Slagen voor het Google Analytics examen 2015 is zo gepiept

Ben je al aan het zweten, slaap je al nachten niet goed omdat je het Google Analytics examen 2015 moet maken? Maak je geen zorgen en stel je verwachtingen bij. Binnen maximaal 5 dagen heb je het Google Analytics examen 2015 in de pocket!  Ik zal je in deze blog hiervoor een plan van aanpak meegeven waarmee het examen slechts nog een formaliteit is.

Waar is Google Analytics goed voor?

Google Analytics is een web analytics platform voor online marketeers. Met Google Analytics ben je in staat gegevens te verzamelen die informatie geven over het verkeer dat op je website plaatsvindt. Denk hierbij aan het aantal bezoekers, paginaweergaven en de activiteiten die op de website gaande zijn.

Door deze gegevens te analyseren kun jij als (beginnend) marketeer aflezen wat er aan de website verbeterd moet worden om uiteindelijk een online omgeving te creëren waar bezoekers/klanten blij van worden. Met als gevolg een stijging van de omzet.

Het belang van het Google Analytics Examen 2015

Voor de beginnende online marketeer zoals jij, is het Google Analytics examen 2015 gemaakt. Bij het slagen voor dit examen zal je een certificering krijgen waar veel bedrijven waarde aan hechten. Je wordt namelijk als Google Analytics expert gezien. Daarom zal je door het behalen van het certificaat in staat zijn nieuwe leads te genereren via je website waarmee jij een klantbestand kunt opzetten. Bovendien zien potentiële werkgevers deze certificering ook als een pluspunt, dus ook voor persoonlijk gewin is het een onmisbare toevoeging op je CV.

Wanneer jij voor het Google Analytics examen 2015 slaagt heb je dus al één groot obstakel overwonnen!Google Analytics examen 2015

Waar moet ik beginnen om te slagen voor het Google Analytics examen?

Dat is heel eenvoudig. Google heeft de Analytics Academy opgezet waar (beginnende) marketeers terecht kunnen om kennis op te doen over wat er aan ‘de achterkant’ van de online marketing wereld gebeurt. Hiermee kunnen zij (en jij dus ook!) het Google Analytics Examen 2015 succesvol maken.

“Bij het slagen voor dit examen zal je een certificering krijgen waar veel bedrijven waarde aan hechten”

Op het online leerplatform van Google staan twee lessen die tekst en uitleg geven over alle aspecten die je nodig zult hebben om het Analytics examen te behalen. Er staat niet alleen in tekst uitgelegd wat Google Analytics inhoudt, ook video’s behoren tot de lesstof. Persoonlijk vind ik het echt heel aangenaam om naar bewegend beeld te kijken. En dat vind ik niet alleen: visuele content scoort!

Justin Cutroni – ‘Google Analytics Evangalist’ – legt in de Engelstalige video’s heel nauwkeurig uit wat het programma inhoudt en waar alle termen voor staan. Van ‘Events’ tot ‘Time Lag’. Je komt het allemaal tegen.
Denk alleen niet dat je door het leren van alle termen ook meteen weet hoe deze handige tool in de praktijk werkt.

Wat moet ik doen als ik dat gedaan heb?

Voor het Google Analytics examen 2015 is het belangrijk dat je tijdens het kijken van de video’s aantekeningen maakt. Dit is nuttig want:

 • door het verhaal samen te vatten zal je de termen beter onthouden;
 • je mag de aantekeningen gebruiken tijdens het maken van het examen en
 • als je gaat werken met Google Analytics kan je de aantekeningen raadplegen indien je de betekenis van bepaalde begrippen en andere onderdelen niet meer weet.

STUDIETIP: Het Google Analytics Examen 2015 wordt in het Engels gegeven. Leer dus ook alle termen en theorieën in het Engels.

Met behulp van de aantekeningen kan je nu oefenexamens maken. De vragen die hierin voorkomen kom je ook tegen in het officiële examen. Zorg er dus voor dat je er zoveel mogelijk afneemt en er screenshots van maakt (welke je weer kan gebruiken tijdens het examen).

Must-knows Google Analytics examen 2015

 • Het examen duurt negentig minuten.
 • Het examen bestaat uit zeventig meerkeuze vragen
 • Er wordt één vraag per pagina gesteld.
 • Je moet naar de volgende pagina gaan om een nieuwe vraag te beantwoorden.
 • Als je eenmaal naar de volgende pagina bent gegaan kun je niet meer terug om het antwoord van de vorige vraag te wijzigen.

“Tijdens het maken van je examen mag je allerlei bronnen gebruiken”

Je hoeft dus totaal niet te stressen. Tijdens het maken van het examen mag je allerlei bronnen gebruiken. Dus ook screenshots, websites met vragen en antwoorden, Google Support en ga zo maar door!

“Het Google Analytics examen 2015 duurt 90 minuten, heb ik wel tijd om alles op te zoeken?”

Ja, je hebt de tijd om alles op te zoeken, maar dat is totaal niet nodig als je de video’s van Analytics Academy hebt gezien en de oefenexamens hebt gemaakt. In het examen komen vragen voor die je al een aantal keer eerder bent tegengekomen tijdens het oefenen.

Hierbij alvast een voorproefje van wat jij kan verwachten:

“What Is One Indication Of A Poorly Performing Landing Page?”. Even ter verduidelijking in het Nederlands: “Hoe kun je zien dat een landingspagina slecht presteert?”.

 • % New Visits > 90 %
 • Bounce Rate > 90 %
 • % New visits < 90 %
 • Bounce Rate < 90 %

Antwoord

Google Analytics examen 2015Als de landingspagina slecht presteert is er geen sprake van nieuwe bezoeken/bezoekers. Antwoord A en C is al niet mogelijk. Dan blijven antwoord B en D over.  Als je een slecht presterende landingspagina hebt ligt ‘B’ dus het meest voor de hand. Laat dat nu net het juiste antwoord zijn.

In het Google Analytics Examen 2015 komen ongeveer tussen de vijfentwintig en vijfendertig vragen voor die je zonder opzoeken kunt beantwoorden. Als je al Analytics kennis hebt en jezelf goed voorbereidt hebt zijn dit er al een stuk meer.

Naast het maken van oefenexamens zijn er ook andere websites waar vragen (met antwoorden) staan. Hieronder een rijtje met de voor- en nadelen per website:

 1. Onlinemarketing tipz.com
  Op deze website staan heel veel vragen die ook in het officiële examen voorkomen. De gegeven antwoorden zijn echter niet altijd juist. Bovendien worden er bij een x-aantal vragen meerdere antwoorden gegeven waarvan in sommige gevallen er één antwoord onjuist is. Let dus op dat je de antwoorden niet klakkeloos overneemt in het officiële examen.
 2. Yocazo.com
  Deze website is handig omdat je er vragen en antwoorden vindt die je wellicht ook zult moeten beantwoorden in het officiële Analytics examen. Er wordt bij iedere vraag ook uitleg gegeven waarom het bijvoorbeeld antwoord A of B moet zijn. Deze uitleg verrijkt je kennis.
 3. Google Analytics Support
  Op deze site staan geen vragen antwoorden maar dit is toch een belangrijke informatiebron. Je kunt er namelijk heel veel uitleg vinden over begrippen, theorieën en andere belangrijke zaken. Bovendien is deze Google- website betrouwbaar en up-to-date.

Het is ook een optie om de vraag uit het examen te kopiëren en te plakken in Google. In de zoekresultaten komen vervolgens verschillende websites naar voren waaruit jij de beste keuze kunt maken.

Samengevat, hoe ga ik dus te werk?

Kijk als eerste naar de video’s  van de Google Academy, maak daar ook aantekeningen van en neem alles voor het examen goed door. Maak een aantal oefenexamen en kijk goed naar wat voor vragen je kunt krijgen en hoe de vraag gesteld wordt. Verdiep je tot slot nog in de materie van je foute antwoorden en het kan niet meer mis gaan. Voor het Google Analytics examen 2015 hoef je dus echt niet bang te zijn. Met alle internetbronnen die je kunt raadplegen is het een fluitje van een cent.

En zeg nou zelf. Het gaat toch immers om het certificaat. Als je die eenmaal opzak hebt zal Google je als Analytics expert zien en zullen bedrijven vanaf dat moment niet meer twijfelen aan je kennis. Sterker nog:  jouw kunde kan een reden zijn om door hen binnen gehaald te worden als hun nieuwste online marketeer!

Google Analytics in de praktijk

Het is goed als je de theorie achter Google Analytics tot je neemt. Dit betekent echter niet dat je meteen weet hoe de tool
in de praktijk werkt. IQ Leads biedt een traineeship aan die dieper ingaat op ‘Google Analytics in de praktijk’.

Meld je dus snel aan!

Ga dus aan de slag en voor je het weet ben jij geslaagd voor het Google Analytics Examen 2015. Succes!