Wat is Lightspeed?

Wat is Lightspeed?

Vaak vragen klanten ons: “Wat is Lightspeed?” Het korte antwoord is: een CMS om websites te bouwen en te beheren. Of: de opvolger van SEOshop. Benieuwd naar het lange antwoord? Lees dan ons blog en ontdek of Lightspeed bij jouw bedrijf past.

Wat is Lightspeed? Een simpele uitleg

Lightspeed is de naam van een Canadees bedrijf dat online software maakt om webshops te bouwen en te onderhouden. Die online software heet ook Lightspeed.

Misschien heb je wel eens gehoord van WordPress. Dat is een concurrent van Lightspeed. Beide zijn namelijk een CMS om webshops te bouwen. “CMS” staat voor “content management system” en is een systeem achter een website, waarmee je bijvoorbeeld foto’s op de website plaatst, teksten aan de site toevoegt of zelfs nieuwe pagina’s aanmaakt voor een nieuw blogbericht. Een CMS stelt jou dus in staat om een website of webshop te bouwen en aan te passen. In het geval van Lightspeed vooral een webshop, met WordPress hoeft dat niet perse.

Voor de ervaren webshop eigenaren die dit blog lezen: vroeger stond Lightspeed bekend als SEOshop, het tegenwoordige Lightspeed eCommerce oftewel Lightspeed. Net als bij zijn voorganger kun je de vraag “Wat is Lightspeed?” ook beantwoorden met: het ideale CMS voor online marketing.

lightspeed cms inloggen

Hoe werkt Lightspeed?

Lightspeed is een gesloten systeem. Dat betekent dat jij niet automatisch toegang hebt tot de broncodes van jouw online webshop. Het voordeel? Alle webshops worden automatisch geüpdatet en zijn gegarandeerd veilig. Bovendien kun je zelf geen fouten in de broncode veroorzaken, waardoor je webshop opeens niet meer zou werken. Dat scheelt een hoop stress. Aan de andere kant wil je wel mogelijkheden hebben. Daarom kun je deze functie ‘unlocken’, op die manier werk je dus wel in de broncode en doe je je aanpassingen. Handig als je zelf kennis hebt of een developer aan het werk laat.

Stap 1: een thema kiezen

Lightspeed thema kiezen.

Als je een Lightspeed webshop aanmaakt, kun je kiezen uit verschillende templates oftewel thema’s. Die bepalen hoe jouw webshop er uit komt te zien. Er zijn bijvoorbeeld thema’s met veel ruimte voor afbeeldingen en weinig plek voor tekst. Handig voor productpagina’s, tenzij je juist veel uit wilt leggen over jouw product. Dat is vooral in de B2B-sector wel nodig. Gelukkig heeft Lightspeed ook veel thema’s met meer ruimte voor tekst en enkele afbeeldingen erbij.

Er zijn zowel gratis als betaalde thema’s. Een compleet overzicht vind je in het CMS zelf onder “design” – “theme store”. Daar staat een voorbeeld van elk thema, de maandelijkse prijs en een korte omschrijving van de functionaliteiten. Die verschillen nogal per thema, dus bedenk goed wat jij nodig hebt.

Tip: let niet te veel op de kleuren, die kun je namelijk na installatie van het thema helemaal zelf kiezen.

Het vervolg

Als je eenmaal een thema hebt gekozen, bouw je daarop voort. Waar komt de tekst, waar komen de foto’s? Dat bepaalt het thema. Jij hoeft alleen nog foto’s toe te voegen en teksten te schrijven. Je hebt dus geen gedoe met codes schrijven of aanpassen, zoals bij sommige andere CMS-systemen het geval is.

We leggen ook nog even uit: hoe werkt Lightspeed als je een product wilt toevoegen? Klik daarvoor bij “producten” op “nieuw product”. Hier verschijnen allerlei invulvelden. Zoals de titel, foto’s, beschrijving en actuele voorraad. Vervolgens kun je meerdere varianten van dit product aanmaken. Heb je een webshop voor kleding? Dan maak je bijvoorbeeld varianten op basis van kledingmaten of op basis van de kleur.

Maar wat nou als je al een webshop hebt en deze wilt vervangen, hoe werkt Lightspeed dan? Als antwoord op die vaak gestelde vraag heeft IQ Leads een speciale Lightspeed-migratie-tool ontwikkeld. Die tool installeren we in het CMS van jouw oude webshop. We kopiëren alle gegevens over jouw producten en voorraad en uploaden die kopie naar het nieuwe CMS. Dit gaat zelfs binnen één dag. Jouw nieuwe webshop toont dus de actuele voorraad en prijzen.

Lightspeed product toevoegen

Lightspeed is makkelijk voor online marketing

Natuurlijk wil je dat jouw webshop en jouw producten ook online gevonden worden. Gelukkig is Lightspeed daar op berekend. Zoals we al zeiden, kun je “Wat is Lightspeed?” ook vanuit marketingoogpunt beantwoorden: Lightspeed is het ideale CMS voor online marketeers. Maar hoe werkt dit CMS dan qua online marketing?

SEO

Allereerst staat bij elk product een subkopje “zoekmachines SEO”. De tekst die je hier invult, is precies wat zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo laten zien aan mensen die via zoekmachines zoeken naar informatie over jouw soort producten. Je moet hier wel unieke tekst invullen. Doe je dat niet? Dan krijg je een soort strafpunten vanwege dubbele tekst. Het gevolg: Google, Bing en Yahoo laten jouw producten minder of zelfs helemaal niet meer zien.

Social media

Ten tweede is Lightspeed heel makkelijk te koppelen met bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Daarmee maak je een Facebook Shop en/of Instagram Shop met jouw producten. Of een advertentie op deze social mediakanalen plaatsen, die direct aan jouw webshop gekoppeld is.

Google

Ten derde kunnen we Google-onderdelen heel eenvoudig aan Lightspeed koppelen. Zo kunnen we automatisch een Google Shopping-lijst maken, waarmee we jouw producten via Google Shopping kunnen laten zien. Je kunt zelfs een koppeling met Google Ads maken. Daardoor kun je bijvoorbeeld aan iedereen die jouw webshop bekijkt, daarna een advertentie via Google Ads laten zien. Bij andere CMS’en duurt het langer om zo’n koppeling te maken. Met als gevolg dat je aan de eerste bezoekers geen advertenties kunt tonen. Maar dankzij de snelheid van Lightspeed kun je dat met dit CMS dus wel.

Heel snelle laadtijd

Tot slot is het een heel snel CMS. Daardoor laadt jouw website binnen no-time, wat een soort bonuspunten bij zoekmachines oplevert. Jouw producten worden daardoor meer vertoond dan de producten van langzame websites.

Waarschuwing: Lightspeed voor gevorderden

Hoe werkt Lightspeed? Nou, in de basis dus heel simpel. Maar je hebt ook functionaliteiten voor gevorderden. Wij raden je aan om hier niet zelf mee aan de slag te gaan, maar dit over te laten aan een Lightspeed Gold-partner als IQ Leads. Want een kleine fout is snel gemaakt en kan grote problemen veroorzaken. We noemen twee functionaliteiten die populair zijn bij onze klanten. Daardoor heeft onze developer Joep veel ervaring gekregen met deze functionaliteiten toepassen. Ook voor jou kan hij het daardoor foutloos doen.

  • Automatisch een heleboel producten tegelijk aan je webshop toevoegen. Dat gaat met een .CSV-bestand, maar met één foutje in dit bestand kan de hele shop verkeerd staan.
  • De code van het door jou gekozen thema aanpassen. Daarmee kun je jouw thema helemaal naar wens aanpassen. Maar staat er een fout in de code? Dan kan zelfs de hele website niet meer werken. Of de voorpagina een foutmelding geven. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Als je weinig kennis hebt van coderen, blijf dan alsjeblieft van deze code af! Voorkomen is beter dan genezen. En bespaart jou een hoop stress.

Voor wie is Lightspeed geschikt?

Vraag jij je af: is het geschikt voor mij? Kijk dan of je een van de vragen uit onze checklist hieronder met “ja” kunt beantwoorden.

  • Wil je een eerste webshop opstarten?
  • Heb je een webshop met weinig producten?
  • Heb je een webshop met redelijk veel producten?
  • Heb je weinig technische kennis en geen zin/tijd om meer te leren?
  • Wil je jouw webshop snel koppelen aan Google Ads, Google Shopping, Facebook of Instagram?
  • Zoek je een totaaloplossing van webshop en online marketing in één?

De vraag: “Voor wie is Lightspeed geschikt?” is dus eigenlijk heel breed te beantwoorden. Want zowel voor beginnelingen als voor ervaren ondernemers is Lightspeed geschikt.

Heb jij duizenden producten om online aan te bieden? Dan kan maatwerk een betere optie zijn. Maar daar kun je het beste zelf achter komen. Maak dus vooral eerst een demo-account aan om te zien wat Lightspeed voor jou kan betekenen. Dit demo-account is momenteel 14 dagen gratis te gebruiken.

Meer weten over Lightspeed?

Wil je meer weten over dit Lightspeed CMS? Lees dan ons blog over de voor- en nadelen van Lightspeed of ontdek hoe de specialisten van IQ Leads binnen een week jouw Lightspeed webshop bouwen.

Lightspeed avies nodig?
Onze developer staat voor je klaar