Zo’n tien jaar geleden lanceerde Google de gratis webdienst Google Webmaster Tools, tegenwoordig Google Search Console. Lees hier alles wat je moet weten.
Google Webamster Tools gaf webmasters meer controle en inzicht in de wijze waarop hun websites door Google werden gecrawled en geïndexeerd. In de daarop volgende jaren groeide de populariteit van het gratis hulpprogramma enorm. Naast webmasters begonnen o.a. hobbyisten, ondernemers, SEO specialisten, en app ontwikkelaars de tools te gebruiken.
Om deze reden verandert Google de naam van het hulpprogramma nu in Google Search Console. Ze hopen hiermee toegankelijker te worden voor iedereen met een website en interesse in zoekresultaten. Het perfecte moment om in te stappen dus! In deze blog vertellen we wat de Search Console jouw te bieden heeft. We belichten ook de belangrijkste functies van de dienst en hoe je deze gebruikt
Voordelen van de Google Search Console
Het succes van je website is sterk afhankelijk van het aantal bezoekers dat je weet aan te trekken. Daarom is het belangrijk dat je op een goede positie in de zoekresultaten van Google staat. Gelukkig heeft Google een aantal gratis hulpmiddelen om je hierbij te helpen. Een daarvan is de Google Search Console. Met dit hulpprogramma kun je er achter komen hoe Google naar jouw website kijkt en welke verbeteringen je kunt doorvoeren.
Zo kun je zien of alle pagina’s van je website wel worden bereikt door de spider van Google. Wanneer er ergens een fout zit, kan dit er voor zorgen dat belangrijke pagina’s niet worden geïndexeerd. Ook kun je zien welke zoekwoorden jouw bezoekers gebruiken om op je website te komen. Dit geeft je belangrijke inzichten en kan je helpen bij de verdere zoekmachineoptimalisatie van je website. Hieronder vertellen we hoe je deze functies gebruikt.
Website aan Google Search Console koppelen
Om je website aan de Google Search Console te koppelen, ga je eerst naar g.co/SearchConsole. Hier kun je jouw website toevoegen door de URL in te vullen en op “Property Toevoegen” te drukken. Vervolgens moet je het eigendom van jouw website verifiëren. Daarna start Google met het analyseren van je website en kun je de Search Console gaan gebruiken. Voor de koppeling geeft Google je een aantal opties:
- Upload een HTML-bestand
- Voeg een HTML-tag toe aan devan je website
- Meld je aan bij je domeinnaamprovider
- Gebruik je Google Analytics-account
- Gebruik je Google Tag Manager-account
Gebruik meerdere methoden om je eigendom te versterken. Hiermee verzeker je dat je het eigendom behoudt in het geval er ergens iets fout gaat. Het is ook aan te raden om je website met-en-zonder www-voorvoegsel te verifiëren. Dit verzekert je ervan dat je alle fouten en problemen ontdekt.
Zoekopmaak
Zoals de naam al een beetje verraad, zie je hier hoe jouw website in de zoekresultaten wordt weergegeven. Het uiterlijk wordt door een aantal factoren bepaald en is van grote invloed op de click-through-rate van je pagina’s.
Gestructureerde gegevens
Hier toont Google alle gestructureerde gegevens die het heeft aangetroffen op jouw website, inclusief fouten en problemen. Gestructureerde gegevens helpen Google bij het bepalen van de inhoud van een pagina. Hiermee kan Google rich snippets aanmaken die bij een zoekresultaat worden getoond.
In het zoekresultaat hiernaast worden rich snippets voor verschillende beoordelingscriteria weergegeven. Kijk regelmatig in de Google Search Console of er geen fouten zitten in je gestructureerde gegevens.
Gegevens markeren
Maak je nog geen gebruik van gestructureerde gegevens en wil je toch profiteren van rich snippets? Gebruik dan de “gegevens marketen-tool” in de Search Console zelf. Hier kun je op een eenvoudige en snelle manier je pagina’s van gestructureerde gegevens voorzien. Kies eerst een pagina die je wilt markeren. Vervolgens is het enkel een kwestie van tekst selecteren en deze markeren met een tag. Denk bijvoorbeeld aan data, locatie, of beoordeling. Het is ook mogelijk om een reeks vergelijkbare pagina’s in één keer te markeren.
HTML-verbeteringen
Op deze pagina vind je alle problemen met betrekking tot meta descriptions, page titles, en niet-indexeerbare content. Dit rapport is vooral handig om dubbele content op te sporen. Dubbele content is slecht voor je zoekmachine-optimalisatie, omdat Google niet weet welke pagina het moet tonen bij een bepaalde zoekopdracht. Een ander nadeel is dat alle linkwaarde wordt verdeeld onder de dubbele content, in plaats van één pagina.
Sitelinks
Sitelinks zijn automatisch gegenereerde links die onder het zoekresultaat van je website worden getoond. Het zijn een soort snelkoppelingen naar relevante pagina’s op je website. Als je bepaalde pagina’s niet wilt weergegeven, kun je deze hier uitsluiten.
Zoekverkeer
Wil je weten waar je bezoekers vandaan komen, welke domeinen er naar jouw website linken, of hoe je interne linkstructuur er uitziet? Onder het kopje “Zoekverkeer” vind ja alle antwoorden.
Zoekanalyse
Dit is een van de meest gebruikte rapporten binnen de Google Search Console. Het geeft je inzicht in het organische verkeer vanuit Google richting jouw website. Je vind hier de meest gebruikte zoekopdrachten, pagina’s, landen, en apparaten. Via een aantal filters kun je o.a. zien hoeveel bezoekers er komen vanuit desktop vs. mobiel, hoeveel bezoekers er komen via een afbeelding, en de gemiddelde positie in de zoekresultaten per individuele pagina.
Handmatige acties
In dit rapport wordt informatie getoond over mogelijke Google-penalty’s. Bij een Google-penalty wordt je pagina niet langer getoond in de zoekresultaten, of krijgt deze een lagere ranking. De hevigheid van de straf is afhankelijk van de overtreding die je hebt gemaakt. Verbeter daarom snel de punten waarop je bent gestraft en wacht tot de volgende indexering van Google om het effect te zien.
Mobiele bruikbaarheid
Sinds 21 april gebruikt Google de mobiele vriendelijkheid van een website als ranking-factor. Via Google zelf kun je checken of je website aan alle eisen voldoet.
In het rapport in de Search Console vind je alle mogelijke verbeterpunten voor je website. Denk hierbij aan een groter lettertype, een grotere regelafstand of het verder uit elkaar zetten van je buttons.
Links naar uw site & interne links
Er zijn verschillende websites en programma’s die het linkprofiel van jouw website in beeld brengen. Het “links naar uw site”-rapport in de Google Search Console biedt je een uitstekend gratis alternatief. Het toont de domeinen die richting je site linken, inclusief anchor tekst en de pagina waar naar wordt gelinkt. Zo is het in een klap duidelijk welke pagina’s populair zijn en welke pagina’s nog wat hulp kunnen gebruiken.
In het “interne links”-rapport vind je een lijst met alle pagina’s van jouw website met het aantal interne links. Dit rapport is handig om pagina’s te ontdekken die weinig links hebben. Om beter te presteren in Google is het belangrijk dat je website één aan elkaar gelinkt geheel vormt.