonderzoek voor België om jouw webshop op onze zuiderburen af te stemmen.
- Drietalige etiketten op jouw producten.
- Belgische betaalmethoden.
Zoekwoordenonderzoek
In Vlaanderen heten jouw producten misschien wel anders dan in Nederland. Zoals “kleed” in plaats van “jurk”. Welke Vlaamse woorden op jouw webshop van toepassing zijn, onderzoeken we met een zoekwoordenonderzoek voor België. Zo krijgt jouw webshop een Belgische uitstraling. En komt daardoor betrouwbaar over.
Houd jij je liever bezig met de juridische kant, terwijl wij het zoekwoordenonderzoek doen? Dat is hoe veel van onze klanten te werk gaan. We hebben dan ook ruime ervaring met zoekmachine optimalisatie in Vlaanderen.
Drietalige etiketten
Jouw fysieke producten moeten allemaal voorzien zijn van drietalige etiketten:
- Duits
- Frans
- Nederlands
De volgorde van die talen mag je zelf bepalen. Deze wet geldt ook als je alleen in Vlaanderen of alleen in Wallonië verkoopt.
Populaire betaalmethodes
Verreweg de meeste Nederlandse consumenten betalen met iDEAL. Maar Belgen kunnen dat helemaal niet. De reden? iDEAL is een samenwerking tussen Nederlandse banken voor Nederlandse rekeninghouders. In België is wel een vergelijkbare betaalmethode: Bancontact. De meeste Belgen betalen via Bancontact, creditcard of PayPal. Zorg dus dat je deze drie betaalmethodes op de Belgische webshop aanbiedt.
Jouw webshop uitbreiden naar België?
Onze specialisten hebben ervaring met webshops over de grens. Wil jij je webshop uitbreiden naar het buitenland? Bespreek dan de mogelijkheden met onze specialisten.
De belangrijkste wetgeving voor webshops in België
Over betaalmethodes gesproken: hier is ook wetgeving aan verbonden. De Belgische wet verplicht jou namelijk om alle betaalmethoden en daaraan verbonden kosten kenbaar te maken. En wel voordat een klant afrekent. Tip: zet de icoontjes of logo´s van alle betaalmethodes die jij toestaat in de footer. Die icoontjes zijn voor iedereen herkenbaar en in de footer zijn ze makkelijk te vinden. Daarmee voldoe jij dus aan deze wet. Alleen de eventuele kosten moet je nog duidelijk vermelden. Doe dat bijvoorbeeld in het winkelmandje, voordat iemand op “afrekenen” klikt.
Een andere wet schrijft voor dat jouw identiteitsgegevens duidelijk op de website vermeld worden. Daarin staat jouw bedrijfsnaam, het adres, het ondernemingsnummer of KvK-nummer en het bankrekeningnummer. Komt dit jou bekend voor? Dan heb je waarschijnlijk al een Duitse webshop. Want volgens de Duitse wetgeving moet je zo’n Impressum ook op je website zetten.
Verpakkingswet
Als ondernemer heb je vast wel eens gehoord van de Europese verpakkingswet. In Nederland hoef je daar pas aan te voldoen als je meer dan 50.000 kilo verpakkingsmateriaal per jaar gebruikt. In België ligt deze grens een stuk lager, namelijk bij 300 kilo. Je moet jouw bedrijf dan registreren bij de Interregionale Verpakkingscommissie. Deze materialen moeten vervolgens binnen België worden gerecycled. Daarvoor kun je je aansluiten bij een Erkend Organisme (erkende organisatie) of zelf bewijs van de recycling verzamelen en doorgeven aan de Interregionale Verpakkingscommissie.
Afvalstoffenwet
Over recycling gesproken: er is nog meer wetgeving voor webshops in België over recycling. Namelijk voor producten met batterijen. Die vallen onder de Vlaamse afvalstoffenwet, waarin staat dat jij afgedankte batterijen verplicht terug moet nemen. Daarbij heb je dezelfde keuze als bij de verpakkingswet: je aansluiten bij een collectief systeem of zelf een zogeheten aanvaardingsplan maken en doorgeven aan de OVAM. Let op: je moet al aan deze wet voldoen als je eenmalig een product met batterij naar een Belgische klant stuurt.
Juridische documenten op de website
Naast bovenstaande wetgeving voor Belgische webshops zijn er nog enkele juridische documenten die op jouw internationale webshop of website moeten staan. Dat is veelal Europees geregeld, dus de meeste documenten zal je al in het Nederlands hebben. Net als in Nederland moeten die documenten makkelijk op de website te vinden zijn. Tip: zet een link naar elk van deze documenten in de footer om aan die verplichting te voldoen.
Verplicht
De Belgische wet eist dat websites en webshops deze 4 dingen bevatten:
- Cookiemelding zodra iemand voor het eerst jouw webshop bezoekt. De melding kan als pop-up, in de header of in de footer staan.
- Identiteitsgegevens, in Nederland beter bekend als het optionele colofon. In België is dit verplicht. Onder meer de bedrijfsnaam, de contactgegevens, het KvK-nummer en het belastingnummer moeten hierin staan.
- Privacyverklaring. Deze is hetzelfde als in Nederland.
- Algemene voorwaarden. Inhoudelijk vergelijkbaar met de Nederlandse voorwaarden, maar de details kunnen behoorlijk verschillen. Onderzoek dus vooral waar jouw Belgische algemene voorwaarden op dit moment aan moeten voldoen. Dat verandert namelijk regelmatig.
Optioneel
Tot slot zie je nog wel eens een disclaimer staan. Deze is optioneel. Maar de disclaimer is lang niet altijd juridisch bindend, dus let goed op wat je er precies in zet. Veel van onze klanten gebruiken de disclaimer bijvoorbeeld om het auteursrecht op hun website of webshop toe te passen.
Hulp nodig bij deze wetgeving voor webshops in België?
Wil je graag jouw producten of diensten aan onze zuiderburen verkopen, maar vind je wetgeving maar lastig? Dan helpen de specialisten van IQ Leads jou verder. Wij helpen jou met het maken van een Belgische webshop en met online marketing. Maar daarnaast adviseren we jou ook over de implementatie van de juridische documenten. Zoals het maken van een goede cookiemelding of een colofon. Voor dit colofon hebben we namelijk een standaardversie, waar we alleen jouw gegevens aan toe hoeven te voegen.