Tips voor betere zoekresultaten in Google

7 tips voor betere zoekresultaten in Google

Ben je het zat dat jouw concurrent altijd net boven jou staat in Google? Pas dan deze 7 tips toe voor betere zoekresultaten in Google.

De laatste jaren hebben wij als online marketeers veel kunnen leren van hoe het algoritme werkt en hoe we deze zoekresultaten kunnen beïnvloeden.

Dit noemen wij zoekmachineoptimalisatie. Zoekmachineoptimalisatie is niet alleen zorgen dat je hoger in Google komt. Want aan een hogere positie in de Google zoekresultaten op woorden die geen klanten opleveren, daar heb je natuurlijk niets aan. Waarschijnlijk kun jij morgen ook nog op nummer één staan bij de zoekopdracht: ‘geel, groen, blauwe, paarse kip’. Of dit ook klanten op gaat leveren? Nee, dat denk ik niet!

De vragen die je jezelf eerst zou moeten stellen: op welk zoekwoord wil ik gevonden worden en welk zoekwoord levert mij de meeste klanten op? Het uitstippelen van een goede strategie is hierbij een absolute must. Vandaag gaan wij jou helpen met het opstellen van een strategie die de fundering gaat vormen voor betere zoekresultaten in Google.

1. Het juiste zoekwoord uitkiezen

Ga voor commerciële zoekwoorden die je klanten gebruiken.

Heb je in beeld welke zoekwoorden je wilt gaan gebruiken? Dan is het belangrijk dat je zoekwoorden op de juiste manier laat terugkomen op je website. Dit lijkt misschien niet belangrijk, maar als Google niet weet waar jouw website over gaat, kun je geen betere zoekresultaten in Google realiseren.

zoekresultaten

2. Je zoekwoord plaatsen

Elke pagina heeft zijn eigen zoekwoord nodig. Zoals gezegd is het belangrijk dat Google weet waar jouw website over gaat. Om ervoor te zorgen dat de spider van Google zo min mogelijk door je website hoeft te speuren, is het belangrijk dat je zoekwoord op de volgende plaatsen terugkomt:

  • Titel
  • Beschrijving (metaomschrijving)
  • URL
  • Heading 1 (kop 1/H1)
  • Heading 2 (Kop 2/H2)
  • Enkele malen in de tekst

Zoals gezegd moeten zoekmachines weten waar de pagina over gaat. Daarom is het super belangrijk dat je het zoekwoord enkele malen laat terugkomen in de tekst. Natuurlijk moet je niet gaan overdrijven. De tekst op je pagina moet wel leesbaar blijven. Want naast betere zoekresultaten in Google wil je natuurlijk ook je lezers vermaken met je content. Probeer je gekozen zoekwoord daarom één tot drie procent van de tijd terug te laten komen. Bij een tekst van 600 woorden komt je zoekwoord dus 6 tot 18 keer voor.

3. Zoekmachinevriendelijke URL’s

Een zoekmachine kruipt elke dag door miljarden en miljarden websitepagina’s heen met een spider. Deze spider bekijkt de website van boven naar beneden. Daarbij komt hij dus eerst de URL tegen. De eerste stap in optimalisatie is daarom ervoor zorgen dat je URL goed leesbaar en geoptimaliseerd is.

We zijn ze allemaal weleens tegengekomen. Websites en pagina’s met van die ellendig lange URL’s vol met speciale tekens (!#%), hoofdletters en cijfers: http://www.voorbeeld.nl/nieuws.php?id=234.

Als ik naar deze URL kijk, heb ik nog steeds geen flauw idee waar deze pagina over gaat. En zoekmachines ook niet.

Heeft jouw website last van dit soort URL’s? Geen paniek! Je kunt direct beginnen met het verbeteren van jouw zoekresultaten in Google. Vertel zoekmachines waar de pagina over gaat in je URL, dus: http://www.voorbeeld.nl/nieuws/zoekwoord.

website-seo-proof-URL

4. De sitemap

Zoekmachines hebben niet voor elke website een TomTom. Je mag ze daarom best een handje helpen. Dit doe je door een sitemap op je website te plaatsen. Een sitemap kun je zien als een plattegrond van jouw website voor zoekmachines. Net als een boek een verzameling van bladzijdes is. Je wilt natuurlijk dat de zoekmachine alle bladzijdes uit jouw boek – dus alle pagina’s op jouw website – kan vinden. Daarom moet je een sitemap hebben.

Een sitemap maken kost weinig tijd en is een absolute must voor iedere website. Ga naar de website xml-sitemaps.com, plaats bij starting URL jouwwebsite adres: http://www.voorbeeld.nl/ en klik vervolgens op de grote knop: ’start’.

5. Je sitemap plaatsen

Als het goed is heb je nu een xml-bestand aangemaakt.  Neem de volgende stappen:

  • Hernoem het bestand naar xml
  • Open je ftp-programma en plaats het bestand ‘sitemap.xml’ in de www-map van je websiteserver of websitedatabase. Dit bestand wordt ook weleens public_html genoemd. Meestal plaats je de robots.txt op de plek waar ook het ‘index.html’-bestand te vinden is.
  • Pas vervolgens je robots.tx-bestand aan. Zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing lezen dit bestand en bekijken hierin welke pagina’s ze moeten bekijken en welke niet. In het robots-bestand plaats je een directe link naar de sitemap.

Kun je geen robots.txt-bestand vinden op je webserver? Check dan eerst eens of je er sowieso wel één hebt. Plaats hiervoor /robots.txt achter het adres van je website: http://www.voorbeeld.nl/robots.txt.

website snelheid.

6. De laadtijd van je website

Niets is vervelender dan een website die heel langzaam laadt. Een trage website ziet er onprofessioneel uit, zorgt voor minder verkopen en voor meer mensen die direct je website weer verlaten.

De snelheid van je website bevordert dus de gebruikerservaring op je website. Gebruikerservaring is niet voor niets een rankingsfactor. Wanneer bezoekers meer pagina’s per bezoek bekijken, langer op de website blijven en uiteindelijk naar jouw website linken, zorgt dit voor een betere ranking.

De Google zoekmachine vindt de websitesnelheid dan ook heel belangrijk. Heb jij al enig idee wat de snelheid van je website is? Doe de test: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Wij verwachten dat sitesnelheid alleen nog maar belangrijker gaat worden. Dit komt doordat Google ziet dat er steeds meer mensen op mobiele apparaten een website bezoeken. Deze hebben vaak minder rekenkracht en slechter bereik dan de traditionele desktopcomputer. Des te meer reden om te zorgen voor een snelle website!

7. Je zoekresultaat in Google

Jij hebt 100% invloed op wat een zoeker op Google te zien krijgt. Jij bepaalt je zoekresultaat, of tenminste, hoe deze eruit ziet. Een zoekmachineresultaat bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Titel
  • Link
  • Metaomschrijving
  • Sitelinks

Door hier een goede salespitch neer te zetten, kun je ervoor zorgen dat er meer mensen vervolgens doorklikken naar jouw website vanaf de zoekresultaten. Dit heeft twee voordelen:

  • Meer bezoekers op je website
  • Een betere ranking (want de doorklikfrequentie is een rankingfactor)

Zorg dat je in ieder geval het zoekwoord in alle onderdelen van je zoekresultaat opneemt. Dus in de titel, de link en de metaomschrijving. Neem dit gedeelte serieus, want dit heeft een super grote impact op je zoekresultaat in Google en op het aantal bezoekers op je website.

Even sparren?
Samen kijken we naar jouw website