Google Tag Manager Implementatie
Data & Analytics
Wekelijks monitoren wij jouw data om conclusies te trekken en plannen te maken.
Lees meerGoogle Analytics
Analyseren van het gedrag van al jouw websitebezoekers.
Lees meerGoogle Data Studio
Een overzichtelijke rapportage van de prestaties van jouw website.
Lees meerHoe zetten wij Google Tag Manager voor jou in
Na een analyse van jouw huidige website gaan we met jou in overleg over welke doelen jij op jouw website gemeten wilt hebben. Dat kan bijvoorbeeld zijn hoe vaak er geklikt wordt op een bepaalde button op jouw website of hoe vaak een video die op jouw website staat bekeken wordt. Om deze data te meten, zullen we voor jou in Google Tag Manager tags, triggers en variabelen instellen.
Tag
Een tag is een stukje code welke op een webpagina wordt uitgevoerd of geactiveerd. Er zijn binnen Google Tag Manager een aantal standaard tags welke wij gemakkelijk voor jou kunnen activeren. Bijvoorbeeld de Google Analytics tag. Heb je nog geen Google Analytics account? Ook bij de Google Analytics implementatie kunnen wij jou helpen. Naast de standaard tags kunnen wij ook custom tags voor jou instellen. Stel, je wilt meten hoe vaak er geklikt wordt op een video die op jouw website is geplaatst. Om dit te gaan meten, zullen we hier een speciale tag voor aanmaken en die noemen we ‘Video afgespeeld’.
Trigger
Vervolgens zullen we voor de tag ‘Video afgespeeld’ een trigger aanmaken, zodat we kunnen bepalen wanneer de tag wordt uitgevoerd. Deze trigger noemen we ‘Afspelen video’ en dat houdt in dat iemand op de video heeft geklikt. De trigger wordt uitgevoerd wanneer deze aan de gestelde voorwaarden voldoet.
Variabelen
Binnen Google Tag Manager kunnen wij ook variabelen voor jou instellen. Met deze variabelen kunnen we waardes instellen die je vervolgens in je triggers kunt gebruiken. Op basis van deze variabelen kunnen we aangeven dat een bepaalde trigger alleen mag worden uitgevoerd, wanneer deze aan de voorwaarden van de variabelen voldoet. De variabelen in het video voorbeeld noemen we ‘playVideo’. Vervolgens kunnen we bij de trigger instellen, dat wanneer de variabele ‘playVideo’ gevuld is met de trigger ‘Afspelen video’, de tag ‘Video afgespeeld’ mag worden ingeschoten.

Waarom Google Tag Manager, als ik al Google Analytics heb?
Natuurlijk heb je met Google Analytics al een schat aan informatie. Je krijgt inzichten in het bezoekersaantallen, je weet waar je bezoekers vandaan komen, welke pagina’s ze op jouw site bekijken etc. Maar wat je niet weet, is wat ze precies op jouw website doen. Weet je bijvoorbeeld:
- Hoe vaak (en hoelang) een video op jouw website bekeken wordt?
- Hoe vaak een brochure op jouw website gedownload wordt?
- Hoe ver mensen op een bepaalde pagina doorscrollen?
- Hoe vaak mensen op een telefoonnummer op jouw site klikken?
Als deze zogenoemde gebeurtenissen worden niet standaard door Google Analytics gemeten. Deze moeten speciaal ingesteld worden in Google Tag Manager. En daar kunnen wij jou bij helpen.
Verschillen Google Tag Manager en Google Analytics
Nu kun je jezelf misschien afvragen wat dan daadwerkelijk de verschillen zijn tussen GTM en Google Analytics. De verschillen kunnen we vrij duidelijk samen te vatten:
- In Google Tag Manager kunnen we instellen welke data we op jouw website willen meten.
- In Google Analytics kunnen we rapportages inzien van hetgeen we hebben ingesteld in Google Tag Manager.
Google Tag Manager gebruiken we dus vooral voor de inrichting, terwijl we met Google Analytics rapporten kunnen inzien om jouw website data te analyseren.

Google Tag Manager in de praktijk
Gegevens die we in Google Analytics kunnen analyseren, worden vanuit Google Tag Manager ingeschoten. In het voorbeeld van een video op een website, is het natuurlijk verstandig om te weten of de video überhaupt bekeken wordt. Als je meerdere video’s op jouw website hebt staan, kunnen we ook kijken welke video’s het meest bekeken worden en hoe lang de video’s bekeken worden.
Dashboards in Google Analytics
In Google Analytics kunnen we een dashboard aanmaken, waarbij we inzicht krijgen in het aantal videoweergaven en hoe hoog het kijk-percentage van de video is. Als een bepaalde video op jouw website erg slecht bekeken wordt ten opzichte van het aantal bezoekers, kunnen we hier een analyse op uitvoeren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de video op een verkeerde plaats (pagina) geplaatst is. Het kan natuurlijk ook aan de video zelf liggen. Is de titel en afbeelding van de video uitnodigend genoeg om de video te gaan bekijken?
Vervolgens kun je ook inzien na hoeveel tijd mensen afhaken. Stel, het grootste gedeelte van jouw bezoekers haakt na ongeveer 50% van jouw video af. Dan kun je nagaan of je de video misschien moet inkorten. Daarbij kun je er ook rekening mee houden dat de hoofdboodschap in het eerst gedeelte van de video duidelijk gemaakt moet worden.
Conversies meten uit externe omgevingen
Verder kunnen we met Google Tag Manager gemakkelijk nieuwe scripts toevoegen, zonder dat hier een developer aan te pas hoeft te komen. Wil je bijvoorbeeld via Facebook een advertentie opzetten en de conversies naar aanleiding van deze advertentie meten? Dan kunnen we in Google Tag Manager de Facebook Pixel instellen, zodat Facebook de gegevens over jouw doelgroep kunt ophalen, waarmee jij een optimale advertentie kunt inrichten en de conversies terug te vinden zijn in een rapportage in Google Analytics.
Kortom, met behulp van Google Tag Manager krijg je eenvoudig meer inzicht in het gedrag van je websitebezoekers, wat je in Google Analytics duidelijk in kaart kunt brengen. Hierdoor kun je in één oogopslag zien waar kansen voor verbetering liggen.
Google Tag Manager implementatie door IQ Leads
Ben je enthousiast geworden en wil jij door middel van meer inzicht in jouw website statistieken ook meer conversies behalen? Ben je het wekenlang wachten op jouw website bouwer zat wanneer er een script in de broncode moet toegevoegd worden? IQ Leads helpt jou graag bij jouw Google Tag Manager implementatie, zodat je in de toekomst ook zelf scripts zou kunnen toevoegen.