Het belang van goede automation triggers voor E-mail marketing

Snellere èn betere e-mail marketing? Dat bereik je met automation triggers. Onze e-mail marketeer vertelt je daar alles over.

Marketing automations is een technologie die helpt met het automatiseren van je e-mail marketing. Met behulp van software en tools kun je heel eenvoudig e-mails automatisch versturen, segmenteren en personaliseren op basis van gedrags- en demografische gegevens van klanten. Hierdoor voer je efficiëntere e-mailcampagnes uit en communiceer je doelgericht met je doelgroep. Dit leidt tot een verhoogde open- en click ratio en een grotere ROI.

Het is bij iedere webshop bijna niet meer weg te denken: goede automation triggers. Denk hierbij aan je E-mail funnels, bevestigingsmails, welkomst mailtjes, kortingscodes, cross-selling, upselling, informatieve mails en ga zo maar door. Dit soort mailtjes geven jou, maar ook zeker al je klanten een fijn gevoel. Het is daarom ook ontzettend belangrijk om deze mailtjes zo persoonlijk mogelijk te maken. Hoe je dat doet? Dat vertellen we je later in dit blog.

Wat ons vooral is opgevallen is het feit dat er nog steeds webshops zijn die niet de volledige potentie van E-mailmarketing gebruiken. Ontzettend zonde natuurlijk. Daarom vertellen we je door middel van dit blog over het belang van goede automation triggers voor je E-mail marketing.

Wat zijn automation triggers?

Om te beginnen is het natuurlijk wel even zo fijn om uit te leggen wat deze automation triggers nou precies zijn. De automation triggers vormen eigenlijk de basis van jouw E-mail marketing automation. Bij het automatiseren van je E-mail marketing gaat het om het automatisch versturen van de juiste boodschap, naar de juiste persoon op het juiste moment. Deze drie factoren zijn ontzettend belangrijk voor het succes van je E-mail marketing campagnes.

De automation trigger bepaalt het startmoment van je E-mail automation. Denk hierbij aan; inschrijving van de nieuwsbrief, het kopen van een bepaald product of dienst, de verjaardag van je klant, een bepaalde datum. Het kan echt van alles zijn, zolang het maar toegevoegde waarde heeft voor de klant. Vervolgens ga je deze automation triggers invulling geven door er een flow aan te koppelen, informatie te verzamelen en natuurlijk de content hierop aan te sluiten.

"Bij E-mail marketing draait het niet om jou, maar om de klant. Het is hierbij ontzettend belangrijk dat de klant zich persoonlijk aangetrokken voelt tot jouw product/dienst"

Hoe verzamel je E-mail adressen?

Je weet nu dat je E-mail marketing veel meer is dan alleen een nieuwsbrief versturen om de twee weken. Maar om je E-mail marketing automation tot een succes te leiden is het belangrijk om je klantendatabase te vergroten. Dit doe je door e-mail adressen te verzamelen. Hier zijn natuurlijk een aantal manieren voor:

 • Pop-up inschrijfformulier

Één van de meest effectieve manieren om E-mailadressen te verzamelen is door gebruik te maken van een Pop-up op je homepage. Veel ondernemers en webshop eigenaren zijn van mening dat dit juist hartstikke vervelend is, maar zolang je deze goed instelt is het de meest effectieve vorm om E-mailadressen te verzamelen. Houd hierbij rekening met het feit dat de pop-up op de homepage wordt vertoond, zonder dat deze het hele scherm overneemt. Daarnaast moet de bezoeker natuurlijk wel een reden hebben om zijn E-mailadres achter te laten. Dit kun je stimuleren door de bezoeker een speciale kortingscode te sturen of iets anders aan te bieden. Zolang het maar waarde heeft voor de klant!

 • Downloadables

Een andere manier om E-mail adressen te verzamelen is door de bezoeker een downloadable toe te sturen. Dit is vooral gebruikelijk binnen de B2B branche. Wanneer iemand jouw homepage bezoekt, is deze persoon waarschijnlijk op zoek naar wat algemenere informatie of wilt weten wat je precies doet. Wanneer de bezoeker op een product/diensten pagina terecht komt, wilt hij of zij natuurlijk gedetailleerde informatie over het specifieke product of dienst. Je kunt de bezoeker op deze pagina een downloadable (e-book, whitepaper, infographic) laten downloaden. Het enige wat zij hiervoor hoeven te doen? Juist. E-mailadres achterlaten.

 • Kortingscode

Tot slot kun je natuurlijk ook E-mail adressen verzamelen door een speciale korting weg te geven. Ook dit doe je op dezelfde manier als de Pop-up inschrijfformulier. Laat een Pop-up vertonen waarbij je de bezoeker duidelijk maakt dat hij of zij een speciale kortingscode krijgen wanneer zij hun gegevens achterlaten.

Download
Klantwaarde verhogen?
Download ons whitepaper en start met marketing automation!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welke soorten automation triggers zijn er?

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Er bestaan namelijk ontelbare mogelijkheden voor E-mail automatisering. Het is hierbij belangrijk om voor jezelf te onderzoeken welke het belangrijkste zijn en waar er voor jouw webshop of website de meeste mogelijkheden zijn. Om het je in ieder geval wat makkelijker te maken hebben wij de meest gebruike automation triggers voor je opgesomd;

 • Welkomst mail
 • Onboarding mail
 • De verjaardag mail
 • Cross-sell automations
 • Herhaal bestellingen
 • Win-terug
 • Verwijs een vriend
 • First-time customer
 • VIP klanten

Personaliseren van je E-mail automations

Oké. Je weet nu hoe je E-mailadressen kunt verzamelen en welke triggers je wilt inzetten. Maar dan ben je er nog niet. Het is namelijk ontzettend belangrijk om je E-mail automations te personaliseren. Wij doen dit door middel van segmenten aan te maken. Je verzamelt namelijk zoveel mogelijk E-mailadressen, maar de ene klant is de andere niet. Je kunt daarom niet dezelfde mail naar iedereen sturen. Door je database te segmenteren deel je deze contacten in verschillende groepen. Dit doe je op basis van specifieke kenmerken, die van belang zijn voor jouw product of dienst. Enkele voorbeelden:

 • Bestaande klanten vs mensen die nog niet eerder hebben besteld
 • Koopjesjagers vs VIP-klanten (hoge bestelwaarde)
 • Mannen vs vrouwen
 • Kopers van een specifiek merk
 • Geografisch
 • Geboortedatum
 • Ga zo maar door..

Wanneer je deze segmenten hebt aangemaakt, kun je heel eenvoudig de content van je E-mail automation afstemmen op basis van je segmenten. Zo kun je bijvoorbeeld een speciale kortingscode sturen aan je VIP-klanten, weet je welke producten relevant zijn voor mannen/vrouwen en kun je een cadeautje sturen op verjaardagen.

Hulp nodig met je E-mail automation triggers?

Je weet nu wat E-mail automation triggers zijn, hoe je deze kunt inzetten, hoe je E-mail adressen kunt verzamelen en hoe je de content van je mailings kunt personaliseren. Heb je hier zelf helemaal geen tijd voor of weet je niet welk programma je het beste kunt gebruiken? Neem dan gerust even contact met ons op. We kunnen altijd even sparren en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen!

Hulp nodig?
Neem contact op met onze specialisten voor een gratis adviesgesprek!

Zoals je hebt kunnen lezen is het gebruiken van Marketing automations is een krachtige manier voor bedrijven die hun marketingprocessen willen optimaliseren. Door het automatiseren van taken zoals e-mailcampagnes en leadgeneratie, besparen bedrijven tijd en middelen, terwijl ze toch effectievere marketingcampagnes uitvoeren. Bovendien helpt marketingautomatisering bij het verzamelen van data over klanten, wat weer leidt tot meer gerichte en persoonlijke marketinginspanningen. In feite, door marketingautomatisering in te zetten, kunnen bedrijven hun marketinginspanningen maximaliseren en efficiënter werken. Dus… waar wacht je nog op?