marketplace

Bol.com werkt met een algoritme. Door bepaalde optimalisaties toe te passen is de kans groter dat je gaat ranken op de eerste pagina. Een ranking op de eerste pagina betekent meer omzet! Om jou hiermee te helpen, hebben we een aantal tips voor het optimaliseren van bol.com producten samengesteld.

Optimaliseren van de bol.com producttitels

Eén van de belangrijkste factoren om gevonden te worden met je product is de producttitel. Bol.com geeft aan dat de indeling van de producttitel op de volgende manier opgebouwd moet zijn: [Merknaam] [Serie] – [Productgroep] – [Kenmerk 1] – [Kenmerk 2] – [Kenmerk 3] 

De eerste stap voor het maken van de producttitel is onderzoeken op welke zoektermen het meeste zoekvolume zit. Maak hiervoor een Excel of Spreadsheet bestand. Bekijk vervolgens welke zoektermen de concurrentie gebruikt en verzamel dit in het bestand.

Nu gaan we kijken wat het zoekvolume is van alle zoektermen. Ga naar je zakelijke bol.com account, navigeer naar het kopje analyse en klik op Bol.com zoektrends.

bol.com zoektrends

In deze omgeving heb je de mogelijkheid om te kijken wat het volume is van een bepaalde zoekterm. Hierbij krijg je accurate informatie van het zoekvolume over de tijd van de laatste week, de laatste 14 dagen, de laatste maand, de laatste 3 maanden, het laatste jaar, de laatste 2 jaar, de laatste 3 jaar en zelfs van de laatste 4 jaar. Zo zie je dus gemakkelijk of jouw product seizoengevoelig is of niet.

Verkoop je bijvoorbeeld speelkleden en ben je benieuwd wat het zoekvolume is van de laatste maand op het zoekterm “speelkleed”?  Vul hier dan “speelkleed” in, vervolgens krijg je het screenshot hiernaast te zien. Zo zie je gelijk een aantal gerelateerde zoektermen staan. Neem de relevante zoektermen die nog niet in je lijst staan over.

Sorteer nu alle zoektermen op basis van zoekvolume van hoog naar laag. Zo zie je gemakkelijk welke zoektermen het beste presteren.

We weten natuurlijk niet helemaal hoe het Bol.com algoritme in elkaar steekt, maar we gaan er van uit dat de volgorde van de zoektermen in de producttitel van belang is. Neem daarom als allereerst de merknaam van je product, vervolgens de productnaam en hierna de belangrijkste zoektermen. Begin alle woorden met een hoofdletter en scheid ze met een streepje.

Bijvoorbeeld: Merknaam Speelkleed – Speelmat – Speelkleed Baby – Speeltapijt – Speelkleed Auto

speelkleed zoekvolume

In sommige gevallen komt het voor dat de producttitel wordt aangepast door bol.com. In dat geval is het niet meer mogelijk om zelf de titel aan te passen. Gelukkig hebben we dan nog de productbeschrijving.

De bol.com productomschrijving optimaliseren

De productbeschrijving is niet alleen erg belangrijk om gevonden te worden, het is ook cruciaal om potentiële klanten over te halen om het product te kopen. Daarom is het belangrijk om de tekst zo verleidelijk mogelijk te schrijven. Verwerk in de tekst de relevante zoektermen uit je zoekwoorden onderzoek. We raden aan om de tekst altijd in de je-vorm te schrijven. 

Gebruik verder diverse psychologische verkooptrucs:

 • Schaarste
 • Herkenning
 • Autoriteit
 • Sociale bevestiging
 • Wederkerigheid

De bovenstaande principes zijn verkooptrucs die gebruikt worden door de grootste merken. Dat dat doen ze omdat ze werken. Deze beïnvloedingsprincipes zijn bedacht door Robert Cialdini. Hij wordt gezien als dé expert in beïnvloedingstechnieken.

Schaarste

Pas schaarste toe door Fear Of Missing Out toe te passen. Mensen zijn geneigd iets aan te schaffen wanneer er dreiging is dat dit binnenkort niet meer mogelijk is. Dit doe je door bijvoorbeeld een bepaalde korting toe te passen die geldig is tot een bepaald moment. Of laat weten dat er een beperkt aanbod is.

Herkenning

Pas zoveel mogelijk herkenning toe. Beschrijf een bepaalde levenswijze waarin jouw product goed past. Zo creëer je een connectie met het product en de klant.

productbeschrijving

Autoriteit

Mensen zijn van nature erg wantrouwend en hechten veel waarde aan autoriteit. Wanneer jouw product aanbevelen wordt door een consumentenbond of door experts ontneem je een bepaalde onzekerheid bij de klant.

Sociale bevestiging

Mensen vertonen vaak kuddegedrag. Hierbij geldt dat als iedereen het doet, dan moet het wel goed zijn. Zorg daarom voor positieve reviews, meer hierover komt later aan bod.

De wet van wederkerigheid

Pas tot slot de wet van wederkerigheid van Cialdini toe. Hierbij geldt dat wanneer jij iets geeft, de ontvanger zich verplicht voelt iets terug te geven.

Probeer deze principes te verwerken in je productbeschrijving. Maak absoluut geen saaie productbeschrijving met de functies van het product, maar som die op met bullet points. Schrijf daaromheen een verhaal, waarin je uitlegt dat een leven zonder jouw product niet veel voorstelt. Vergeet niet om af te sluiten met een call-to-action.

Tip: Laat belangrijke zoektermen terug komen in de eerste 2 zinnen van de productbeschrijving. Hierdoor wordt je product beter vindbaar via zoekmachines.

De productafbeeldingen voor bol.com optimaliseren

De productafbeelding is misschien wel het allerbelangrijkste middel om jouw potentiële klanten over te halen om een aankoop te doen. Dit is namelijk het eerste wat je doelgroep ziet wanneer ze door de artikellijsten scrollen. Zorg ervoor dat de afbeelding van hoge kwaliteit is en zorg ervoor dat jouw afbeelding beter is dan de concurrent. Bol.com geeft de volgende richtlijnen aan voor de hoofdafbeelding.

Richtlijnen afbeelding

Je hebt een hoofdafbeelding en meerdere additionele afbeeldingen. Hiervoor gelden de volgende regels:

 • Tenminste 250 x 250 pixels, niet groter dan 64 megapixel en niet groter dan 16MB.
 • De hoofdafbeelding moet een witte achtergrond hebben.
 • De hoofdafbeelding mag geen lifestyle foto zijn.
 • Logo’s, watermerken of tekst zijn niet toegestaan.
 • Geen afbeeldingen waarin het voor-, zij- en achteraanzicht in 1 foto zijn gecombineerd.
 • Illustraties of tekeningen om het artikel weer te geven is niet toegestaan.
 • Promotionele elementen zoals de prijs, korting, gratis verzendkosten zijn niet toegestaan.
 • Geen kaders om de afbeelding

De additionele afbeeldingen zijn ook erg belangrijk. Goede afbeeldingen verhogen jouw kans op verkopen. Ook verminderen ze het aantal retouren en klantvragen. Zorg dus voor duidelijke addigitionele afbeeldingen die het product vanuit elke hoek laten zien. Close-ups zijn vaak ook handig. En bij kleding doen foto´s van iemand die het product draagt het vaak ook goed.

bol.com productafbeelding optimaliseren

Extra productinformatie voor bol.com optimalisatie

Als je voor maximaal resultaat wilt gaan, dan raden we aan om zoveel mogelijk productinformatie in te vullen. Dit is voor de zoekmachine optimalisatie ook erg voordelig. Maar ook voor de klant is dit natuurlijk prettig. Bol.com heeft diverse niveaus als het gaat om productinformatie en bij elk product wordt er aangegeven door middel van een indicatiemeter op welk niveau jouw productinformatie zit. Namelijk:

Productinformatie is zwak

Productinformatie is oké

Productinformatie is sterk

Productinformatie is zeer sterk

Gebruik social proof voor meer conversies

Als je meer conversies wilt realiseren raden we aan om altijd wat te doen met social proof. Potentiële klanten zijn erg gevoelig voor reviews. Er zijn verschillende manieren om (goede) reviews van klanten te bemachtigen.

QR code

Kaartje

Voeg een kaartje met een QR code toe bij je product. Als de klant de QR-code scant dan komt hij/zij terecht op de reviewpagina. Je kan hier ook de wet van wederkerigheid toepassen, wat we eerder hebben besproken. Doe dit door bijvoorbeeld een zakje snoep toe te voegen of een kortingscode. Hierdoor krijgt de klant een gevoel om iets terug te geven.

Reviews in je product afbeelding

Het is misschien niet geheel eerlijk naar de concurrentie toe, maar het werkt wel. Laat mensen jouw product beoordelen. Maak vervolgens een product afbeelding aangevuld met deze reviews of losse woorden daaruit. Zo val je extra op.

Contact
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ga in gesprek
met onze Bol.com expert Jordy
Contacteer Jordy