Jouw website verbeteren in 5 stappen

Iedereen wil met zijn website bovenaan in de zoekmachines komen. Zoekmachine optimalisatie is een tijdrovende klus en is een lange termijn strategie, want je komt morgen niet op nummer één te staan. Maar hoe kom je dan wel aan de top van de zoekmachines? In deze blog geef ik je tips om je website te verbeteren en te gaan scoren in Google.

Stap 1: XML Sitemap

Er zijn miljoenen websites op het internet en bots en spiders van zoekmachines hebben weinig tijd om jouw website te kunnen indexeren. Met een XML-sitemap geef je aan de bots en spiders een overzicht van alle pagina’s die jouw website bevat. Zo kunnen ze jouw website in één keer crawlen en positioneren in de zoekmachines. Is jouw website gebouwd in bijvoorbeeld WordPress of Magento? Dan zijn er plug-ins die je gemakkelijk kunt installeren. Deze genereren dan automatisch een XML-sitemap voor je. Is je website in een ander platvorm gebouwd? Door jouwwebsite.nl/sitemap.xml te bekijken kan je zien of er al een XML-sitemap is voor je website. Zo nee, dan kan je vragen aan je webbouwer of zij een plug-in kunnen installeren of een XML-sitemap voor je kunnen maken. Heb je een XML-sitemap? Plaats deze dan in robots.txt of geeft een hem door aan zoekmachine Google via Google Search Console.

Stap 2: HTTPS

Veiligheid op internet wordt steeds belangrijker. Vroeger benaderde je websites met http://, maar tegenwoordig is er https://. HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure en is een protocol voor het afhandelen van aanvragen tussen browser en webserver. In het geval van HTTPS wordt data vergrendeld verstuurd. Dit betekent dat het voor hackers een stuk moeilijker wordt om bijvoorbeeld wachtwoorden of credit card gegevens te achterhalen. In Google Chrome zie je tegenwoordig als websites geen https hebben dat deze niet veilig zijn. Als je https gebruikt geeft Google je tegenwoordig pluspunten, want het is één van de ranking factoren uit haar algoritme.

Stap 3: Mobiel vriendelijk

Als je thuis op de bank zit en iets moet opzoeken doe je dit vaak met een mobiele telefoon of tablet. Als je dan op een website komt en moet inzoomen om tekst te lezen, ben je al vaak binnen drie seconden vertrokken van de website en ga je het volgende zoekresultaat bekijken. Om er voor te zorgen dat je bezoekers niet direct afhaken is het belangrijk dat jouw website mobiel vriendelijk is. Het is niet alleen goed voor je bezoekers maar ook voor zoekmachines. Google heeft Mobile first geïntroduceerd en rankt eerst je mobiele weergave en vervolgens pas je desktop versie. Om je website te verbeteren is het dus noodzakelijk dat jouw website een goede mobiele weergave heeft.

Stap 4: Goede afbeeldingen

Het gebruik van goede afbeeldingen draagt bij aan het verbeteren van je website. Het is niet alleen belangrijk dat de afbeelding gaat over de inhoud van de tekst, maar hij moet ook een kleine bestandsgrootte hebben. Je wilt voorkomen dat je website langzaam laadt en je bezoekers je website verlaten. Zorg ervoor dat de afbeeldingen die je op de pagina hebt staan tussen de 20-100KB zijn. Dit bereik je al snel door afbeeldingen op maat te maken. Mocht je geen foto bewerkingsprogramma hebben. Met de website https://webspeedtest.cloudinary.com kan je jouw internetpagina laten beoordelen en mochten afbeeldingen te groot zijn kan je direct een kleinere afbeelding downloaden. Deze dien je dan nog wel zelf te uploaden naar jouw website en te plaatsen op de pagina.

Stap 5: Backlinks

Nog steeds is het verkrijgen van links een belangrijk onderdeel om hoog te komen in de zoekmachines. Links vanaf andere websites kan je vergelijken met mond tot mond reclame. Ze prijzen iemand aan die goed is. Het niet altijd zo hoe meer links je krijgt des te beter het is. Je moet ook kijken waar de link vandaan komt. Als een bekend persoon jou aanbeveelt zal dit meer waarde hebben dan een willekeurig persoon uit jouw woonplaats. Het opbouwen van een goed linkprofiel is een tijdrovend proces en het is goed om continu links te verkrijgen. Om nieuwe links te verkrijgen kan je het linkprofiel van je concurrenten bekijken. Staat er een vermelding op een website waar jij niet op staat, neem contact op met de beheerder en wellicht kan jouw website er ook tussen komen te staan.

Heb je nog een tip voor deze blog die echt niet mag ontbreken, geef dan een reactie onder deze blog en ik zal deze blog bijwerken zodat jij website verbeteren nog makkelijker gaat. Heb je vragen over de blog en wil je meer informatie te weten komen, neem dan contact met mij op.